ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Πέμπτη, 18 Νοέμβριος 2010 21:31
      
5dskilkis     Ο εθελοντισμός είναι μια μη αμειβόμενη δραστηριοποίηση των ανθρώπων που αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας προς το συνάνθρωπο, την κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάση τις αξίες της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της συμμετοχής στα κοινά και της προστασίας, οι οποίες αφορούν κυρίως στάση ζωής. Ο εθελοντισμός βοηθά τους ανθρώπους να γίνονται ενεργοί πολίτες και κοινωνικά υπεύθυνοι.
     Εθελοντικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, από πολλά και διάφορα άτομα. Από την απλή παροχή βοήθειας στο συνάνθρωπο μέχρι τις οργανωμένες μορφές διεθνούς εθελοντισμού ή περιβαλλοντολογικού εθελοντισμού, η προσέγγιση της ανιδιοτελούς υπηρεσίας είναι ίδια. Έτσι οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής, που βασίζονται στην εθελοντική παροχή υπηρεσίας, προάγουν τον εθελοντισμό σαν κοινωνική αξία και στάση ζωής των μαθητών... των αυριανών πολιτών. Είναι λοιπόν ζητούμενο να εφαρμόζονται δράσεις εθελοντισμού στο σχολείο.1dsGoumenissas
     Πολλές από τις δράσεις εθελοντισμού στο σχολείο, όπως π.χ. καθαρισμός χώρων, διαμόρφωση αιθουσών και αύλειων χώρων, καλλωπισμός και φροντίδα φυσικού περιβάλλοντος, συλλογή και τακτοποίηση αθλητικού υλικού, κ.α., συνιστούν ταυτόχρονα μορφές φυσικής δραστηριότητας και συνδέονται με τη Φυσική Αγωγή. Έτσι μέσα από τις εν λόγω δράσεις προωθούνται οι αξίες του εθελοντισμού και αναπτύσσεται η κοινωνική υπευθυνότητα, ενώ παράλληλα οι μαθητές συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες με τη μορφή της εθελοντικής εργασίας.