Επιστροφή "Ενδοσχολική Επιμόρφωση"

 

Excel

 Έναρξη   Προγράμματα Microsoft Excel

 

Το Excel είναι ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία λογιστικών φύλλων εργασίας. Τα λογιστικά φύλλα εργασίας είναι πίνακες που αναπαριστούν αριθμητικά δεδομένα πάσης φύσεως. Η δημιουργία ενός λογιστικού φύλλου εργασίας μπορεί να γίνει μέσα από μεγάλο αριθμό μαθηματικών συναρτήσεων που ενσωματώνει το πρόγραμμα. Το Excel οργανώνει τα δεδομένα μας σε μορφή πίνακα με γραμμές και στήλες. Τα κουτάκια που δημιουργούνται από την ένωση γραμμών και στηλών ονομάζονται «κελιά» και είναι τα πλαίσια στα οποία εισάγουμε τα δεδομένα μας. Ένας τέτοιος πίνακας, που περιλαμβάνει κείμενο και αριθμητικά δεδομένα, ονομάζεται φύλλο εργασίας. Μπορείτε να προσθέσετε, να διαγράψετε ή να μετονομάσετε ένα φύλλο εργασίας, κάνοντας ένα δεξί κλικ επάνω στο υπάρχον φύλλο.  Μπορείτε να φτιάξετε όσα φύλλα εργασίας θέλετε. Κάθε κελί ορίζεται από τη γραμμή και τη στήλη στην οποία βρίσκεται.  Ένα αρχείο Excel  ονομάζεται βιβλίο εργασίας και αποτελείται με τη σειρά του από φύλλα εργασίας. Ξεκινώντας η εφαρμογή του Excel εμφανίζεται ένα κενό νέο βιβλίο εργασίας αποτελούμενο από τρία κενά λογιστικά φύλλα εργασίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το προεπιλεγμένο φύλλο ή να προσθέσετε νέα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εργασίας σας. Στα κελιά μπορούμε να εισαγάγουμε τα δεδομένα μας, που μπορεί να είναι κείμενο, αριθμοί, αποτελέσματα υπολογισμών, ημερομηνίες ή τύποι. Οι αριθμοί εξ ορισμού στοιχίζονται δεξιά, εκτός και αν ορίσουμε διαφορετική στοίχιση. Κάθε κελί έχει συγκεκριμένη διεύθυνση, η οποία προκύπτει από τη γραμμή και τη στήλη που το σχηματίζει. Όταν θέλουμε να αναφερθούμε στο συγκεκριμένο κελί, δίνουμε το γράμμα της στήλης, ακολουθούμενο από τον αριθμό της γραμμής, π.χ. το κελί «D7» βρίσκεται στην στήλη D και στην γραμμή 7. Το μέγεθος των κελιών είναι μεταβλητό.   

Μετακίνηση στο φύλλο εργασίας με το πληκτρολόγιο

ΠΛΗΚΤΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Βελάκια δεξιά / αριστερά Μετακίνηση δεξιά / αριστερά κατά ένα κελί
Βελάκια πάνω / κάτω Μετακίνηση πάνω / κάτω κατά ένα κελί
Page Up / Page Down Μετακίνηση πάνω / κάτω κατά μία οθόνη
Alt + Page Up / Page Down Μετακίνηση δεξιά / αριστερά κατά μία οθόνη
Enter Μετακίνηση κάτω κατά ένα κελί
Shift + Enter Μετακίνηση πάνω κατά ένα κελί
Tab Μετακίνηση δεξιά κατά ένα κελί 
Shift + Tab Μετακίνηση αριστερά κατά ένα κελί
Home Μετακίνηση στο πρώτο κελί της γραμμής    όπου βρίσκεται ο επιλογέας
Ctrl + βελάκια Μετακινεί τον επιλογέα πάνω / κάτω / δεξιά / αριστερά, στο επόμενο κελί που περιέχει δεδομένα. Αν τα κελιά είναι κενά, τότε ο επιλογέας μεταφέρεται στο πρώτο ή το τελευταίο κελί της γραμμής ή της στήλης όπου βρίσκεται.
Ctrl + Home Μετακίνηση στην αρχή του φύλλου εργασίας
Ctrl + End Μετακίνηση στην κάτω δεξιά γωνιά ενός φύλλου εργασίας  

Αυξομείωση μεγέθους κελιών

Τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην οριογραμμή των στηλών ή των γραμμών. Το βέλος του ποντικού γίνεται διπλό βέλος και με πατημένο το αριστερό πλήκτρο σέρνουμε δεξιά ή αριστερά / πάνω ή κάτω και αυξομειώνουμε το μέγεθος. Επίσης με διπλό κλικ στην οριογραμμή προσαρμόζεται αυτόματα το μέγεθος της στήλης στο πλάτος του περιεχομένου του κελιού.

Περιοχή : Ένα σύνολο από γειτονεύοντα κελιά στο πλάτος ή στο μήκος. Για να δηλώσουμε μια περιοχή ορίζουμε το ανώτερο και το κατώτερο άκρο μέσα στο κελί που θέλουμε.

Αντιγραφή Περιεχομένου : Όταν βάζουμε το δείκτη του ποντικιού στην κάτω δεξιά γωνία του κελιού γίνεται σταυρός και σέρνουμε το περιεχόμενο του κελιού με πατημένο το αριστερό πλήκτρο.

 Μεταφορά Περιεχομένου: Κάνουμε ενεργό το κελί και όταν βάζουμε το δείκτη του ποντικιού στο πλάι τότε  γίνεται βέλος. Με πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού μεταφέρουμε το περιεχόμενο όπου θέλουμε.

 Εισαγωγή στηλών / γραμμών / Φύλλου Εργασίας : Μαρκάρουμε την επόμενη στήλη ή γραμμή στο σημείο που θέλουμε να εισαγάγουμε στήλη ή γραμμή. Επιλέγουμε Εισαγωγή → Γραμμή ή Στήλη ή Φύλλο Εργασίας. Όσες στήλες ή γραμμές  επιλέξουμε τόσες θα προστεθούν.

Επιλογή κελιών

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ … ΚΑΝΤΕ…
Ένα κελί Κλικ
Μία περιοχή κελιών Κλικ και χωρίς να απελευθερώσετε το κουμπί, σύρετε το ποντίκι μέχρι το κελί που επιθυμείτε 
Πολλαπλά κελιά ή περιοχές κελιών που δεν βρίσκονται σε σειρά Επιλέξτε το κελί ή την περιοχή κελιών και έχοντας πατημένο το πλήκτρο Ctrl, επιλέξτε τα υπόλοιπα κελιά ή περιοχές
Μία ολόκληρη γραμμή κελιών Κλικ στην αντίστοιχη επικεφαλίδα γραμμής
Μία ολόκληρη στήλη κελιών Κλικ στην αντίστοιχη επικεφαλίδα στήλης
Διαδοχικές γραμμές ή διαδοχικές στήλες Κλικ στην επικεφαλίδα γραμμής ή στήλης και σύρετε το ποντίκι μέχρι την επικεφαλίδα που θέλετε.
Πολλαπλές γραμμές και στήλες που δεν βρίσκονται σε σειρά Επιλέξτε την επικεφαλίδα  στήλης ή γραμμής και έχοντας πατημένο το Ctrl, επιλέξτε τις υπόλοιπες επικεφαλίδες στηλών και γραμμών

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

1. ΠΡΟΣΘΕΣΗ

1.α. Κάνουμε τρέχον το κελί όπου θέλουμε το αποτέλεσμα, π.χ. έχουμε τα κελιά Α4 και Β4 και θέλω το αποτέλεσμα στο C4, γράφω στο C4=(A4+B4) και πατάω enter. Στην γραμμή τύπων φαίνεται το περιεχόμενο του κελιού και στο κελί (C4) το αποτέλεσμα.

1.β. Έχουμε τα κελιά A4και B4 και θέλω το αποτέλεσμα στο C4 : γράφω στο C4 =sum(A4:B4) και πατάω " enter ".

1.γ. Επιλέγουμε την περιοχή που θέλουμε να αθροίσουμε, επιλέγουμε το κελί όπου θέλουμε το αποτέλεσμα και επιλέγουμε το Σ από τη γραμμή εργαλείων.

 2. ΑΦΑΙΡΕΣΗ : Κάνουμε τρέχον το κελί όπου θέλουμε το αποτέλεσμα π.χ. έχουμε τα κελιά Α1 και Β1 και θέλουμε το αποτέλεσμα στο C1. Γράφουμε =(Α1-Β1) και enter.

 3. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ : Κάνουμε τρέχον το κελί όπου θέλουμε το αποτέλεσμα π.χ. έχουμε τα κελιά Α1 και Β1 και θέλουμε το αποτέλεσμα στο C1. Γράφουμε =(Α1*Β1) και enter.

 4. ΔΙΑΙΡΕΣΗ : Κάνουμε τρέχον το κελί όπου θέλουμε το αποτέλεσμα π.χ. έχουμε τα κελιά Α1 και Β1 και θέλουμε το αποτέλεσμα στο C1. Γράφουμε =(Α1/Β1) και enter.

5. ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ: Κάνουμε τρέχον το κελί όπου θέλουμε το αποτέλεσμα π.χ. έχουμε τα κελιά Α4, Β4 και C4 και θέλουμε το αποτέλεσμα στο D4. Γράφουμε =average(Α4:Β4:C4) και enter.

Ένα θέλουμε στην συνέχεια να βρούμε τον Μ. Ο. των A5, B5 και C5 και το αποτέλεσμα το θέλουμε στο D5, τότε επιλέγουμε μαυρίζοντας τα D4 και D5  στην συνέχεια πηγαίνουμε Επεξεργασία → Συμπλήρωση → Προς τα κάτω και enter.

Όταν αλλάζουμε το περιεχόμενο ενός κελιού που έχει κάποιον αριθμό τότε, αυτόματα, αλλάζουν όλα τα αποτελέσματα που επηρεάζονται από αυτόν τον αριθμό.

ΑΣΚΗΣΗ: Καρτέλα Μαθητή όπου θα αναγράφονται 1.Τα Μαθήματα 2. Οι βαθμοί των 3 Τριμήνων 3. Οι Βαθμοί από τα γραπτά Ιουνίου 4. Οι Μ. Ο. και 5. Το Τελικό Αποτέλεσμα

 

Επιστροφή "Ενδοσχολική Επιμόρφωση"