ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ]

 

Από την μαθήτρια Βάσω Καραγιάννη. 

Κατσαμάκι: Ζεσταίνουν νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουν αλεύρι καλαμποκίσιο και με τον πλάστη ανακατεύουν μέχρι να πήξει. Μετά τρίβουν κρεμμύδι βάζουν λάδι και πιπέρι κόκκινο και τα τσιγαρίζουν όλα μαζί.

 

Νιαριστά: Έβαζαν αλεύρι στο ταψί έριχναν νερό σιγά – σιγά με το χέρι και αυτό γινότανε μπομπολάκια. Μετά τα έπαιρναν και τα έριχναν στην κατσαρόλα  ρίχνοντας τυρί και αλάτι μέχρι να πήξει.

 

Χλιώ:βράζουν νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουν σιγά – σιγά αλεύρι καλαμποκιού και το ανακατεύουν. Στη συνέχεια ρίχνουν μπόλικο τυρί μέχρι να πήξει και το σερβίρουν ζεστό στα πιάτα.

 

 

 

 

Από την μαθήτρια Βούλα Κουτρουλού 

Πίτες: Παλιά κάνανε τις πίτες πιο συχνά. Πιάνανε το ζυμάρι. Βάζανε λίγο νερό λίγο αλάτι και ρίχνανε το αλεύρι και το ζυμώνανε καλά. Μετά ανοίγανε τα φύλλα. Στη συνέχεια βράζανε γάλα και κάνανε την κρέμα και την ρίχνανε στο τελευταίο φύλλο.

Επίσης κάνανε και  καλαμποκίσια πίτα. Παίρνανε αλεύρι καλαμποκίσιο και το πιάνανε με νερό, αλάτι και λίγο λάδι και τα ζυμώνανε όλα μαζί και τα στρώνανε στο μισό ταψί βάζοντας τα βρασμένα σπανάκια και λίγο τυρί. Μετά βάζανε και το υπόλοιπο καλαμποκίσιο και το βρέχανε με λίγο λάδι και νερό.

 

 

 

 

Από την μαθήτρια Στέλλα Παληού. 

Το κουσμάρι: Παλιά οι γυναίκες οι Σαρακατσάνες έκαναν γλυκά με δικές

τους συνταγές. Μια από αυτέ είναι και το κουσμάρι. Έπαιρναν ανάλατο τυρί, τά άφηναν μια ή δύο μέρες να ξινίσει και μετά το έβαζαν στο τηγάνι και το έβραζαν μέχρι να λιώσει. Μετά έριχναν αλεύρι και ζάχαρη το έβαζαν σε ταψί στρωμένο, πάγωνε και μετά το έκοβαν κομμάτια τρίγωνα και το κερνούσαν σαν πάστα.

Κομπόστα: Στα παλιά τα χρόνια  η  γιαγιά μου έκανε  κομπόστα  με ξινά

κορόμηλα και γκόρτσα. Τά έσκιζε με τον σουγιά και τά έβαζε στον ήλιο να ξεραθούν Όταν χρειαζόταν έπαιρνε απ’ αυτά τά έβραζε με νερό έβαζε και ζάχαρη και γινόταν η κομπόστα. Τα είχε για εξαιρετικές περιπτώσεις. Έτρωγε ο άρρωστος, η έγκυος γυναίκα και όποιος άλλος ζήλευε.

Σαρακατσάνικη  συνταγή  για το χοιρινό  κρέας: Τα  Χριστούγεννα  οι

Σαρακατσάνοι είχαν δική τους συνταγή για το χοιρινό κρέας. Όλο το χρόνο οι Σαρακατσάνοι έθρεφαν από ένα ή δύο γουρούνια στα σπίτια τους. Παραμονή Χριστουγέννων έσφαζαν τα γουρούνια. Το κρέας για να το κρατήσουν φρέσκο για να μην μυρίζει, το έκοβαν κομμάτια το αλάτιζαν καλά και το έβαζαν σ’ ένα ξύλινο δοχείο που το έλεγαν κάδη. Από κάτω το τρυπούσαν με μεγάλο καρφί αρκετές τρύπες για να στραγγίζει το αίμα. Με αυτόν τον τρόπο το κρέας διατηρούταν φρέσκο και κρατούσε πολύ καιρό. Το δε άσπρο κρέας το έκοβαν μικρά κομματάκια και το λιώνανε στη φωτιά και γινότανε λίπος που το λέγανε λίγδα. Με αυτό μαγειρεύανε και κάνανε τις πίτες. Τα δε κομματάκια που μένανε τα λέγανε τσιγαρίδες που κι αυτές τις ανακατεύανε με πράσο κομμένο. Τις βάζανε μέσα σ’ ένα καζάνι τις τσιγαρίζανε με λίγδα και κόκκινο πιπέρι, ο λεγόμενος Καβουρμάς.

Ήτανε   από το καλύτερα φαγητά για τους Σαρακατσαναίους. 

 

 

 

Από τον μαθητή Δημήτριο Κουτρουλό. 

Πώς κάνανε το ψωμί οι Σαρακατσάνοι: βάζανε σ’ ένα μπολ αλεύρι και νερό, μαγιά, αλάτι και λίγο λάδι. Τα ζυμώνανε όλα μαζί και τ’ αφήνανε να φουσκώσουν όλη τη νύχτα. Το πρωί ανάβανε τη φωτιά και βάζανε πάνω στη γάστρα το ψωμί. 

Τι είναι η γάστρα: Γάστρα είναι μια στρογγυλή λαμαρίνα σε σχήμα κώνου που πάνω βάζουν ζεστή στάχτη (τέφρα) και κάτω είναι η πυροστιά με τα κάρβουνα που πάνω της βάζανε το ψωμί και το σκεπάζανε με την γάστρα και ψηνότανε.

 

 

Από τον μαθητή Δημήτρη Φωτιάδη  

Κεντέατα: Μαζεύουμε τσουκνίδες τις πλένουμε και τις βράζουμε. Έπειτα τα στραγγίζουμε, ρίχνουμε μέσα στις τσουκνίδες λίγο αλεύρι και τα χτυπάμε στο μίξερ για να γίνει πολτός, Γίνεται μια παραδοσιακή σαλάτα.

 

 

 

Από την μαθήτρια Λαφατζή Κατερίνα

Γλυκό  πορτοκάλι

Υλικά 

7 πορτοκάλια

 1 κιλό  ζάχαρη

2  ποτήρια   νερό 

Ξύνουνε   το     κίτρινο      από    από    το    πορτοκάλι.    Τα    βράζουμε    λίγο    μετά    πετάμε    το   νερό   και   τα   ξαναβράζουμε   με    νερό  και   τα   βράζουμε    και   κάνουμε   τρείς    φορές    αυτό.  Τα   κόβουμε   σε   τέσσερα     κομμάτια      ρίχνουμε   το   ένα   κιλό   ζάχαρη    και   δύο   ποτήρια    νερό   αφού   δέσει     λίγο    το   αφήνουμε.  Και   αύριο   την   ίδια    ώρα   το          

 

 

                                                                Από τον μαθητή Ζαβαντία Βασίλη

Λικέρ    βερίκοκο

 

100      Κουκούτσια      βερίκοκου 

1κιλό   κονιάκ

300       γραμμάρια     ζάχαρη

1   ποτήρι   νερό

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Σπάμε   τα    κουκούτσια    τα    βάζουμε    στο     κονιάκ   τα    αφήνουμε   στον    ήλιο  3  εβδομάδες. Ετοιμάζουμε  το  σιρόπι  βράζοντας   επί   10   λεπτά   τη   ζάχαρη    με   1   ποτήρι   νερό. Τα   ξαναβάζουμε   στο  βάζο  προσθέτοντας  και  το  σιροπιάζετε.  Το   αφήνουμε    8   ημέρες    στον   ήλιο.    Το    λικέρ   είναι   έτοιμο.  Το   βάζετε    σε     μπουκάλια    πολύ    καλά     κλεισμένα.

          

Λικέρ   κράνα

 

1 κιλό κράνα

1 κιλό ζάχαρη

μισό κιλό κονιάκ

                        Βάζετε  τα κράνα σε δύο  γυάλινα βάζα  μοιράζετε τη ζάχαρη

Στα δύο βάζα  και το κονιάκ το ίδιο . Τα αφήνετε  στον ήλιο για 15 ημέρες.

Μετά βγάζετε τα κράνα από τα βάζα και αφού  τα στραγγίσετε το λικέρ

Είναι έτοιμο . Τα βάζετε σε μπουκάλια  καλά  κλεισμένα .