ΠΕΡΙΒΑΛ/ΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου και των γύρω περιοχών»

 

Πρόλογος

 

Η αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον άνθρωπο η καταστροφή του περιβάλλοντος, οδήγησε στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων αυτών.

 

                  Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση έρχεται  συμπληρωματικά με το σχολείο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες  για ενεργοποίηση, κριτική, προσέγγιση και συμμετοχή του κάθε μαθητή σε θέματα που τον αφορούν και σχετίζονται με τη ζωή του. Η εφαρμογή των προγραμμάτων Π.Ε. στο σχολείο μας πραγματοποιείται με μεγάλο ενδιαφέρον από καθηγητές και μαθητές

Η συμμετοχή των μαθητών στα προγράμματα τους προτρέπει στην ενεργή συμμετοχή τους , στην κριτική προσέγγιση, στην ανάληψη πρωτοβουλίας, στην συνεργασία και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζονται ως κλειδιά για την υγιή και ικανοποιητική προσωπική επιβίωση του ατόμου στις μέρες μας.

 

                  Στο σχολείο μας λειτουργούν προγράμματα Π.Ε. . Το πρόγραμμα με το οποίο ασχολείται η δική μας ομάδα έχει θέμα «‘Η χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου και των γύρω περιοχών». Το θέμα αυτό επιλέχθηκε από τους ίδιους τους μαθητές αφού η αρνητικές επιπτώσεις από την ρύπανση του περιβάλλοντος είναι  πλέον ορατές .

 

                  Η συμμετοχή των μαθητών είναι καθαρά εθελοντική. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μετά το πέρας των μαθημάτων, σε ημέρες και ώρες που διευκολύνουν τους μαθητές

Στόχοι

Στόχοι

 

l      Δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών με γνωστές ή   άγνωστες σ' αυτούς δραστηριότητες.

l      Απόκτηση κοινωνικών αξιών και νέων ενδιαφερόντων.

l      Σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.

l      Να ενημερωθούν οι μαθητές για τις  αρνητικές επιδράσεις στην υγεία τους από την συνεχόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος.

l      Ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος συνεργασίας, αλληλοβοήθειας, σεβασμού, εμπιστοσύνης.

l      η ευαισθητοποίηση, η πληροφόρηση και την επιμόρφωση των μαθητών σε θέματα διατήρησης των φυσικών πόρων, και γενικά την προώθηση της αειφορικής διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων

l      και τέλος μαθητές και καθηγητές να αποκτήσουμε μια αμεσότερη επαφή με το περιβάλλον του τόπου μας και να συμβάλλουμε θετικά σ’ αυτό

ΟΛΥΜΠΟΣ :
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ

ΟΛΥΜΠΟΣ, το ψηλότερο βουνό μας (με υψηλότερη κορυφή το Μύτικα 2917 μέτρα), η κατοικία των δώδεκα Θεών της αρχαιότητας, είναι η πρώτη περιοχή, για την οποία εφαρμόστηκε πριν από 50 χρόνια, ειδικό καθεστώς προστασίας στην χώρα μας με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938. Ιδρύθηκε με το Β.Δ. 9-6-1938 (Φ.Ε.Κ. 248 Α/38). Ο κανονισμός λειτουργίας του έγινε με Υπουργική Απόφαση 164974/2851/18-7-1985 (Φ.Ε.Κ. 467 Β/85).

            Σκοπός της κήρυξης αυτής ήταν «...η διατήρηση στο διηνεκές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, δηλαδή της άγριας χλωρίδας, της πανίδας και του φυσικού τοπίου, καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών της...,». Ακόμα η ανακήρυξη του Δρυμού έγινε με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας παράλληλα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση του κοινού και την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Με ειδική νομοθεσία έχει απαγορευτεί κάθε είδους εκμετάλλευση στην ανατολική πλευρά του βουνού σε έκταση 40.000 στρεμμάτων περίπου που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα του Δρυμού. Μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τον πυρήνα, χαρακτηρίστηκε «περιφερειακή ζώνη του Δρυμού», ώστε η διαχείριση και εκμετάλλευσή της να γίνεται έτσι ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την προστασία του πυρήνα.

Η χλωρίδα

ØΗ έρευνα των φυτών του Ολύμπου και της γύρω περιοχής άρχισε πριν 150 χρόνια: το 1836 ο Γάλλος βοτανολόγος Αυcher - Εlογ μελέτησε τα φυτά του Ολύμπου. Στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί επιστήμονες μελέτησαν την χλωρίδα του Ολύμπου. Έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 1700 είδη φυτών, δηλαδή περίπου το 25% της ελληνικής χλωρίδας. Πόσο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός μπορούμε να το καταλάβουμε αν αναλογισθούμε ότι ολόκληρα κράτη όπως η Πολωνία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και άλλα, δεν έχουν το καθένα παρά 2-3 ενδημικά είδη.
ØΤα περισσότερα από αυτά που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο είναι τα συνηθισμένα μεσογειακά και κεντροευρωπαϊκά είδη. Το είδος Jankaea heldreichu, φυτικό λείψανο από την εποχή των παγετώνων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες. Στην γυμνή από δέντρα αλπική ζώνη υπάρχουν πάνω από 150 είδη φυτών. Από αυτά τα μισά βρίσκονται μόνο στην Βαλκανική χερσόνησο και τα 23 μόνο στον Όλυμπο και πουθενά αλλού

Οι ζώνες του Ολύμπου

  • Αειφύλλων – πλατυφύλλων
  • Μαύρης Πεύκης
  • Πεύκης της Λευκοδέρμου
  • Αλπική Ζώνη
  • Πανίδα του Ολύμπου
    lΣτον Όλυμπο και στις γύρω περιοχές  έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, 104 είδη πουλιών και 18 είδη ερπετών και αμφιβίων. Από τα θηλαστικά το σπανιότερο είναι το αγριόγιδο ή αλλιώς αγριοκάτσικο, που ζει κυρίως στην αλπική ζώνη. Το αγριοκάτσικο είναι το είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση ενώ στην περιοχή υπάρχουν σε λιγοστό βαθμό ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Στις χαμηλότερες ζώνες του δάσους επιβιώνουν μικροί πληθυσμοί ζαρκαδιών και αγριογούρουνων, ενώ λιγοστοί λύκοι εμφανίζονται κατά καιρούς. Οι λαγοί και οι αλεπούδες καλύπτουν όλες τις υψομετρικές ζώνες. Επίσης ο Όλυμπος φημίζεται για τις όμορφες πεταλούδες του που συναντιούνται ακόμα και στον Μύτικα.
    lΥπάρχουν επίσης ασβοί, κουνάβια, αγριόγατοι, σκίουροι, νυφίτσες και πολλά είδη μικροθηλαστικών. Από τα πουλιά ξεχωρίζουν μερικά σπάνια είδη αρπακτικών όπως ο γυπαετός, ο χρυσαετός, ο σταυραετός, ο σπιζαετός και ο πετρίτης, ενώ ο σπανιότατος επίσης μαυρογύπας έπαψε να φωλιάζει εδώ και μερικά χρόνια. Υπάρχουν 7 είδη δρυοκολαπτών, καθώς και τα περισσότερα χαρακτηριστικά πουλιά των δασών και της αλπικής ζώνης.

     

    Για την υλοποίηση του προγράμματος  αναπτύξαμε τις εξής δραστηριότητες.

    • Επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε  Αρναίας

    • Εκδώσαμε ημερολόγιο του 2004 με εργασίες των μαθητών

    • Πήραμε μέρος στο τοπικό Καρναβάλι

    •  Προβήκαμε σε δενδροφύτευση σε πλατεία του χωριού

    • Πήραμε συνεντεύξεις από κυνηγούς και κατοίκους της περιοχής

    • Δημιουργήσαμε ιστοσελίδα

    • Διακινήσαμε ερωτηματολόγια για να μας βοηθήσουν στην καταγραφή των φυτών

     και των ζώων και για να εξάγουμε διάφορα συμπεράσματα

    ΠΕΡΙΒΑΛ/ΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

     

    Γ