ΖΩΝΕΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
|
ΧΛΩΡΙΔΑ- ΖΩΝΕΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
Με την αύξηση του υπερθαλασσίου ύψους, η βλάστηση του Ολύμπου και ιδιαίτερα η κατανομή της, παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Έτσι, ενώ στις γειτονικές οροσειρές των Πιερίων, του κάτω Ολύμπου και της Όσας υπάρχει μία διαδοχή των ζώνων βλάστησης, στον ¨Όλυμπο παρατηρείται μια αναρχία στη διαδοχή των ζώνων βλάστησης, που οφείλεται στην μεγάλη ποικιλία των μικροκλιμάτων που δημιουργούν το πέτρωμα, οι μεγάλες κλίσεις και το ανάγλυφό της περιοχής.
ΖΩΝΕΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
Μεσογειακή ζώνη βλάστησης. Aπo το υψόμετρο των 300μ. μέχρι και 500μ. βρίσκουμε μεσογειακή ζώνη των αείφυλλων πλατύφυλλων, με δέντρα όπως η άρια και η γλιστροκουμαριά, το πουρνάρι, η ήμερη κουμαριά, το φυλίκι, ο κέδρος και άλλα. Απ’ τα φυλλοβόλα είδη τα συνηθέστερα είναι ο μέλιος, το τρίβολο σφενδάμι, η κουτσουπιά, η κοκορεβιθιά, το χρυσόξυλο κ.λ.π. Ζώνη δασών οξιάς- ελάτης και ορεινών κωνοφόρων. Η ζώνη των αείφυλλων πλατύφυλλων αντικαθιστάται βαθμιαία από τα οικοσυστήματα της μαύρης Πεύκης και είναι χαρακτηριστικό ότι λείπει παντελώς η ενδιάμεση ζώνη των φυλλοβόλων δρυών. Η μαύρη Πεύκη κυριαρχεί στην ανατολική και βόρεια πλευρά του βουνού και σε υψόμετρο από 500μ. μέχρι 1700μ. Αλλά δέντρα σ’ αυτή τη ζώνη είναι το ρόμπολο, η οξιά, η φτελιά, η αγριοκερασιά, η όστρια, ο γαύρος, το σφενδάμι, το αγριογούρουνο, το πυξάρι, η κρανιά, ο μέλιος. Ζώνη ψυχροβίων κωνοφόρων. Η ζώνη αυτή εμφανίζεται μόνο στη βόρεια Ελλάδα και στα ψηλά βουνά του Ολύμπου, της Πίνδου, των Πιερίων, του Αηλιά και της Ροδόπης. Χαρακτηριστικό είδος δέντρου, το ρόμπολο και η μαύρη Πεύκη στα χαμηλότερα μέρη της ζώνης.
Eξωδασική ζώνη ψηλών ορέων Μετά τη ζώνη του ρόμπολου ακολουθεί μια εκτεταμένη ζώνη με αλπικά λιβάδια που συντίθεται από ένα μωσαϊκό λιβαδικών οικοσυστημάτων ανάλογα με το ανάγλυφο, την κλίση και την έκθεση του εδάφους. Χονδρικά η αλπική αυτή βλάστηση στη οποία συναντώνται πάνω από 150 είδη απ’τα οποία τα μισά είναι ενδημικά των Βαλκανίων και δώδεκα είναι ενδημικού έχει τεράστια οικολογική σημασία και αξία .Συνολικά στον Όλυμπο έχουν καταμετρηθεί απ’τους επιστήμονες πάνω από 1700 είδη φυτών.
Από τις μαθήτριες της Ε τάξης Καλλιόπη Γκρίνια και Αναστασία Τερεσένκο. |