ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Κατηγορίες παιχνιδιών σε σύνδεση

Οι τύποι και τα είδη παιχνιδιού μεταβάλλονται γρήγορα, οπότε είναι δύσκολο να είναι κανείς ακριβής, αλλά επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι παιχνιδιών που παίζονται σε σύνδεση.

Μίνι παιχνίδια/Παιχνίδια πλοηγού

Αυτά είναι δικτυακές εκδοχές κλασσικών arcade, επιτραπέζιων ή ψηφιακών παιχνιδιών. Είναι συνήθως δωρεάν και είναι συχνά διαθέσιμα σε δικατυακούς τόπους και κόμβους παιχνιδιών που υποστηρίζονται από τη διαφήμιση. Αυτά τα παιχνίδια είναι κυρίως για έναν παίκτη, και δεν έχουν σχέση με κάποιο εικονικό, αφηγηματικό κόσμο. Το Spacewar, το PacMan καθώς και παιχνίδια τράπουλας, όπως η Πασιέντζα και το Blackjack, είναι κοινά παραδείγματα, και αυτοί οι τύποι παιχνιδιού αποτελούν την πλειοψηφία των παιχνιδιών που παίζονται σε σύνδεση.

Διαφημιστικά παιχνίδια

Τα διαφημιστικά παιχνίδια είναι σχεδιασμένα για την προώθηση ενός συγκεκριμένου προϊόντος, μιας εταιρείας ή μιας πολιτικής άποψης. Τα διαφημιστικά παιχνίδια συνήθως παρουσιάζουν εμφανώς το προϊόν μιας εταιρείας, και είτε παίζονται σε σύνδεση στο δικτυακό τόπο της εταιρείας, είτε είναι διαθέσιμα για λήψη. Συνδέονται στενά με εκστρατείες αγοράς που σχετίζονται με ιούς, με παιχνίδια τα οποία επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν σε σχέση με το προϊόν και την εταιρεία, μέσω προφορικής διάδοσης, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εμφάνισης σε ηλεκτρονικά ημερολόγια (blogs).

Παιχνίδια δικτύου

Αυτά τα παιχνίδια παίζονται συνήθως σε σύνδεση με προσωπικό υπολογιστή, αλλά αυξάνεται ο αριθμός των παικτών που χρησιμοποιούν κονσόλες παιχνιδιού με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί με την πρόσβαση σταθερής χρέωσης στο Διαδίκτυο και την εύκολα διαθέσιμη ευρυζωνική τεχνολογία. Καλύπτουν την πλειοψηφία των ειδών παιχνιδιού, αλλά ο κύριος τύπος παιχνιδιού είναι η τακτική αναμέτρηση, όπως τα παιχνίδια πυροβολισμού σε πρώτο πρόσωπο, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια άποψη της οθόνης που παρέχει την οπτική γωνία του χαρακτήρα του παιχνιδιού. Οι παίκτες μπορούν να συναγωνιστούν ο ένας με τον άλλο ή σε ομάδες. Ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια αυτής της κατηγορίας είναι το Call of Duty.

Τα παιχνίδια στρατηγικής πραγματικού χρόνου με χρήση τακτικού σχεδιασμού είναι μια βασισμένη στους υπολογιστές εξέλιξη των παραδοσιακών παιχνιδιών πολέμου, ενώ το παιχνίδι δικτύου πολλαπλών παικτών είναι επίσης πολύ δημοφιλές σε διάφορα αθλητικά παιχνίδια, όπως οι αγώνες ταχύτητας και το ποδόσφαιρο.

Παιχνίδια μεγάλου αριθμού πολλαπλών παικτών

Τα παιχνίδια για μεγάλο αριθμό πολλαπλών παικτών διαφέρουν από τα υπόλοιπα παιχνίδια σε σύνδεση σε δύο τρόπους: (1) το μεγάλο αριθμό ταυτόχρονων παικτών οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα μεμονωμένο παιχνίδι, και (2) την επίμονη φύση των παιχνιδιών (δηλ. το παιχνίδι συνεχίζεται είτε ένας συγκεκριμένος παίκτης συμμετέχει είτε όχι).

Αυτά τα παιχνίδια προσφέρουν έναν πλούσιο τρισδιάστατο κόσμο που απαρτίζεται από χιλιάδες παίκτες. Το World of Warcraft της Blizzard Entertainment/Vivendi Game διαθέτει πάνω από 6 εκατομμύρια συνδρομητές (1 εκατομμύριο στην Ευρώπη και πάνω από 1,5 εκατομμύριο στην Κίνα). Το Everquest, το οποίο θεωρούνταν κάποτε το κορυφαίο παιχνίδι της αγοράς, διαθέτει περίπου 500.000 συνδρομητές, και το Ultima Online διαθέτει 250.000.

Τα παιχνίδια ρόλων όπου οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τους ρόλους φανταστικών χαρακτήρων και δημιουργούν ή ακολουθούν ιστορίες σε συνεργασία, κυριαρχούν σε αυτή την κατηγορία. Τείνουν να παρέχουν μια περισσότερο ανοιχτή προς το χρήστη προσέγγιση στο παιχνίδι, και χαρακτηρίζονται από τις κοινωνικές και κοινοτικές πλευρές που διατίθενται μέσω της παροχής υπηρεσίας. Συνεπώς, αυτά τα παιχνίδια είναι ευρέως γνωστά ως παιχνίδια ρόλων σε σύνδεση για μεγάλο αριθμό πολλαπλών παικτών (MMORPG).

Προστασία των νέων

Πολλά παιχνίδια βίντεο τα οποία έχουν αγοραστεί σε μορφή CD/DVD μπορούν να παίζονται ενάντια σε άλλους παίκτες με χρήση προσωπικού υπολογιστή ή κονσόλας παιχνιδιού συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα δικτυακών τόπων, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα παιχνιδιού σε σύνδεση μέσω Διαδικτύου, είτε μεμονωμένα είτε ενάντια σε άλλους. Αυτά εκτείνονται από απλά παιχνίδια arcade έως παιχνίδια ρόλων για μεγάλο αριθμό πολλαπλών παικτών σε σύνδεση, ή MMORPG, τα οποία μπορεί να εμπλέξουν σε ένα μεμονωμένο παιχνίδι έναν τεράστιο αριθμό παικτών σε σύνδεση ταυτόχρονα. Για μια λεπτομερή περιγραφή των διαφορετικών τύπων παιχνιδιών σε σύνδεση, βλέπε Κατηγορίες παιχνιδιών σε σύνδεση.

Πολλά MMORPG τέτοιου είδους υποστηρίζουν εικονικές κοινότητες, πράγμα που μπορεί να εκθέσει τους παίκτες σε κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με την επικοινωνία με άγνωστους συμπαίκτες τους σε πραγματικό χρόνο.

Τέτοιου είδους κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Περιεχόμενο που δημιουργείται ως αποτέλεσμα του παιχνιδιού, το οποίο ενδέχεται να είναι ακατάλληλο για νέους και να μην αντιστοιχεί με τη διαβάθμιση που έχει λάβει το παιχνίδι.

Ορισμένους παίκτες, οι οποίοι επιδίδονται σε συμπεριφορά που ενδέχεται να είναι ακατάλληλη για νέους. Για παράδειγμα, ακατάλληλη ή προσβλητική γλώσσα, τρομοκράτηση σε παιχνίδια που επιτρέπουν επικοινωνία με τη μορφή κειμένου, φωνής ή βίντεο, αντιαθλητική συμπεριφορά όπως εξαπάτηση και παρέμβαση στο παιχνίδι, ή επιθετικότητα προς τους άλλους.

Παραβιάσεις του ιδιωτικού απορρήτου. Το παιχνίδι σε σύνδεση ορισμένες φορές ενθαρρύνει τα παιδιά στη σύναψη σχέσεων, την αποκάλυψη προσωπικών λεπτομερειών, ή ακόμα και τη συνάντηση με άγνωστους συμπαίκτες εκτός παιχνιδιού.

Συνδέσμους προς ιστοτόπους των οποίων το περιεχόμενο ενδέχεται να είναι ακατάλληλο για νέους.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Προειδοποιήστε τα παιδιά σας να μην αποκαλύπτουν προσωπικές λεπτομέρειες σε άλλους παίκτες.

Προειδοποιήστε τα παιδιά σας να μη συναντούν άλλους παίκτες, εκτός εάν συνοδεύονται από εσάς. Παρακολουθήστε τις δραστηριότητες των παιδιών σας σε δικτυακούς τόπους παιχνιδιών.

Ενθαρρύνετε και υπενθυμίστε στα παιδιά σας να αναφέρουν θέματα όπως η τρομοκράτηση, οι απειλές ή η χυδαία γλώσσα, η παρουσίαση δυσάρεστου περιεχομένου, ή οι προσκλήσεις για συνάντηση εκτός παιχνιδιού.

Αναφέρετε ακατάλληλη συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας τη σελίδα επικοινωνίας αυτού του δικτυακού τόπου, ή συγκεκριμένους μηχανισμούς καταγγελιών στους δικτυακούς τόπους των κονσολών ή των παιχνιδιών.

Διακόψτε την επικοινωνία ή αλλάξτε τη δικτυακή ταυτότητα του παιδιού σας, αν κάτι μέσα στο παιχνίδι ή στον τρόπο που αυτό εξελίσσεται σας κάνει να νιώθετε ανασφαλείς.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Άσχημη συμπεριφορά, χυδαία γλώσσα ή εξαπάτηση ΔΕΝ είναι εντάξει! Μπορείτε να εμποδίσετε την πρόσβαση του παίκτη, να αναφέρετε το περιστατικό στον παροχέα του παιχνιδιού ή να το πείτε στους γονείς σας.

Πείτε το στους γονείς σας αμέσως αν έρθετε σε επαφή με οποιαδήποτε πληροφορία που σας κάνει να νιώθετε ανασφαλείς.

Μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες όπως τη διεύθυνση του σπιτιού σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας ή τη φωτογραφία σας.

Μη συμφωνήσετε ποτέ να συναντηθείτε με κάποιον που γνωρίζετε δικτυακά, χωρίς πρώτα να ζητήσετε την άδεια των γονέων σας.

Τι είναι το POSC;

Ο Κώδικας Ασφαλείας του PEGI Online (POSC) αναπτύχθηκε για την προώθηση ενός ελάχιστου επιπέδου προστασίας, το οποίο θα έπρεπε να παρέχεται στους νέους σε περιβάλλον παιχνιδιού σε σύνδεση. Όσοι προσυπογράφουν αυτό το σύνολο κανόνων δεσμεύονται να απαγορεύσουν ακατάλληλο υλικό από το δικτυακό τους τόπο και να διασφαλίσουν την αρμόζουσα συμπεριφορά ανάμεσα στους χρήστες. Ως αποτέλεσμα θα εξουσιοδοτηθούν να επιδεικνύουν το διαδικτυακό λογότυπο του PEGI μετά την καταχώρηση των παιχνιδιών τους στο σύστημα PEGI.

Το πλήρες κείμενο του Κώδικα μπορεί να ληφθεί σε μορφή pdf, αλλά οι κύριες προβλέψεις είναι:

Ηλικιακή αποτίμηση περιεχομένου παιχνιδιών

Μόνο περιεχόμενο παιχνιδιών, το οποίο έχει αποτιμηθεί κατάλληλα βάσει του κανονικού συστήματος PEGI ή άλλου αναγνωρισμένου ευρωπαϊκού συστήματος, όπως αυτού που λειτουργεί υπό το Βρετανικό Συμβούλιο Κατηγοριοποίησης Ταινιών (BBFC) στο ΗΒ ή ο Αυτοέλεγχος Ψυχαγωγικού Λογισμικού (USK) στη Γερμανία, θα συμπεριλαμβάνεται σε ένα δικτυακό τόπο.

Κατάλληλοι μηχανισμοί αναφορών

Κατάλληλοι μηχανισμοί θα βρίσκονται σε λειτουργία για να επιτρέπουν στους παίκτες να αναφέρουν την ύπαρξη ανεπιθύμητου περιεχομένου σε οποιουσδήποτε σχετικούς δικτυακούς τόπους.

Αφαίρεση ακατάλληλου περιεχομένου

Οι κάτοχοι αδείας θα καταβάλλουν τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες σε σύνδεση που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους είναι απαλλαγμένες από περιεχόμενο το οποίο είναι παράνομο, προσβλητικό, ρατσιστικό, μειωτικό, αιτία διαφθοράς, απειλητικό, χυδαίο ή το οποίο θα μπορούσε να παρεμποδίσει μόνιμα την ανάπτυξη των νέων.

Συναφής πολιτική ιδιωτικού απορρήτου

Οποιοσδήποτε κάτοχος αδείας PEGI Online, ο οποίος συλλέγει προσωπικές πληροφορίες από συνδρομητές, θα τηρεί μια αποτελεσματική και συναφή πολιτική ιδιωτικού απορρήτου, σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών νόμων περί Προστασίας Δεδομένων.

Πρότυπα κοινότητας για συνδρομητές σε σύνδεση

Οι κάτοχοι αδείας PEGI Online θα απαγορεύουν στους συνδρομητές να εισάγουν περιεχόμενο ή να επιδίδονται σε δικτυακή συμπεριφορά, η οποία είναι παράνομη, προσβλητική, ρατσιστική, μειωτική, αιτία διαφθοράς, απειλητική, χυδαία ή η οποία θα μπορούσε να παρεμποδίσει μόνιμα την ανάπτυξη των νέων.

Υπεύθυνη διαφημιστική πολιτική

Θα εφαρμόζονται οι ακόλουθες αρχές:

όλα τα διαφημιστικά θα αντανακλούν επακριβώς τη φύση και το περιεχόμενο του προϊόντος που αντιπροσωπεύουν, και στις περιπτώσεις όπου αυτό είναι πρακτικό, τη διαβάθμιση που του έχει δοθεί

όλα τα διαφημιστικά θα δημιουργούνται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό

κανένα διαφημιστικό δε θα περιέχει περιεχόμενο το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή ή ευρέως διαδεδομένη προσβολή

η διαφήμιση για προϊόντα, τα οποία έχουν βαθμολογηθεί με 16+ ή 18+, δε θα απευθύνονται με συγκεκριμένο τρόπο σε νεώτερους

δευτερογενή ή ξεχωριστά προϊόντα, τα οποία πωλούνται ή προωθούνται σε συσχετισμό με ένα βασικό προϊόν, πρέπει να είναι κατάλληλα για το κοινό για το οποίο προορίζεται το βασικό προϊόν

οι κάτοχοι αδείας πρέπει να πληροφορούν το κοινό με μια γενική δήλωση για την ύπαρξη χορηγιών και/ή την ύπαρξη «καταχωρήσεων προϊόντων» που σχετίζονται με οποιαδήποτε υπηρεσία επί γραμμής

πηγή: http://www.pegionline.eu/

Εορτολόγιο