Αρχική σελίδα Δημοτικό Έκτη Δημοτικού , Παράλληλη στήριξη Βιολογία Η αναπαραγωγή στους ζωικούς οργανισμούς

Η αναπαραγωγή στους ζωικούς οργανισμούς

Η αναπαραγωγή στους ζωικούς οργανισμούς

Όπως τα φυτά,έτσι και τα ζωά αναπαράγονται για να διαιωνιστεί το είδος τους.Υπάρχουν ζώα που αναπαράγονται με μονογονία ήαμφιγονία.Υπάρχουν όμως και ζωικοί οργανισμοί που αναπαράγονται και με τους δύο τρόπους.

Στα ζώα,ο αρσενικός γαμέτης,ονομάζεται σπερματοζωάριο.Είναι σχετικά μικρότερος από το γυναικείο ωάριο γιατί το ωάριο περιέχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στο ζυγωτό και στα κύτταρα που θα προκύψουν από τις διαιρέσεις του.Το σπερματοζωάριο κινείται με τη βοήθεια του μαστιγίου του, σε αντίθεση με το ωάριο που δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα.

Παράλληλα, υπάρχουν ζώα που έχουν και θηλυκό αλλά και αρσενικό αναπαραγωγικό σύστημα.Το ζώα αυτά ονομάζονταιερμαφρόδιτα.Όταν οι θηλυκοί και οι αρσενικοί γαμέτες παράγονται σε διαφορετικό άτομο τότε τα ζώα ονομάζονται γονοχωριστικά.Σε αυτά τα ζώα η γονιμοποίηση μπορεί να γίνει έξω ή μέσα σε αυτό.

Τα σπονδυλωτά, όπως τα πουλιά και τα ψάρια, γεννούν αυγά.Γι'αυτό ονομάζονται ωοτόκα.Τα θηλαστικά γεννούν μικρά ζώα και γι'αυτό ονομάζονται ζωοτόκα.Υπάρχουν όμως και ζώα που κρατούν τα αυγά μέσα τους, όπως και ο καρχαρίας.Αυτά το ζώα ονομάζονταιωοζωοτόκα.Συνηθίζεται, τα θηλαστικά να γεννούν τα μικρά τους την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι.Αυτό εξυπηρετεί στη σωστή ανάπτυξη τους και η τροφή είναι επαρκής.

Η αναπαραγωγή στα ασπόνδυλα:

Ύδρα:
Η ύδρα συνήθως αναπαράγεται με μονογονικά με εκβλάστηση.Το εκβλάστημα, εμφανίζεται σαν εξόγκωμα σε ένα σημείο του οργανισμού  και στη συνέχεια αναπτύσσεται.Έπειτε αποχωρίζεται από την ύδρα και ζει ανεξάρτητα από τον μητρικό οργανισμό.

Γεωσκώληκας:

Ο γεωσκώληκας,ανήκει στην κατηγορία των ερμαφρόδιτων.Κατα τη διάρκεια του ζευγαρώματος  έρχονται σε πλευρική επαφή με τα επισάγματα τους και τα σπερματοζωάρια του ενος ζώου, γονιμοποιούν τα ωάρια του άλλου.
Σαλιγκάρι:

Το σαλιγκάρι, είναι και αυτό ζώο εμραφρόδιτο, σαν τον γεωσκώληκα.Γεννάει αυγά τα οποία εκκολάπτονται μετά από 3-4 εβδομάδες.

Έντομα:

Τα έντομα είναι ζώα γονοχωριστικά.Από τα αυγά που γεννούν, προκύπτουν οι νέοι οργανισμοί.

Η αναπαραγωγή στα σπονδυλωτά:

Ψάρια:

Τα ψάρια είναι γονοχωριστικά.Τα θηλυκά εναποθέτουν χιλιάδες ωάρια σε περιοχές με ήσυχα νερά και τα αρσενικά ελευθερώνουν σπερματοζωάρια που γονιμοποιούν τα ωάρια.Γίνεται δηλαδή εξωτερική γονιμοποίηση.
Βάτραχος:

Εξωτερική γονιμοποίηση, γίνεται και στον βάτραχο.Από τα αυγά, βγαίνουν οι γυρίνοι.Οι γυρίνοι δεν έχουν πόδια.Αναπνέουν με βράγχια και είνια φυτοφάγοι.Καθώς αναπτύσσονται, εμφανίζουν άκρα και πνεύμονες και γίνονται τέλεια άτομα.

Φίδι:

Τα περισσότερα ερπετά γεννούν αυγά.Κάποια από αυτά όμως όπως η οχιά καρατάνε τα αυγά μέσα στο σώμα τους ώσπου να εκκολαφθούν.Άρα λέμε πως είναι ωοζωοτόκα.

Θηλαστικά:

Στα θηλαστικά η γονιμοποίηση του ωαρίου γίνεται μέσα στο σώμα του ζώου.Το έμβρυο, μεγαλώνει μέσα στο σώμα του θηλυκού και τρέφεται μέσα από αυτό,Μετά τη γέννα τα θηλυκά φροντίζουν τα μικρά τους.

Εορτολόγιο

Ρολόι