Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις

 

Ανακοίνωση - Καταγγελία

 

Με μια απαράδεκτη απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταδικάστηκαν πέντε βαθμολογήτριες του μαθήματος των Αγγλικών στις Εισαγωγικές Εξετάσεις του 2007 σε ποινή στέρησης μισθού ενός μήνα για τη γνωστή υπόθεση της παραποίησης της βαθμολογίας γραπτών.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα για να εκδικάσει την ένσταση των πέντε βαθμολογητριών, κατά των ποινών προσωρινής παύσης και στέρησης μισθού που τους επέβαλε κατά πλειοψηφία το  Πειθαρχικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Δυτικής Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία της «νόθευσης δημοσίων εγγράφων κατά συρροή». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε αυτές που καταδικάστηκαν περιλαμβάνονταν και οι δύο βαθμολογήτριες που είχαν καταγγείλει την παραποίηση της βαθμολογίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, καθώς και στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και της ΟΛΜΕ.

Καταγγέλλουμε αυτή την απόφαση, που στερείται κάθε νομιμότητας στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και της ελληνικής κοινωνίας, για τους εξής τουλάχιστον λόγους:

·            Το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσ/νίκης) στις 18/2/09 ομόφωνα έχει απαλλάξει από κάθε κατηγορία και έχει αθωώσει τις βαθμολογήτριες.

·            Κατά την ακροαματική διαδικασία ο τμηματάρχης του ΥΠΕΠΘ κ. Γαρίνης,  υπεύθυνος για τη διενέργεια των εξετάσεων στα Ειδικά Μαθήματα, ομολόγησε ότι η πρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου δεν ενήργησε αυτοβούλως, αλλά κατόπιν «προφορικής εντολής» στελεχών του πρώην ΥΠΕΠΘ.

·            Προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία βαρύτατες ευθύνες για υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΠΘ, τα οποία, σύμφωνα με τη δικαστική  απόφαση, καταστρατήγησαν τους νόμους και τις διατάξεις που αφορούν την επιμελή και αντικειμενική αξιολόγηση των γραπτών και την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων.

Η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπως νωρίτερα και οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των ΠΥΣΔΕ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, λειτούργησε με κύριο κριτήριο όχι την απόδοση δικαιοσύνης αλλά την εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Εμφανίζεται, δυστυχώς, μια περίεργη «ομερτά» ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και τη σημερινή, που λειτουργεί ως πλυντήριο των ανομιών της προηγούμενης. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία εξιλαστήριων θυμάτων, προκειμένου να προστατευτούν εκείνοι που είναι πολιτικά και ποινικά οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Αναρωτιέται κανείς τι νόημα είχαν οι αντιπολιτευτικές κορώνες του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, όταν σήμερα η νέα κυβέρνηση συνεχίζει ανενδοίαστα την πρακτική της προκατόχου της. Αναρωτιέται, ακόμη, τι μήνυμα εκπέμπεται προς τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, όταν καταδικάζονται όσοι έχουν την τόλμη να αποκαλύπτουν σκάνδαλα και παρατυπίες του κρατικού μηχανισμού.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να καταδικάσουν αυτή την απόφαση και να ζητήσουν την παραίτηση του αιρετού της ΔΑΚΕ που λειτούργησε σαν το μακρύ χέρι της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε μια περίοδο που ο δημόσιος βίος δοκιμάζεται από τις αποκαλύψεις για τη σήψη και την αδιαφάνεια που επικρατούν στην πολιτική ζωή, η μετάθεση της ευθύνης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στις πλάτες των εκπαιδευτικών στέλνει αρνητικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Μήνυμα αποδοχής της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας των πραγματικά υπευθύνων στο βωμό των εκάστοτε κομματικών σκοπιμοτήτων.

Αθήνα, 20-10-2009