Διαχωρισμός Μειγμάτων

Μείγματα είναι οι ουσίες που προκύπτουν από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών. Υπάρχουν μείγματα που μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τα συστατικά τους. Υπάρχουν όμως και μείγματα όπου αυτό είναι δύσκολο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διαχωρίσεις μείγματα. Ένας τρόπος είναι το κοσκίνισμα.

κοσκίνισμα-αλευριού-16773637

Ένας άλλος τρόπος είναι ο μαγνητικός διαχωρισμός.

διαχωρισμός

Επιπλέον, είναι η διήθηση (φιλτράρισμα).

CAM01697 s Διήθηση

κάποιες ακόμα μέθοδοι είναι η διαλογή, η εξάτμιση, η απόσταξη, η φυγοκέντριση, η απόχυση και η χρωματογραφία.

Περισσότερα...

 

 


Δημιουργία Μειγμάτων

Καθημερινά, κυρίως στην κουζίνα μας, χρησιμοποιούμε διάφορα μείγματα. Το πρωί όταν ξυπνάμε πίνουμε γάλα με κακάο, ή τσάι με μέλι, κάποιοι πίνουν καφέ με γάλα και ζάχαρη.

.καφές

Το μεσημέρι τρώμε σαλάτα με λάχανο και καρότο ή ντομάτα και αγγούρι.

σαλάτα

Πώς λέγονται όλα αυτά που χρησιμοποιούμε καθημερινά; Η ονομασία τους είναι μείγματα. Κάποια μείγματα είναι εμφανή, κάποια όμως δεν είναι ευδιάκριτα. Για παράδειγμα αν βάλω στο γάλα ή στο νερό ζάχαρη δεν θα μπορέσω να διακρίνω τη ζάχαρη. Ωστόσο μπορώ να την εντοπίσω μέσω της γεύσης. Τα μείγματα μπορεί να είναι υγρά υλικά, όπως νερό, γάλα, λάδι, ξίδι κ.α. ή στερεά, όπως ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, φακές κ.α.

Περισσότερα εδώ.