ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

 

 

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

 

Η Αγία Γραφή ή αλλιώς Βίβλος είναι το βιβλίο που μας μιλάει για τα έργα του Θεού, τη σχέση του με τον άνθρωπο και τον κόσμο, το σχέδιο και τις ενέργειές του για τη σωτηρία του ανθρώπου. Λέγεται "γραφή", γιατί στη θεολογική γλώσσα έτσι χαρακτηρίζουμε ένα κείμενο ή μια συλλογή κειμένων. Ονομάζεται "Αγία"  επειδή μιλάει για το Θεό.

 

Το όνομα "Βίβλος" προέρχεται από το όνομα μιας πόλης της Φοινίκης, όπου γινόταν επεξεργασία και εμπόριο του παπύρου. Έτσι το όνομα της πόλης κατέληξε να σημαίνει στα ελληνικά "βιβλίο" και η λέξη "Βίβλος" να σημαίνει το βιβλίο των βιβλίων, δηλαδή την Αγία Γραφή.

 

Από τα πανάρχαια χρόνια ο Θεός με διάφορους τρόπους φανερώθηκε στους ανθρώπους και τους αποκάλυψε το θέλημά Του. Αποκαλύφτηκε στους Πατριάρχες, στο Μωυσή, στους Προφήτες και σ' άλλα ιερά πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Μωυσής, οι Προφήτες και όλοι οι άλλοι, στους οποίους ό Θεός φανέρωσε το θέλημά Του, δίδαξαν το λαό προφορικά, αλλά θεώρησαν χρήσιμο και να γράψουν τα όσα ο Θεός τους αποκάλυψε. Τα βιβλία που γράφτηκαν αποτέλεσαν την Παλαιά Διαθήκη.
Όταν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο, δίδαξε προφορικά και έδωσε την εντολή στους μαθητές Του να πορευτούν σ' όλο τον κόσμο και να φέρουν παντού το χαρμόσυνο μήνυμα της Βασιλείας του Θεού. Οι Απόστολοι και οι συνεργάτες τους μετέδωσαν προφορικά το ευαγγέλιο της σωτηρίας. Όταν όμως οι ανάγκες της Εκκλησίας το επέβαλαν, έγραψαν το λόγο του Θεού και έτσι γράφτηκε η Καινή Διαθήκη. Η Παλαιά και ή Καινή Διαθήκη μαζί αποτελούν την Αγία Γραφή.

 

Από τη μια μεριά ο Θεός αναζητά με αγάπη τον άνθρωπο μέσα στην καθημερινή του ζωή, του δείχνει την αλήθεια, τον στηρίζει, τον θεραπεύει από το κακό. Από την άλλη ο άνθρωπος προσπαθεί να καταλάβει τις ενέργειες του θεού, να ανταποκριθεί θετικά και να αλλάξει τη ζωή του βελτιώνοντας έτσι και τον κόσμο ολόκληρο. Αυτήν ακριβώς τη σχέση περιγράφουν οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής στα κείμενά τους. Έτσι η Αγία Γραφή είναι ο "λόγος του Θεού", δοσμένος όμως με τα λόγια των συγγραφέων της Αγίας γραφής.

 

Ο λόγος του Θεού στην αρχή μεταδιδόταν προφορικά κι αργότερα γράφτηκε σε βιβλία. Αυτός είναι ο  γραπτός λόγος του Θεού. Αυτό όμως δεν έγινε με ολόκληρη τη θεία αποκάλυψη. Ένα τμήμα της εξακολούθησε να μεταδίδεται προφορικά μέσα στο χώρο της Εκκλησίας. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει: "Υπάρχουν και άλλα πολλά που έκαμε ο Ιησούς, και πού αν γράφονταν με λεπτομέρειες, ολόκληρος ο κόσμος δε θα μπορούσε να χωρέσει τα βιβλία πού θα γράφονταν (Ιωάν. 21, 25).