Δικαιοσύνη για τις βαθμολογήτριες!

 

                                                                                    του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*

    Ο «Μινώταυρος» των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, που τρέφεται κάθε χρόνο με τα όνειρα των εφήβων  και τα βαλάντια των γονιών τους, απειλεί να «καταβροχθίσει» αυτή τη φορά και οκτώ βαθμολογήτριες των γραπτών του μαθήματος των Αγγλικών τον Ιούνιο του 2007!

   Δικάζονται την ερχόμενη Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της «κατά συρροή νόθευσης δημοσίων εγγράφων», καθώς και η φερόμενη ως «ηθική αυτουργός» πρόεδρος του Βαθμολογικού  Κέντρου Ειδικών Μαθημάτων στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

   Ανάμεσα στις δικαζόμενες και οι δύο συναδέλφισσες που κατήγγειλαν στις εκπαιδευτικές αρχές και στις ΕΛΜΕ-Θ την αλλοίωση των βαθμών των αναβαθμολογημένων γραπτών στο μάθημα των Αγγλικών.

   Το  ισοπεδωτικό παραπεμπτικό βούλευμα παραβλέπει ότι ο αντιδημοκρατικός Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, με τις αλληλοαναιρούμενες διατάξεις του,  από τη μια επιβάλλει στον Δ.Υ. «να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του» και από την άλλη «να μην εκτελεί διαταγή που είναι προδήλως αντισυνταγματική ή  παράνομη».                                                               

  Αμφισβητώντας ότι υπήρχε κυβερνητική εντολή, το κατηγορητήριο όχι μόνο απαλλάσσει το ΥΠΕΠΘ από κάθε πολιτική ευθύνη, αλλά, προσβάλλοντας τον κοινό νου, θεωρεί ότι «σκοπός των  βαθμολογητριών  ήταν να παραπλανήσουν τόσο τους υπαλλήλους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας…όσο και τους συνυποψηφίους των μαθητών των ανωτέρω γραπτών…όσο και να μη διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος των βαθμολογητών από τα όργανα του Υπουργείου Παιδείας»(!)

  Αφήνει επίσης στο «απυρόβλητο» τους πραγματικούς συνεργούς της αλλοίωσης των βαθμών που λειτούργησαν ως «ιμάντες μεταβίβασης» της παράνομης εντολής της προϊσταμένης τους να «τεντωθούν» οι βαθμοί ώστε να πιάσουν τη «μαγική βάση του 10» - απαραίτητο εισιτήριο εισόδου στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ.

   Οι καθηγήτριες δικάζονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των εξοντωτικών πειθαρχικών ποινών-ποινών σκοπιμότητας (προσωρινή παύση 90-100 ημερών και αντίστοιχη στέρηση μισθού) που τους επέβαλαν τα ελεγχόμενα από την  κυβέρνηση Πειθαρχικά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ) τον περασμένο Ιούνιο/Ιούλιο - αν και «δεν προέκυψε ότι ενήργησαν με κίνητρο να ωφελήσουν ή να βλάψουν κάποιους υποψήφιους…αλλά συμμορφούμενες σε προδήλως παράνομη προσταγή της προϊσταμένης τους προέδρου του Βαθμολογικού Κέντρου», όπως αποφαίνονται στην «προκρούστεια» απόφασή τους.  

   Οι ΕΛΜΕ-Θ, η ΟΛΜΕ, η ΕΔΟΘ, η ΑΔΕΔΥ, απαιτούν δικαιοσύνη για τις δοκιμαζόμενες συναδέλφισσες, γιατί πληρώνουν τις πολιτικές αθλιότητες των κυβερνώντων. Στο πρόσωπό τους δικάζεται και διασύρεται ένας ολόκληρος κλάδος.  Η αμέριστη αλληλεγγύη μας είναι το ισχυρό όπλο για την αθώωσή τους.

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «ΕΠΩΝΥΜΩΣ», 8/2/09

 

*Εκπαιδευτικός-δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης