ΛΟΥΤΡΑ
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ]

 

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΊΟΥ    ΔΙΟΥ .

 

Στον αρχαιολογικό   χώρο βρέθηκαν λουτρά(θέρμες) όπου οι   λουόμενοι  μπορούσαν να απολαύσουν θερμό, χλιαρό ή ψυχρό λουτρό αρχίζοντας από το ψυχρό προς το θερμό και αποχωρώντας αντίθετα. Αφού τελείωναν περνούσαν στις αίθουσες των αλειπτών. Έτσι αποκτούσαν με το λουτρό σωματική και ψυχική ευεξία, στην οποία οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία. Οι πλουσιότεροι απολάμβαναν το λουτρό τους σε ατομικές μπανιέρες.

            Οι θέρμες δεν ήταν μόνο κέντρο καθαριότητας αλλά και ψυχαγωγίας  και λατρείας. Στο χώρο λατρείας υπήρχαν και προσκυνούνταν τα αγάλματα του Ασκληπιού, θεού της Ιατρικής, και των παιδιών του:Υγείας, Πανάκειας, Αίγλης, Ακεσώς, Μαχάωνα  και Ποδαλείριου. Το κάθε όνομα μας παραπέμπει σε στοιχεία της ψυχικής και σωματικής υγείας του ανθρώπου.

            Τελειώνοντας τη μέρα τους στα λουτρά μπορούσαν να παρακολουθήσουν θεατρικές και άλλες παραστάσεις στο μικρό θέατρο. Προφανώς τα λουτρά ήταν είδος λέσχης της εποχής εκείνης και περνούσαν εκεί οι αρχαίοι ολόκληρη τη μέρα τους.

            Τα δάπεδα των αιθουσών  ήταν διακοσμημένο με θαυμάσια ψηφιδωτά που  μπορούμε να θαυμάσουμε στο χώρο των λουτρών. Τα θέματα τους ήταν σχετικό με θεότητες του υγρού στοιχείου (θαλάσσια τέρατα, Νηρηίδες ) αλλά και με τα φυσικά στοιχεία της περιοχής (κουκουνάρες )

 

Καραγιάννη Βάσω

Τάξη Ε