ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

 

Κεντρική ] Yγεία ] Oικονομία ] Mηχανολογία ]

Πρώτες Βοήθειες

Πώς εάν χρειαστεί μπορείτε να σώσετε τη ζωή του μωρού σας;

 


ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

Μια ηλεκτροπληξία μπορεί να σταματήσει την καρδιά του, να επηρεάσει την αναπνοή του, να του προκαλέσει σοκ, σπασμούς και σοβαρά εγκαύματα. Η προτεραιότητά σας είναι να κόψετε το κύκλωμα που δημιουργεί το μωρό χωρίς να πάθετε και εσείς ηλεκτροπληξία. Κλείστε το ρεύμα ή αποσυνδέστε το καλώδιο, αν αυτό είναι δυνατόν.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις επικίνδυνες ουσίες φυλάγοντάς τις μακριά από τα μωρά, και βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα έχουν καπάκια που δεν μπορούν να ανοίξουν τα παιδιά. Υποπτευθείτε δηλητηρίαση αν το μωρό έχει τα ακόλουθα συμπτώματα: εμετό, ζαλάδες, σπασμούς, λιποθυμία και εγκαύματα ή αλλαγή χρώματος γύρω από το στόμα. Καλέστε το τοπικό Κέντρο Δηλητηριάσεων ή το 166.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
Σοβαρή απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σοκ στο μωρό σας και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Οι βασικοί κανόνες είναι να πιέσετε κατευθείαν το τραύμα και να σηκώσετε το τραυματισμένο μέρος πάνω από το ύψος της καρδιάς.

ΑΣΦΥΞΙΑ
Αν υποψιαστείτε ότι το μωρό πνίγεται αλλά μπορεί να κλαίει ή να βήχει, χτυπήστε την πλάτη του μαλακά και συνεχίστε με τα παρακάτω:

1.       Κρατήστε το μωρό με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και το πρόσωπό του να κοιτάζει προς το χέρι σας, που το στηρίζει στο μηρό σας. Κρατήστε σταθερά το σαγόνι του ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δάχτυλά σας. Χτυπήστε το απότομα τέσσερις φορές με την κάτω άκρη της παλάμης ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

2.       Αν ακόμη δεν κλαίει, γυρίστε το με το κεφάλι προς τα πάνω παράλληλα με το ένα σας χέρι και στηρίξτε το στο μηρό σας. Βάλτε τον παράμεσο του άλλου χεριού στα πλευρά του πάνω στο στήθος, ακριβώς κάτω από τη θηλή, φέρτε τα άλλα δύο δάχτυλα δίπλα. Πάρτε τον παράμεσο και με τα άλλα δύο δάχτυλα μόνο σπρώξτε τα πλευρά 1,5 έως 2,5 εκατοστά, και αφήστε τα να επανέλθουν. Σπρώξτε 4 φορές συνολικά. Συνεχίστε μέχρι το αντικείμενο να βγει από το στόμα του ή να επανακτήσει το μωρό τις αισθήσεις του.

 

ΠΝΙΓΜΟΣ
Αν βρείτε το μωρό σας στο νερό, τραβήξτε το αμέσως και κρατήστε το έτσι ώστε το κεφάλι να είναι χαμηλότερα από το σώμα. Αν έχει λιποθυμήσει καλείτε τις Πρώτες Βοήθειες. Αν δεν αναπνέει πρέπει να του δώσετε το φιλί της ζωής.


ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

1.  Στηρίξτε απαλά το μέτωπο του με το ένα σας χέρι και βάλτε ένα δάχτυλο του άλλου χεριού (όχι τον αντίχειρα) κάτω από το σαγόνι του. Γείρετε το κεφάλι του ελαφρά προς τα πίσω και ταυτόχρονα σηκώστε το σαγόνι του. Προσέξτε αν κινείται το στήθος του ή αν αισθάνεστε την ανάσα του στο μάγουλό σας.

2.  Αν δεν υπάρχει σημάδι αναπνοής, ανοίξτε το στόμα σας και πάρτε μια αναπνοή. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη του μωρού με το στόμα σας και φυσήξτε αργά ένα-δύο δευτερόλεπτα περίπου. Κοιτάζετε το στήθος του για να βεβαιωθείτε ότι ανεβαίνει τη στιγμή που φυσάτε και κατεβαίνει όταν σταματάτε. Επαναλάβετε την ενέργειά σας.

3.   Για να δείτε αν χτυπάει η καρδιά του μωρού, αγγίξτε το εσωτερικό του μπράτσου ανάμεσα στον αγκώνα και τον ώμο. Πιέστε ελαφρά με τον δείκτη και τον μέσο πέντε δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει σφυγμός, κάντε του μαλάξεις στο στήθος. Αν υπάρχει, συνεχίστε το φιλί της ζωής, ελέγχοντας τους σφυγμούς του κάθε ένα λεπτό, μέχρι να αναπνεύσει ή να φτάσει η βοήθεια.

 

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ, ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ/ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ

http://www.myworld.gr/browse/1002