Στις 9 Νοεμβρίου 2004, στα πλαίσια του Σ.Ε.Π., με τους μαθητές της Γ΄ τάξης

πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκπαιδευτική επίσκεψη σε μια προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με ορισμένα σύγχρονα επαγγέλματα ,για τα οποία αρκετά παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών επισκεφτήκαμε δύο διαφορετικούς εργασιακούς χώρους με παρεμφερή επαγγέλματα. Πιο συγκεκριμένα:Τα τμήματα Γ1 και Γ2 επισκέφτηκαν το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ , ενώ τα Γ3 και Γ4 το ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.

Στη συνέχεια τα παιδιά παραθέτουν τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

ΜΑΝΩΛΑΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ,Νομικός

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, στην οδό Τσόχα αρ. 36. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το Εθνικό μας Πρακτορείο Ειδήσεων. Ιδρύθηκε το 1895 από ιδιώτη και από το 1920 είναι συνδεδεμένο με το κράτος. Από το 1994 είναι Α.Ε. του Δημοσίου, η μία μετοχή της οποίας ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Σήμερα απασχολεί περίπου 270 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 160 είναι δημοσιογράφοι, οι δε υπόλοιποι τεχνικοί, διοικητικοί, εσωτερικοί συντάκτες κλπ.

Πώς λειτουργεί ;

Οι δημοσιογράφοι του Α.Π.Ε., που ασχολούνται με το πολιτικό, το οικονομικό, το αθλητικό, κλπ ρεπορτάζ, καλύπτουν οποιοδήποτε γεγονός διαδραματίζεται στην Ελλάδα, ενώ ανταποκριτές στο εξωτερικό δίνουν όλες τις ειδήσεις που μας αφορούν.

Παράλληλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποστέλλουν διαρκώς τηλεγραφήματα (κείμενο και φωτογραφία), με βάση την ώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ημέρα της επίσκεψης μας ο υπεύθυνος κ. Βουλέλης, που μας ενημέρωσε, βρήκε στο κομπιούτερ ότι τις τελευταίες 48 ώρες το Α.Π.Ε. είχε δεχθεί 4628 τηλεγραφήματα μόνο από τα διεθνή πρακτορεία!

Όλες οι ειδήσεις που συγκεντρώνονται, αποθηκεύονται στην τράπεζα δεδομένων του Α.Π.Ε. και διατηρείται αρχείο για τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι πελάτες του Α.Π.Ε. που μπορεί να είναι Μ.Μ.Ε. (τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί, αθηναϊκές ή επαρχιακές εφημερίδες ), Υπουργεία, Οργανισμοί, βιβλιοθήκες κλπ, αλλά και ιδιώτες, πληρώνουν συνδρομή για να έχουν πρόσβαση στις ειδήσεις που τους αφορούν.

Έτσι το Α.Π.Ε., ανάλογα με τη συμφωνία που έχει με τους συνδρομητές του, μέσω δικτύου Η/Υ διοχετεύει στο τερματικό του το ανάλογο δημοσιογραφικό υλικό και τα ρεπορτάζ, χωρίς σχολιασμό και άποψη ώστε να γίνει η επεξεργασία από αυτούς.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΑ 9.84

Ο ραδιοφωνικός σταθμός ΑΘΗΝΑ 9,84 είναι ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Άρχισε να εκπέμπει το 1987 από το δήμο Αθηναίων. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη στον 17ο χρόνο της λειτουργίας του κανείς δεν έχει ξεχάσει την πρώτη μέρα, όταν όλοι έψαχναν τα ερτζιανά κύματα να βρουν τη συχνότητα 984 για να ακούσουν την πρώτη επίσημη φωνή του δήμου της Αθήνας.

Είναι ένας ενημερωτικός σταθμός με πολλές εκπομπές λόγου και πλούσια μουσικά προγράμματα μετά τις απογευματινές ώρες. Σήμερα έχει τρία studios, τα οποία είναι πρότυπα και το ένα από αυτά εκπέμπει στα αγγλικά στους 104,4 μεγάκυκλους.

Ο σταθμός είναι εγκαταστημένος σε μια ‘βαρέλα’ των παλιών εγκαταστάσεων του ΓΚΑΖΙΟΥ της Αθήνας στην οδό Πειραιώς. Απέναντι από την είσοδο βρίσκεται το αμφιθέατρο, χωρητικότητας 300 ατόμων , στο οποίο εκτίθενται παλιά μηχανήματα του ραδιοφώνου, ασύρματοι και πικάπ. Εκεί συγκεντρωθήκαμε και ακούσαμε αρκετά χρήσιμες πληροφορίες από την υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του σταθμού.Ο χώρος αυτός ενοικιάζεται από καλλιτέχνες, διοργανωτές συνεδρίων κλπ. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο σταθμό.

Το κτίριο έχει πολλούς διαδρόμους και πολλά μικρά δωμάτια γεμάτα κονσόλες ήχου, μικρόφωνα, ακουστικά και υπολογιστές. Όλα γεμάτα φωτάκια και κουμπιά. Υπάρχει πολύ καλή ηχομόνωση, καλός εξαερισμός, χαμηλός φωτισμός και καθόλου έντονα χρώματα στους τοίχους.

Το κυριότερο κομμάτι του σταθμού είναι το MASTER ROOM, γραφείο ελέγχου. Από εκεί διαχειρίζονται τα πάντα και χωρίς αυτό δεν υφίσταται σταθμός. Εκεί πραγματοποιείται η επεξεργασία όλων των δεδομένων και η διόρθωσή τους.

Από τα studio’s ‘βγαίνουν’ ζωντανές εκπομπές αλλά και ηχογραφημένες, υπάρχουν καλεσμένοι και διάφορες τηλεφωνικές παρεμβάσεις, καθώς και διαφημίσεις επεξεργασμένες από υπολογιστές. Στο σταθμό υπάρχουν επίσης αρχείο και τηλεφωνικό κέντρο.

Στη συνέχεια κατεβήκαμε στα studio’s και παρακολουθήσαμε τη ζωντανή εκπομπή του κ. Λοβέρδου με τηλεφωνική παρέμβαση ενός υφυπουργού. Έπειτα μεταφερθήκαμε στο στούντιο του 104,4 και συνομιλήσαμε με τον παρουσιαστή της εκπομπής στα Αγγλικά.

Για τη λειτουργία του ο σταθμός υποστηρίζεται από :

Εκτός από αυτούς, όπως είναι φυσικό, στο σταθμό απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων, ηχοληπτών, ηλεκτρολόγων, μουσικών παραγωγών, κ.λ.π. οι οποίοι συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται όλο το υλικό που βγαίνει στον αέρα, αλλά και αυτά που παραμένουν στα αρχεία του σταθμού.

Λόγω ελλείψεως χώρου αδυνατούμε να σας παρουσιάσουμε τα δημοσιογραφικά επαγγέλματα. Υποσχόμαστε να σας ενημερώσουμε στο επόμενο τεύχος!

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΗΛΙΑΝΝΑ , Γ3

Ε.Υ.Δ.Α.Π

Η επόμενη επίσκεψη έγινε στις 16-12-2004 στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι.Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την λειτουργία της εταιρείας,για τον τρόπο ύδρευσης της πρωτεύουσας και βέβαια για το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Για όλα αυτά τα θέματα σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο για το νερό και τη σχετική συνέντευξη που πήραμε από τον υπέυθυνο της εταιρείας

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Στις 10-3-2005,μετά από πρόσκληση,επισκεφτήκαμε το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ,όπου παρακολουθήσαμε, με την καθηγήτριά μας κ. Μανωλάρου μια εκδήλωση με θέμα “Απασχόληση στην Ευρώπη-EURES 2005”.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς-Γραφείο Διασύνδεσης, τον Ο.Α.Ε.Δ. και την υπηρεσία EURES, η οποία μέσω του δυκτίου της ενημερώνει και προωθεί την απασχόληση Ελλήνων στην Ε.Ε. Στην εκδήλωση συμετείχαν ευρωσύμβουλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρουσίασαν την κατάσταση της αγοράς εργασίας και τις διαθέσιμες θέσεις στη χώρα τους.

Η εμπειρία ήταν για μας πολύ ενδιαφέρουσα, αφου για πρώτη φορά μας δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε σε ένα τέτοιο χώρο και να συμμετέχουμε ενεργά με ερωτήσεις που αφορούν το μέλλον μας και την αυριανή μας θέση στην αγορά εργασίας.

Οι συμμετέχοντες μαθητές

Εγκάρχου Έλενα,Γκουαντάνι Βικτωρία,Γλύκατζης Βασίλης,

Καρεκλάς Πέτρος,Μπάρας Βασίλης,Στεργίου Ηλιάνα.