Ανδρομάχη

 
 
 
 

Ανδρομάχη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Στην ελληνική μυθολογία η Ανδρομάχη ήταν η σύζυγος του Έκτορα. Ως σύζυγος του Έκτορα η Ανδρομάχη αναφέρεται όχι μόνο στην Ιλιάδα, αλλά και από τον Ευριπίδη σε δύο τραγωδίες του, καθώς και από άλλους ποιητές και λογοτέχνες, κλασικούς (όπως ο Ρακίνας) και σύγχρονους.

Η Ανδρομάχη ήταν κόρη του Ηετίωνα, βασιλιά της «Υποπλακίης Θήβης», όπως την ονομάζει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, επειδή ήταν μια πόλη στους πρόποδες του όρους Πλάκος, στον κάμπο του Αδραμυττίου. Αδελφός της Ανδρομάχης ήταν ο Πόδης, που σκοτώθηκε από το Μενέλαο. Ωστόσο, στην Ιλιάδα (ραψωδία Ζ) η Ανδρομάχη παρουσιάζεται να λέει πως και οι επτά αδελφοί της σκοτώθηκαν από τον Αχιλλέα. Γιος της Ανδρομάχης και του Έκτορα ήταν ο Αστυάνακτας ή Σκαμάνδριος, που μετά τον Τρωικό Πόλεμο οι νικητές τον γκρέμισαν από τα τείχη της Τροίας (ή από τον Οδυσσέα, ή από τον Μενέλαο, ή από τον Νεοπτόλεμο, τον γιό του Αχιλλέα, εκδικούμενος τον θάνατο του πατέρα του). Ο Έκτορας σκοτώθηκε, επειδή δεν είχε ακούσει τη συμβουλή της Ανδρομάχης να μη μονομαχήσει με τον Αχιλλέα. Η Ανδρομάχη θρήνησε για το θάνατό του, όταν ο Αχιλλέας τον έσερνε πίσω από το άρμα του στο `Ιλιον Πεδίον, και πάλι όταν ο πεθερός της, Πρίαμος, βασιλιάς της Τροίας, έφερε τη σορό του στο ανάκτορο, πρώτη εκείνη, κρατώντας το κεφάλι του μέσα στις χούφτες της (Ιλιάδα, Ω 725-745).

Μετά την άλωση της Τροίας, η Ανδρομάχη πιάστηκε αιχμάλωτη και, στη διανομή ανάμεσα στους νικητές, έπεσε στον κλήρο του Νεοπτολέμου, γιου του νεκρού πια Αχιλλέα. Ο Νεοπτόλεμος την οδήγησε στη Φθία, όπου την έκανε γυναίκα του και απέκτησαν μαζί ένα παιδί, το Μολοσσό (Παυσ. Α 11, 1) ή τον Αμφίαλο (Υγίνος, Fabulae 123). Λιγότερο επικρατούσες εκδοχές αναφέρουν και άλλα δύο τέκνα τους, τον Πίελο και τον Πέργαμο.

Μετά το θάνατο και του Νεοπτολέμου, η Ανδρομάχη έφυγε με τον Έλενο, τον αδελφό του Έκτορα, στην Ήπειρο. Εκεί έχτισαν μαζί τη νέα Τροία. Ο Αινείας τους συνάντησε στο ταξίδι του για την Ιταλία (Αινειάδα, 3, 294 κ.ε.). Μυθολογείται πως και με τον Έλενο έκανε παιδί η Ανδρομάχη, τον Κεστρίνο (Παυσ. Β 23, 6). Η Ανδρομάχη έζησε ακόμα και μετά το θάνατο του Ελένου, οπότε, κατά μία εκδοχή, μετανάστευσε με το γιο της, Πέργαμο, στην Τευθρανία της Μυσίας. Εκεί ο Πέργαμος νίκησε το βασιλιά Άρειο και έδωσε στην πόλη το δικό του όνομα. Ο Παυσανίας γράφει ότι εκεί σωζόταν μνημείο της Ανδρομάχης μέχρι την εποχή του (Α 11, 2).


  • Ο αστεροειδής 175 Ανδρομάχη (175 Andromache), που ανακαλύφθηκε το 1877, πήρε το όνομά του από τη μυθική αυτή πριγκήπισσα.


Αυτό το άρθρο υπόκειται στους όρους της Άδειας Δωρεάν Τεκμηρίωσης GNU. Χρησιμοποιεί υλικό από Άρθρο "Ανδρομάχη".
Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Γκαλερί εικόνων
Εμφάνιση εικόνας Attic black figure amphora
Attic black figure amphora
Εμφάνιση εικόνας Peter Paul Rubens
Peter Paul Rubens
Εμφάνιση εικόνας Η Ανδρομάχη θρηνεί τον Έκτορα, Jacques-Louis David
Η Ανδρομάχη θρηνεί τον Έκτορα, Jacques-Louis David
Εμφάνιση εικόνας Jacques-Louis David
Jacques-Louis David
Εμφάνιση εικόνας Πρίαμος και Εκάβη με τον Έκτορα και Αχιλλέα, Attic black figure hydria
Πρίαμος και Εκάβη με τον Έκτορα και Αχιλλέα, Attic black figure hydria
Εμφάνιση εικόνας Η Ανδρομάχη προστατεύει το γιο της, Attic red figure cup
Η Ανδρομάχη προστατεύει το γιο της, Attic red figure cup
Εμφάνιση εικόνας engraving
engraving

ΣΤΑΜΑΤΙΑ Λ. Μ. ΣΤΑΜΑΤΗ