Διδακτικά σενάρια
Σάββατο, Οκτωβρίου 30th, 2010Ωραία η διδασκαλία σου για την Ιθάκη, μπορείς να μου δώσεις το σχέδιο του μαθήματός σου;
- Σχέδιο;
Η στιχομυθία έγινε, όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στην εκπαιδευτική πράξη και τότε για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το συγκεκριμένο όρο. Ο συνάδελφος ζητούσε το πλάνο το οποίο φυσικά και δεν μπορούσα να δώσω. Γιατί η διδασκαλία είχε πράγματι σχεδιαστεί αλλά με απλές σημειώσεις στο πλάϊ του κειμένου. Αποφάσισα λοιπόν να αρχίσω να δημιουργώ πλάνα για κάθε μάθημα. Η προσπάθειά μου σταμάτησε σύντομα, όταν διαπίστωσα δύο πράγματα: 1. Κανένα σχέδιο δεν υλοποιούνταν όπως το είχα σχεδιάσει
2. Είχα πάψει να έχω οποιαδήποτε κοινωνική ζωή, γιατί ο σχεδιασμός, όπως εγώ τον είχα αντιληφθεί τότε, με οδηγούσε σε μονοπάτια δύσβατα, κακοτράχηλα και χρονοβόρα.
Ο σχεδιασμός δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, είτε είχα δίπλα μου ένα όμορφο τυπωμένο Α4, είτε απλές σημειώσεις βήματα σε τετράδιο ή στο περιθώριο του βιβλίου. Η ζωντανή ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέρσα στην τάξη, με τις παρεμβάσεις ή πολύ περισσότερο με την απάθεια των μαθητών δεν αντιμετωπίζεται δημιουργικά με τον τυπικό και μαλιστα σε συγκεκριμένη φόρμα προγραμματισμό.
Η πραγματικότηγτα αρχίζει να γελά σαρδόνια αναγορεύοντας την πιθανότητα σε ουσιαστικό παράγοντα επιτυχίας ή αποτυχίας της καθημερινής διδασκαλίας.
Τα τελευταία χρόνια με την είσοδο των νέων τεχνολογιών στο σχολείο, όπως εισάγονται βέβαια στην Ελλάδα, ακούγεται ο όρος του διδακτικού σεναρίου. Ποιά η διαφορά;
Όπως την έχω καταλάβει είναι η ακόλουθη: Το σχέδιο μαθήματος είναι μάλλον περισσότερο απλό και γενικό. Έχει το σκοπό ή τους σκοπούς, το στόχο ή τους στόχους και τις διδακτικές ενέργειες που πρόκειται να υλοποιηθούν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το σενάριο είναι αυτό που λέει ο όρος. Μια σκηνοθεσία της διδακτικής πράξης κατά την οποία λαμβάνεις υπόψη περισσότερους και πιο ουσιαστικούς παράγοντες, όπως το λάθος και τη παιδαγωγική του αξιοποίηση, την αποκλίνουσα σκέψη και τους γόνιμους δρόμους που ανοίγονται ή υπάρχει δυνατότητα να ανοιχθούν κατά τη διάρκεια της πράξης. Προσπαθείς να αποτυπώσεις σ’ αυτό τους δρόμους που μπορεί να πάρει η διδασκαλία σε σχέση βέβαια με τις ανάγκες και τις ικανότητες των παιδιών που έχουμε μαζί μας. Είναι πιο πολύπλοκο μα περισσότερο δημιουργικό.
Πολλά σχετικά παραδείγμα μπορείτε να εντοπίσετε στο e-yliko.
Η περιήγηση στα σενάρια που περιέχονται εκεί μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τα κριτήρια – προϋποθέσεις της επιτυχίας τους στην πράξη.