.:Μηχανή αναζήτησης
.:Επικοινωνία

 - Το ιστορικό των αναβολικών στους Ολυμπιακούς
- Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ντόπινγκ
- Απαγορευμένες κατηγορίες ουσιών και μέθοδοι


DOPING ( ΝΤΟΠΙΝΓΚ)

0 ορισμός του ντόπινγκ
Η Δ.Ο.Ε. ορίζει ως doping την χρήση από τον αθλητή ή/και την χορήγηση σε αυτόν προς χρήση από άλλο άτομο, ουσιών που είναι ξένες προς τις μεταβολικές διεργασίες του ανθρωπίνου οργανισμού, ή/και φυσιολογικών ουσιών σε μεγαλύτερη ποσότητα ή ασυνήθεις οδούς εφαρμογής, ή/και την χρήση ορμονών κι άλλων παρόμοιας δράσης προϊόντων ή/και άλλων μέσων, με σκοπό την τεχνητή και παράνομη βελτίωση των επιδόσεων.

Μερικές μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι "ιπτάμενοι γιατροί" χτυπούν σε χιλιάδες πόρτες ανά τον κόσμο , ελέγχοντας τους αθλητές για χρήση στεροειδών και άλλων ουσιών, τις οποίες χρησιμοποιούν οι παραβάτες για να γίνουν μεγαλύτεροι σε όγκο , δυνατότεροι και γρηγορότεροι. Η καμπάνια αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ελέγχου , πριν από Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όμως παρά τις αιφνίδιες επισκέψεις , οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν πως η ΔΟΕ έχει ένοχο παρελθόν , καθώς διενεργεί ελλιπείς ελέγχους , έχοντας σε πολλές περιπτώσεις αποκρύψει θετικά δείγματα , προς αποφυγή της ντροπής . Το γεγονός ότι υπάρχει μία νέα μέθοδος ανίχνευσης στα σκαριά δεν ωφελεί καθώς οι ερευνητές υποστηρίζουν πως υπάρχει μία πανοπλία αυξητικών ουσιών , η οποία δεν ανιχνεύεται .
Έτσι οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες, ίσως να είναι οι πιο βρόμικοι , αφήνοντας πολλούς ν ' αναρωτηθούν αν η ΔΟΕ κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πεν Στέιτ , Τσαρλς Γεσάλις , που μελετά τη χρήση αναβολικών από τους αθλητές , είπε χαρακτηριστικά : «Αν αυτό ήταν αγώνας ποδοσφαίρου , οι απατεώνες θα ήταν μπροστά με 84-3 » .
Κανένα άλλο θέμα δεν πληγώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως το ντόπινγκ . Καταργεί το «φερ πλέι» και δικαίως ή αδίκως συγκεντρώνει υποψίες γύρω απ ' όλους τους επιτυχημένους αθλητές .
Με τόσες αναφορές και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ , θα μπορούν οι τηλεθεατές να πιστέψουν ότι οι υψηλότατες επιδόσεις που θα παρακολουθήσουν θα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και ταλέντου και όχι αναβολικών ;
Ταυτόχρονα το ντόπινγκ απειλεί την αξιοπιστία της ΔΟΕ , η οποία έχει την πλήρη ευθύνη για τη διεξαγωγή «καθαρών αγώνων» και δυσκολεύεται ακόμα να συνέλθει από το σκάνδαλο διαφθοράς του Σολτ Λέικ Σίτι .
Μερικοί ειδικοί πιστεύουν πως ανεξακρίβωτος αριθμός αθλητών ρισκάρει την ίδια του τη ζωή χρησιμοποιώντας αναβολικά , στο κυνήγι του χρυσού μεταλλίου .

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ
Οι αυξητικές ουσίες λέγεται πως ήταν μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας , όταν οι αθλητές έψαχναν για υπεροχή , τρώγοντας ψυχεδελικά μανιτάρια .
Στις αρχές του 1900, οι μαραθωνοδρόμοι έπιναν μπράντι κι έπαιρναν στρυχνίνη . Αργότερα ήρθε η καφεΐνη και οι αμφεταμίνες . Μετά τα στεροειδή .
Σήμερα , λένε οι ερευνητές , είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσοι ποδηλάτες , δρομείς και κολυμβητές χρησιμοποιούν αναβολικά . Παραδοσιακά οι έλεγχοι γίνονται κατά τη διάρκεια των αγώνων κι έτσι οι παραβάτες κάνουν χρήση ουσιών , πριν και μετά .
Παίρνουν διάφορα διουρητικά που αυξάνουν την παραγωγή της ουρίνης , για να καμουφλάρουν τα αναβολικά στον οργανισμό τους . Οι υπολογισμοί για το ποσοστό των αθλητών που κάνουν χρήση αναβολικών κυμαίνεται από το 10 μέχρι το 99%.
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου του πανεπιστημίου UCLA , Ντον Κάτλιν , που αναλύει τα δείγματα που στέλνει η ΔΟΕ και άλλοι οργανισμοί , υποστηρίζει : «Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι προικισμένοι , έχουν αρχές και δεν παίρνουν αναβολικά . Όμως η πικρή αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό αναβολικά εκεί έξω και επηρεάζουν πολύ κόσμο» .
Το παρόν «μενού» είναι δύσκολο ν ' ανιχνευτεί . Οι παραβάτες παίρνουν όγκο με την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη ( hGH ) και αυξάνουν την αντοχή τους με την ερυθροποιητίνη ( ΕΡΟ ), οι οποίες φτιάχτηκαν για να δημιουργούν φυσικές ουσίες .
Αν και η ΔΟΕ ελπίζει ότι θα υπάρχει έλεγχος ερυθροποιητίνης, δεν θα υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος για την ανίχνευση της αυξητικής ορμόνης ( hGH ) και άλλων ουσιών , όπως το δεδομένο αύξησης ινσουλίνης ( IGF -1).
Το σύστημα έχει πολλές ατέλειες οι οποίες γίνονται κάθε λίγο και λιγάκι αισθητές , όπως το παράδειγμα στην περίπτωση της 33 χρονης Ντάλα Τόρες , που κέρδισε μία θέση στην ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ . Η τρις Ολυμπιονίκης Τόρες έμεινε εκτός αγώνων τα τελευταία επτά χρόνια . Στους προκριματικούς των ΗΠΑ στην ίνδιανάπολη , για τους Ολυμπιακούς Αγώνες , προκρίθηκε για τρεις διαφορετικούς αγώνες στο Σίδνεϊ και μία σκυταλοδρομία .
Η ΦΙΝΑ , που κρατά τις τύχες της κολύμβησης παγκοσμίως , διενήργησε εκατοντάδες αιφνίδιους ελέγχους μέσα στο χρόνο . Όμως η Τόρες δεν εξετάστηκε πριν τα «τράιαλς» , αν και ο προπονητής της , Ρίτσαρντ Κουίκ, είπε πως έπρεπε να γίνει για να σβήσουν οι υποψίες: «Αν αυτή δεν έχει ελεγχθεί , τότε δεν ξέρω ποιους στην ευχή ελέγχουν . Είναι μακράν η γρηγορότερη και κολυμπάει γρηγορότερα απ ' ό , τι σε όλη της τη ζωή . Είμαι σίγουρος πως δεν κάνει απατεωνιές . Το ξέρω . Όμως γιατί να το πιστέψουν και οι υπόλοιποι ; »
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες σχεδόν πάντοτε υπήρχε το θέμα του ντόπινγκ .
Όμως λιγότεροι από 60 αθλητές έχουν πιαστεί ντοπέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες , από τότε που ξεκίνησε το ντόπινγκ κοντρόλ .
Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Καναδού σπρίντερ , Μπεν Τζόνσον , που του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα , στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988, επειδή έκανε χρήση στεροειδών .
Τέλη του 2003 ανακαλήφθηκε μιά ουσία που δεν ήταν ανιχνεύσιμη ως τότε και έφερε μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο του αθλητισμού. Αρκετοί μεγάλοι αθλητές που έκαναν χρήση της απαγορευμένης ουσίας εντοπιστηκαν και υπήρξαν υπόνοιες για πολλούς περισσότερους.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Το Φεβρουάριο του 1999, η ΔΟΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Λοζάνη δημιούργησε και χρηματοδότησε το περίφημο World Anti - Doping Agency , γνωστό και σαν WADA . Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δρα αυτόνομα και αστραπιαία . Η διαφορά του από άλλες παρόμοιες προσπάθειες είναι πως συγκέντρωσε όλες τις ομοσπονδίες , τις Ολυμπιακές Επιτροπές , τη ΔΟΕ , τους αθλητές και , το πιο σημαντικό , τις κυβερνήσεις απ ' όλο τον κόσμο .
Επιπροσθέτως το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζει στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους , οι οποίοι , όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί , θα βοηθήσουν στην πάταξη του ντόπινγκ . Μάλιστα η μέθοδος αυτή αποκαλείται « knock and pee » (μετ. «χτύπα την πόρτα και ούρησε» ).
Ο ιπτάμενος γιατρός χτυπά την πόρτα στο σπίτι του αθλητή ή εκεί όπου προπονείται . Ακολουθεί μια διαδρομή στο μπάνιο όπου ο αθλητής γδύνεται από τη μέση και κάτω μπροστά στον άνθρωπο του προγράμματος και δίνει δείγμα ούρων .
Αν ο αθλητής απουσιάζει αφήνουν μήνυμα λέγοντας του να έρθει σε επαφή μαζί τους μέσα σε 24 ώρες . To WADA σχεδιάζει να εξετάσει τουλάχιστον τους μισούς από τους 10.500 αθλητές που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ .

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ
Πολλές φορές οι εφέσεις των αθλητών που κάνουν χρήση αναβολικών είναι επιτυχείς , επειδή η παρούσα ανάλυση των ούρων δεν είναι αρκετά ακριβής για ν ' αντέχει οποιαδήποτε νομική πρόκληση .
Πολλοί ερευνητές λένε πως οι νέοι εξελιγμένοι έλεγχοι , συμπεριλαμβανομένου του αιματολογικού , θα κοστίσουν 50 με 100.000.000 δολάρια στα επόμενα δέκα χρόνια . Όταν οι επιστήμονες και οι παράγοντες του αθλητισμού συζητούν για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων , υπενθυμίζουν πως τα ετήσια εισοδήματα του Ολυμπιακού Κινήματος φτάνουν το 1 δισ . δολάρια !
Ο Γεσαλίς είναι ιδιαιτέρως καυστικός : «Όταν ο Σάμαρανκ διαμένει σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων , μου λέτε ότι δεν μπορούν να βρουν 100.000.000 δολάρια για τις έρευνες . Με οδηγεί στο να είμαι ιδιαιτέρως καχύποπτος για τα κίνητρα τους» .
Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως η επιχείρηση κάθαρσης των Ολυμπιακών Αγώνων ίσως δημιουργήσει μεγαλύτερο κομφούζιο απ ' αυτό που μπορεί ν ' αντέξει η ΔΟΕ . Ίσως να οδηγηθεί στην τιμωρία μεγάλων ονομάτων , που προσελκύουν σπόνσορες και πλήθη . Ίσως να παρεμποδιστούν οι σπουδαίες επιδόσεις και οι θεαματικές καταρρίψεις των παγκόσμιων ρεκόρ .
Πολλές φορές η ΔΟΕ έχει κατηγορηθεί για συγκάλυψη θετικών δειγμάτων , υπό το φόβο της οικονομικής ζημιάς . Εννέα θετικά δείγματα , από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες , ξεχάστηκαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου και , σύμφωνα με τη ΔΟΕ , καταστράφηκαν κατά λάθος . Στην Ατλάντα , το 1996, άγνωστος αριθμός αποτελεσμάτων καταστράφηκε.
Πληροφορίες μέσα από το Ολυμπιακό κίνημα και συγκεκριμένα από συνταξιούχο παράγοντα λένε πως υπάρχει πολιτική έτσι ώστε να διεξάγονται ομαλά οι Αγώνες :
«Λένε , ας έχουμε δύο με τρία θετικά τεστ , αρκετά για να δείξουμε πως κάνουμε κάτι , χωρίς να δημιουργηθεί καταστροφή» .
Μάλιστα η κίνηση WADA της ΔΟΕ έτυχε αμφισβήτησης και είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Τζον Λέοναρντ , που είναι διευθυντής του Αμερικανικού Συνδέσμου Προπονητών Κολύμβησης : «Είναι η χειρότερη περίπτωση όπου η αλεπού φυλάει τις κότες» .

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ, ΝΕΑ ΤΕΣΤ
Για πολλά χρόνια ο δαχτυλοδεικτούμενος άνθρωπος της ΔΟΕ για το ντόπινγκ κοντρόλ ήταν ο πρίγκιπας Αλεξάντρ ντε Μερόντ του Βελγίου , που δέχτηκε τόσες κριτικές σε σημείο που να χαρακτηριστεί αναποτελεσματικός , με συνέπεια να καταθέσει την παραίτηση του .
Ο Ντε Μερόντ έχει παραπονεθεί λέγοντας πως οι παραβάτες παρουσιάζουν έναν κινούμενο στόχο. Ψάχνουν συνεχώς για νέες φαρμακευτικές μεθόδους που θα τους βοηθήσουν να τρέχουν γρηγορότερα ή να πηδούν ψηλότερα .
Για παράδειγμα , η ερυθροποιητίνη , υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του '80, για να βοηθήσει ανθρώπους με αιματολογικές δυσλειτουργίες , διεγείροντας το μυελό του οστού να δημιουργήσει περισσότερα κόκκινα κύτταρα .
Οι παραβάτες συμπέραναν αμέσως ότι τα επιπλέον κύτταρα θα κουβαλούν επιπλέον οξυγόνο , με αποτέλεσμα ν ' αυξάνουν την αντοχή . Από το 1987 μέχρι το 1991, η χρήση της συνδέθηκε με το θάνατο 18 ποδηλατών . Οι ερευνητές υποψιάζονται πως οι καρδιές τους δεν άντεξαν , καθώς το αίμα πύκνωσε .
Η ερυθροποιητίνη έγινε δημοφιλής ανάμεσα στους αθλητές επειδή δεν υπήρχε αξιόπιστος έλεγχος ανίχνευσης . Τώρα η ΔΟΕ πιστεύει πως διαθέτει τέτοιο τεστ .
Η διαδικασία εγκρίθηκε την 1 η Αυγούστου από τη φαρμακευτική επιτροπή της ΔΟΕ και χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο σημαντικό βήμα από τους επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών και αμερικανικών κεφαλών του στίβου .

ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ
Οι ειδικοί λένε πως τα πράγματα μπορεί να χειροτερέ­ψουν . Νέες ουσίες . Συνθετικό αίμα . Ο Γεσάλις λέει : «Μέχρι το 2010 θα το κάνουμε με κάποιον ιό ή βακτήριο που κουβαλάει έναν τροποποιητή γονιδίων» .
Οι προβλέψεις για το μέλλον καθιστούν τον έλεγχο « knock and pee » , που ήδη δεν μπορεί ν ' ανιχνεύσει όλες τις ουσίες , αδύναμο.
Οι πιθανότητες της νίκης στον πόλεμο του ντόπινγκ είναι αρκετές , όμως πολλοί ερευνητές , αθλητές και προπονητές ανησυχούν για τις συζητήσεις που γίνονται περί της νομιμοποίησης των αναβολικών.
Ανατριχιάζουν στη σκέψη και μόνο του μέλλοντος όπου θα έχουν ανοίξει οι πόρτες στα αναβολικά , τα οποία θα έχουν γίνει μέρος της προετοιμασίας ενός αθλητή .
Αντί επιλόγου , το σχόλιο του Αμερικανού δρομέα στα 800 μ ., Τζόνι Γκρέι , που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη Βαρκελώνη το 1992, για τη νομιμοποίηση των αναβολικών : «Θα παρακολουθούμε ένα δρομέα να σπάει τη μία μέρα το παγκόσμιο ρεκόρ και να πεθαίνει την επόμενη εβδομάδα , θα είναι σαν να επιτρέπουμε στους αθλητές ν ' αυτοκτονούν για την αγάπη τους για το χρήμα» .