ΒΙΒΛΟΣ

 

 

ΜΩΣΑΪΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 

ΕΝΟΤΗΤΑ 1- Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ;

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ;

(Δευτερονόμιο 6,4. 7,6-11. 10,17-22)

 

Σύμφωνα με τον Μωυσή: Ο Κύριος ο Θεός είναι Ένας και Μοναδικός, αληθινός και αξιόπιστος, ο οποίος τηρεί τις υποσχέσεις του και εκδηλώνει το έλεός του σ' αυτούς που τον αγαπούν και τηρούν τις εντολές του. Ο Θεός είναι δίκαιος, ο οποίος ανταποδίδει στους άπιστους και στους αμετανόητους κατά τα έργα τους (Δευτερονόμιο 6,4. 7,6-11). Ο Κύριος είναι ο αληθινός Θεός, ο Κύριος των κυρίων, ο Θεός ο μέγας, ισχυρός και φοβερός. Ο Κύριος δεν καταπλήσσεται από πρόσωπα, δεν δελεάζεται με δώρα. Είναι Θεός δίκαιος, ο οποίος κρίνει δικαίως και αποδίδει το δίκαιο σε όλους τους ανθρώπους, και στα ορφανά και στις χήρες και στους ξένους (Δευτερονόμιο 10,17-22).

 

 

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ 

 

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ

(Έξοδος 20,1-17. Δευτερονόμιο 5,1-22)

 

Τα λόγια αυτά του Θεού, που είναι γνωστά ως "Δεκάλογος" ή "10 εντολές", δόθηκαν στο Μωυσή γραμμένα πάνω σε δυο πέτρινες πλάκες. Οι πλάκες αυτές φυλάσσονταν σαν το πολυτιμότερο θρησκευτικό κειμήλιο του ισραηλιτικού λαού μέσα στην Κιβωτό της Διαθήκης, μαζί με μια στάμνα με το μάννα και το ραβδί του Ααρών που βλάστησε.

 

1) «Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου, που σε έβγαλα από την Αίγυπτο, τον τόπο της δουλείας. Δεν θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από μένα».

2) «Δεν θα κατασκευάσεις για σένα είδωλα και κανενός είδους ομοίωμα. Αυτά δεν θα τα προσκυνάς ούτε θα τα λατρεύεις, γιατί εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός».

3) «Δεν θα προφέρεις χωρίς λόγο και χωρίς ευλάβεια το όνομα του Κυρίου, του Θεού σου».

4) «Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις στον Κύριο. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις, όλες τις εργασίες σου.  Αλλά η έβδομη μέρα είναι μέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ' εμένα, τον Κύριο το Θεό σου. Την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται να κάνεις καμιά εργασία. Το ίδιο ισχύει για τα μέλη της οικογένειά σου, για τους δούλους σου και για τα ζώα σου».

5) «Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου για να ευημερήσεις και να ζήσεις πολλά χρόνια».

6) «Δεν θα μοιχεύσεις».

7) «Δεν θα κλέψεις».

8) «Δεν θα φονεύσεις».

9) «Δεν θα καταθέσεις ψεύτικη μαρτυρία ενάντια στο συνάνθρωπο σου».

10) «Δεν θα επιθυμήσεις τίποτε απ' ότι ανήκει στο συνάνθρωπο σου. Δεν θα επιθυμήσεις τη γυναίκα του, ούτε την οικία του, ούτε τα κτήματά του, ούτε τους δούλους του, ούτε τα ζώα του, ούτε τίποτα άλλο απ' όσα ανήκουν στο συνάνθρωπό σου» (Έξοδος 20,1-17. Δευτερονόμιο 5,1-22).

 

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΟΛΗ: Η ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΟ

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΟΛΗ: Η ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΟ

(Δευτερονόμιο 6,1-13. 10,12. 11,13)

 

Η πιο μεγάλη εντολή που έδωσε ο Κύριος στο Μωυσή είναι:

«Ο Κύριος ο Θεός είναι Ένας και Μοναδικός. Ν' αγαπήσεις, λοιπόν, τον Κύριο, το Θεό σου, με όλη την καρδιά σου, με όλη την ψυχή σου και με όλη τη δύναμή σου. Τον Κύριο, τον Θεό σου, θα ευλαβείσαι και θα υπακούς και σ' αυτόν μόνο θα προσκολληθείς (Δευτερονόμιο 6,1-5. 6,13. 10,12. 11,13).