Επτά επί Θήβας
Ανέβηκε το 467π.Χ(1078 στίχοι).
Ο χορός αποτελείται από Θηβαίες παρθένες
Τόπος του δράματος είναι η Θήβα.
Πρόσωπα: Ετεοκλής, Αντιγόνη, Ισμήνη, Κατάσκοπος, Κήρυκας. Η τριλογία συμπληρώνονταν με τις τραγωδίες Οιδίπους, Λάιος και το σατυρικό δράμα "Σφίγξ".
Ο Ετεοκλής μιλάει για τη σοβαρότητα της κατάστασης, όταν φτάνει αγγελιαφόρος με μήνυμα για τη δράση των εχθρών. Ο χορός έντρομος ζητάει καταφύγιο στους βωμούς. Ενώ προσεύχονται, ο Ετεοκλής προσπαθεί να τις καθησυχάσει. Καταφθάνει ο αγγελιαφόρος με νεότερες ειδήσεις.
Ακολουθούν εφτά ζευγάρια λόγων στους οποίους, ο μεν αγγελιαφόρος, για κάθε μια από τις εφτά πύλες, περιγράφει τον εχθρικό πολεμιστή που έχει αναλάβει να της επιτεθεί, ο δε Ετεοκλής απαντά με αντίστοιχες οδηγίες.
Μάταια ο χορός προσπαθεί ν' αποτρέψει τον Ετεοκλή απ' την έβδομη πύλη, που την πολιορκεί ο αδερφός του, Πολυνείκης. Όμως η Μοίρα τον κατευθύνει.
Με αγγελική ρήση αναγγέλλεται η σωτηρία της Θήβας και ο αλληλοσκοτωμός των αδελφών. Ακολουθεί κομμός της Αντιγόνης και της Ισμήνης που θρηνούν τα χαμένα αδέρφια. Κήρυκας ανακοινώνει την απαγόρευση της ταφής του Πολυνείκη, ενώ η Αντιγόνη δηλώνει ότι θα θάψει τον αδερφό της.
Τους τελευταίους 74 στίχους τους πρόσθεσε κάποιος άλλος στο έργο του Αισχύλου, μεταγενέστερα, προφανώς για να συνδεθεί με την Αντιγόνη του Σοφοκλή. <<Επιστροφή