Επιστροφή  "Ενδοσχολική Επιμόρφωση"

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ                    

  Η έννοια του αρχείου

Οποιαδήποτε πληροφορία περιέχεται στην Κύρια  Μνήμη του υπολογιστή μας μπορεί να φυλαχτεί σε κάποια από τις μονάδες Περιφερειακής Μνήμης του συστήματος μας. Η Κεντρική Μνήμη του υπολογιστή μοιάζει με μία σειρά γραμματοκιβωτίων. Αν τα περιεχόμενα τους καταγραφούν στην Περιφερειακή Μνήμη χωρίς κάποια λογική σειρά, ο υπολογιστής δεν θα είναι σε θέση να  τα ανακαλέσει από εκεί και να μας τα παρουσιάσει ούτε θα είναι σε θέση να εκτελέσει σωστά ένα πρόγραμμα που βρίσκεται αποθηκευμένο εκεί. Προτού λοιπόν γίνει η αποθήκευση κάποιων δεδομένων, πληροφοριών ή εντολών, πρέπει να οργανωθούν και να ταξινομηθούν κατάλληλα, όπως γίνεται, για παράδειγμα, σε μια αποθήκη εμπορευμάτων. Μια τέτοια αποθήκη είναι συνήθως χωρισμένη σε σειρές από ράφια με κατάλληλες ετικέτες στο κάθε ράφι, ώστε να μπορούμε εύκολα να βρίσκουμε αυτό που ζητάμε κάθε φορά. Στην περίπτωση της Περιφερειακής Μνήμης του υπολογιστή μας το ρόλο των ραφιών της αποθήκης παίζουν τα αρχεία.

            Αρχείο ονομάζεται μια συλλογή από δεδομένα ή ένα πρόγραμμα, τα οποία έχουν αποθηκευτεί σε μια περιοχή της Περιφερειακής Μνήμης.

 Η οργάνωση και η διαχείριση των αρχείων αποτελεί σημαντικό μέρος της χρήσης ενός υπολογιστή. Τα αρχεία μπορούν  να  αντιγραφούν, να μετακινηθούν ή να διαγραφούν. Για να μπορεί ο υπολογιστής - όπως και εμείς - να αναγνωρίζει, να εντοπίζει και να ανακαλεί το κάθε αρχείο από την Περιφερειακή Μνήμη, πρέπει κατά τη δημιουργία του αρχείου να του δώσουμε και ένα όνομα. Τα ονόματα των αρχείων καθορίζονται από εμάς, αλλά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και οι οποίοι εξαρτώνται από το Λειτουργικό Σύστημα που διαθέτει το υπολογιστικό σύστημα που χρησιμοποιούμε.

 Οι τύποι των αρχείων

Οι πληροφορίες που μπορούμε να αποθηκεύσουμε στα αρχεία της Περιφερειακής Μνήμης είναι διαφόρων ειδών. Αντίστοιχα πολλών ειδών είναι και τα αρχεία που δημιουργούνται. Το όνομα που δίνουμε στα αρχεία που δημιουργούμε δηλώνει  το περιεχόμενο τους. Το όνομα κάθε αρχείου πρέπει να αποτελείται από δύο τμήματα, που τα χωρίζει μεταξύ τους μία τελεία. Το τμήμα αριστερά από την τελεία είναι το κυρίως όνομα. Το τμήμα  δεξιά  από την τελεία αποκαλείται επέκταση του ονόματος του αρχείου (extension).  Η επέκταση αυτή είναι μοναδική για κάθε τύπο αρχείου και αναγνωρίζεται τόσο από εμάς όσο και από τον υπολογιστή. Έτσι μπορεί να συναντήσουμε ονόματα αρχείων, όπως:  Εργασία.doc, Στατιστικά.xls, MyPaint.bmp, Φωτογραφία Μαμάς.jpg, Ηχογράφηση.wav. Κοζάνη.txt

Τα αρχεία που περιέχει ένας  υπολογιστής κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες : Εκτελέσιμα αρχεία ( αυτά περιέχουν εντολές σε γλώσσα μηχανής που ο υπολογιστής μπορεί  να  εκτελέσει  ) Αρχεία του συστήματος (απαραίτητα για τη λειτουργία του υπολογιστή ) και Αρχεία Δεδομένων (αυτά περιέχουν δεδομένα που επιθυμούμε να φυλάξουμε.)

Eντολές για τη διαχείριση  αρχείων.

            Οι  κυριότερες εντολές που χρειάζεται να δίνουμε προκειμένου να διαχειριζόμαστε αρχεία είναι :

            1. Άνοιγμα: Ο υπολογιστής προετοιμάζει το αρχείο έτσι, ώστε η εφαρμογή που χρησιμοποιούμε να μπορεί να διαβάσει τα δεδομένα που περιέχει ή  να γράψει  νέα  δεδομένα σ' αυτό. Αν πρόκειται για αρχείο εφαρμογής ( προγράμματος ), τότε αυτό εκτελείται.

            2. Κλείσιμο: Ο υπολογιστής προετοιμάζει το αρχείο έτσι, ώστε, αφού   αναγνωρίσει ότι ολοκληρώσαμε τις ενέργειες που κάναμε σ' αυτό, να το αποθηκεύσει στην περιφερειακή μνήμη ( αν χρειάζεται ) και να διαγράψει τα περιεχόμενα του από την κύρια μνήμη.

            3. Σώσιμο ή  Αποθήκευση: Το περιεχόμενο της κεντρικής μνήμης οργανώνεται κατάλληλα και καταγράφεται στην  περιφερειακή μνήμη υπό μορφή αρχείου. Πριν αρχίσει το σώσιμο, μας ζητείται να δώσουμε ένα όνομα, οπότε και αρχίζει να δημιουργείται πάνω στον δίσκο ένα αρχείο με αυτό το όνομα.. Αν έχουμε ανοίξει ένα ήδη υπάρχον αρχείο και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα  που περιέχει, αφού ολοκληρώσουμε τις  όποιες αλλαγές  σ' αυτό, το αποθηκεύουμε. Η διαδικασία απόδοσης ονόματος παραλείπεται από την εφαρμογή, εκτός αν θέλουμε να σώσουμε το αρχείο με νέο όνομα.

Μετονομασία αρχείων : Η διαδικασία για την αλλαγή ονόματος δεν διαφέρει, αν πρόκειται για αρχείο, φάκελο ή εικονίδιο. Κάνουμε δεξί κλικ στο αντικείμενο, για  να εμφανιστεί το αναδυόμενο μενού, και επιλέγουμε την εντολή "Μετονομασία". Εμφανίζεται ο κέρσορας, και μπορούμε να τροποποιήσουμε ή να δώσουμε ένα νέο όνομα. Τα ονόματα μπορεί να είναι με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες, αρκεί να μην περιλαμβάνονται τα εξής σύμβολα : /, \ , :, *, ", <, >. 

Αντιγραφή, Μετακίνηση και Διαγραφή Αρχείων

 Η έννοια του φακέλου

Τα σύγχρονα αποθηκευτικά μέσα έχουν μεγάλες χωρητικότητες. Είναι, κατά συνέπεια, δυνατό ένα τέτοιο μέσο να περιλαμβάνει εκατοντάδες ή και χιλιάδες αρχεία. Για να είναι λοιπόν ευκολότερη η διαχείριση των αρχείων ( αναζήτηση, αντιγραφή, μετονομασία, διαγραφή κτλ. ) μας δίνεται η δυνατότητα  ομαδοποίησης τους σε καταλόγους ή φακέλους. Έτσι μπορούμε ν' αποθηκεύουμε τα αρχεία μας σε φακέλους ανάλογα με το περιεχόμενο τους ή όποιο άλλο κριτήριο επιθυμούμε. Υπάρχει μάλιστα σ' ένα φάκελο η δυνατότητα να υπάρχουν υποφάκελοι, οι οποίοι με τη σειρά τους περιλαμβάνουν αρχεία και ενδεχομένως και άλλους υποφακέλους. Κάθε αρχείο που αποθηκεύουμε στο ίδιο αποθηκευτικό μέσο πρέπει να έχει ένα και μοναδικό  όνομα. Με την χρήση  φακέλων αυτό παύει ν' αποτελεί πρόβλημα: αρκεί το αρχείο να έχει ένα και μοναδικό όνομα ανάμεσα στα αρχεία που υπάρχουν στον ίδιο φάκελο.

  Δενδροειδής αναπαράσταση

Αυτή μας βοηθάει να αναπαραστήσουμε γραφικά τα περιεχόμενα ενός αποθηκευτικού μέσου. Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζουμε την ιεραρχική δομή των φακέλων, δηλαδή κάθε φάκελος  ή αρχείο βρίσκεται μόνο μέσα σε ένα άλλο φάκελο. Η διαχείριση αρχείων και καταλόγων με την χρήση ΓΠΕ είναι σαφώς ευκολότερη, αφού είναι πιο παραστατική: οι φάκελοι και τα αρχεία παρουσιάζονται με δενδροειδή μορφή.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  -  ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο υπολογιστής είναι ένα σύνολο ηλεκτρονικών και μηχανικών συσκευών, οι οποίες όμως, για να λειτουργήσουν, πρέπει να πάρουν συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές, πρέπει δηλαδή  να  προγραμματιστούν. Πρέπει ακόμα όλες οι μονάδες του να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους για την εκτέλεση κάθε εντολής. Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά είναι εφικτά με τη χρήση των κατάλληλων προγραμμάτων, του κατάλληλου λογισμικού, όπως λέμε, που δημιουργούν εξειδικευμένοι επιστήμονες, οι προγραμματιστές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ είναι μια ακολουθία από εντολές, γραμμένες σε κατάλληλη γλώσσα, τις οποίες αν ακολουθήσει ένας υπολογιστής εκτελεί μια καθορισμένη εργασία.

Το σύνολο των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται  από τους υπολογιστές ονομάζεται ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software ).

 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ είναι ένα σύνολο προγραμμάτων που ελέγχει τη λειτουργία του υπολογιστή συνολικά και χρησιμοποιείται για την εκτέλεση όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων, τη διαχείριση των περιφερειακών συσκευών και την επικοινωνία του χρήστη με τον υπολογιστή .

Τα Windows είναι  ένα λειτουργικό σύστημα.

 Αρμοδιότητες λειτουργικού συστήματος :

 1. Διαδικασία εκκίνησης

2. Έλεγχος διαδικασιών εισόδου/ εξόδου

3. Σύστημα επικοινωνίας υπολογιστή - χρήστη

4. Διαχείριση  μνήμης : όταν  εκτελείται ένα πρόγραμμα, πρέπει να είναι  αποθηκευμένα στην κύρια μνήμη του υπολογιστή τόσο οι εντολές του προγράμματος όσο και τα δεδομένα που χρειάζονται ή που δημιουργούνται κατά την εκτέλεση του, το λειτουργικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την παραχώρηση της απαιτούμενης μνήμης στα προγράμματα που εκτελούνται, για τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων και των εντολών, στην περιφερειακή μνήμη.

5. Διαχείριση προγραμμάτων

6. Ασφάλεια - Προστασία : ειδοποιεί τον χρήστη με κατάλληλα μηνύματα πως κάποιες ενέργειες του είναι πιθανό να επιφέρουν απώλειες δεδομένων ή αρχείων.

7. Διαχείριση Αρχείων  της περιφερειακής μνήμης : το Λειτουργικό Σύστημα μας δίνει την δυνατότητα να τοποθετούμε τα αρχεία σε ομάδες, για να τα οργανώσουμε. Τοποθετούμε τα αρχεία σε φακέλους. Χρησιμοποιώντας το λειτουργικό σύστημα μπορούμε να κάνουμε πολλές ενέργειες πάνω στα αρχεία μας, όπως : αντιγραφή, διαγραφή, μετακίνηση, μετονομασία. Το Λειτουργικό Σύστημα καθορίζει τον τρόπο ονοματολογίας των αρχείων / φακέλων . 

8. Διαχείριση δικτύων υπολογιστών :σημαντικό στοιχείο ενός Λειτουργικού Συστήματος είναι οι δυνατότητες που παρέχει να συνδέουμε υπολογιστές κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους και να χρησιμοποιούν από κοινού κάποιες περιφερειακές μονάδες, όπως, π. χ. έναν εκτυπωτή, ένα  scanner ή ένα  fax / modem.

ΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 1.  Για να γίνει η χρήση των υπολογιστών πιο εύκολη και " φιλική " προς τον χρήστη, δημιουργήθηκαν τα Γραφικά Περιβάλλοντα  Επικοινωνίας , όπου τα προγράμματα και οι πληροφορίες εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή με γραφικά και σχήματα.  Το Γ. Π. Ε. αναπαριστά στην οθόνη μας την επιφάνεια ενός γραφείου, γι' αυτό και αποκαλείται desktop, δηλαδή, επιφάνεια εργασίας. Πρόκειται για ένα εικονικό, όπως λέμε, γραφείο, αφού υπάρχει μόνο ως εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή μας. Η επιφάνεια εργασίας  διαθέτει μια ομάδα από χρήσιμα εικονικά αντικείμενα, που δεν είναι παρά βοηθητικά προγράμματα, όπως ρολόι, αριθμομηχανή, ημερολόγιο, σημειωματάριο. Κάθε πρόγραμμα ή εφαρμογή που διαθέτει το υπολογιστικό μας σύστημα  παριστάνεται με μια μικρή εικόνα, που αποκαλείται εικονίδιο. Για  να εκτελέσουμε οποιαδήποτε ενέργεια στον υπολογιστή μας, χρησιμοποιώντας ένα ΓΠΕ, αρκεί να επιλέξουμε το κατάλληλο εικονίδιο. Η επιλογή  γίνεται με τη βοήθεια του ποντικιού.  Σ' ένα ΓΠΕ, εκτός από τα εικονίδια, που παριστάνουν εφαρμογές ή αρχεία δεδομένων, υπάρχουν ακόμα κουμπιά, τα οποία ενεργοποιούν λεπτομέρειες, μενού επιλογών, τα οποία αποτελούν συλλογή από λειτουργίες τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε και, κυρίως, παράθυρα. Ένα παράθυρο είναι μία ενεργή  περιοχή   της οθόνης, συνήθως ορθογώνια με πλαίσιο, από όπου μπορεί να ελέγχεται πώς " τρέχει " μια εφαρμογή, να εμφανίζονται τα αποτελέσματα της ή κάποια μηνύματα προς το χρήστη από την εφαρμογή  αυτή.

 1.Τα πλεονεκτήματα ενός Γ. Π. Ε.

Τα Γ. Π. Ε. προσπαθούν να μας κάνουν να αισθανθούμε ότι στον υπολογιστή εκτελούμε τις ίδιες εργασίες που θα κάναμε σε ένα πραγματικό γραφείο, με έγγραφα, φακέλους, σημειώματα, εργαλεία  κλπ. Μας δίνουν την δυνατότητα να ξεκινήσουμε εφαρμογές χωρίς να πληκτρολογούμε και, κυρίως, χωρίς να χρειάζεται να θυμόμαστε δυσνόητες εντολές. Οι εφαρμογές με τη σειρά τους γίνονται ευκολότερες και πιο λειτουργικές μέσα από ένα ΓΠΕ, αφού βρίσκουμε εύκολα και επιλέγουμε όλες τις λειτουργίες της εφαρμογής μέσα από τα μενού επιλογών, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε στην οθόνη τα αποτελέσματα  των ενεργειών μας με παραστατικό και εύληπτο τρόπο.

          2. Το ποντίκι 

Στο " εικονικό γραφείο " του υπολογιστή μας μπορούμε  να " πατάμε" κουμπιά, να μετακινούμε έγγραφα, να σχεδιάζουμε χρησιμοποιώντας το ποντίκι . Το αριστερό κουμπί είναι το κουμπί επιλογής, ενώ τα άλλα χρησιμοποιούνται για ειδικές λειτουργίες.

 Βασικές ενέργειες με το ποντίκι 

Απλό κλικ : Το χρησιμοποιούμε συνήθως για να "πατήσουμε" ένα νοητό κουμπί πάνω στην οθόνη ή να επιλέξουμε ένα εικονίδιο ανάμεσα σε πολλά .

Διπλό κλικ :  Σημαίνει επιλογή αλλά ταυτόχρονα και ενεργοποίηση της λειτουργίας που παριστάνει   ένα εικονίδιο, όπως,  για παράδειγμα, επιλογή μιας εφαρμογής ανάμεσα από πολλές και εκτέλεση της.

Σύρε και άφησε ( drag and drop ) : Πατάμε το  κουμπί επιλογής του ποντικιού και κρατώντας το πατημένο σύρουμε το δρομέα του ποντικιού σε ένα άλλο σημείο της οθόνης. Εκεί ελευθερώνουμε το κουμπί επιλογής. Την ενέργεια αυτή τη χρησιμοποιούμε για να μετακινήσουμε αντικείμενα στην οθόνη. 

         3. Τα εικονίδια

Τα "αντικείμενα " που χειριζόμαστε σε ένα ΓΠΕ, όπως αποθηκευτικά μέσα, εκτυπωτές, έγγραφα, φακέλους, εφαρμογές κτλ., παριστάνονται στην οθόνη με την μορφή εικονιδίων, μικρών σχεδίων, δηλαδή, που συνήθως με την μορφή τους δηλώνουν και το αντικείμενο που παριστάνουν. Τα εικονίδια αποτελούν το μέσο για τη διαχείριση των αντικειμένων που παριστάνουν.   

            ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΔΙΩΝ

Η επιφάνεια  εργασίας είναι σαν το γραφείο μας. Όταν είναι τακτοποιημένο και ξέρουμε που βρίσκεται τι, τότε μπορούμε πολύ εύκολα να δουλέψουμε. Αν τα εικονίδια είναι τακτοποιημένα με μία λογική  σειρά, τότε  θα κάνουμε πολύ πιο εύκολα την δουλειά μας. Τα διάφορα εικονίδια μπορούμε να τα μετακινήσουμε μεμονωμένα, ανά ομάδες ή και όλα μαζί, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Τα  Windows  παρέχουν  στον χρήστη ένα είδος ταξινόμησης βάσει του ονόματος, του μεγέθους, του τύπου ή της ημερομηνίας. Επιπλέον, υπάρχει επιλογή για την αυτόματη τακτοποίηση  των εικονιδίων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καμία παράμετρος ταξινόμησης. Όταν ενεργοποιηθεί η αυτόματη τακτοποίηση λειτουργεί διαρκώς και δεν επιτρέπει καμία  μετακίνηση των εικονιδίων, ενώ ακόμα και αυτά που προστίθενται εκ των υστέρων - σε αντίθεση με τις άλλες  τακτοποιήσεις - μπαίνουν στην σειρά. Όταν απενεργοποιήσουμε την επιλογή " αυτόματη τακτοποίηση " αποκτούμε πάλι τον  έλεγχο των εικονιδίων.  

       4. Η έννοια του παραθύρου

Βασικό στοιχείο σε ένα ΓΠΕ είναι το παράθυρο. Ένα άνοιγμα, μέσα από το οποίο μπορεί να δει  κανείς όποια πράγματα υπάρχουν από πίσω του .   Αυτό είναι μια ορθογώνια περιοχή, συνήθως με πλαίσιο, πάνω στην οθόνη του υπολογιστή, μέσω της οποίας " επικοινωνούμε " με μία εφαρμογή. Στους σύγχρονους υπολογιστές είναι δυνατόν να " τρέχουν " ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές και συνήθως σε κάθε εφαρμογή αντιστοιχεί ένα παράθυρο. Στις εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου είναι δυνατή η ταυτόχρονη επεξεργασία πολλών αρχείων και το κάθε αρχείο εμφανίζεται σε διαφορετικό παράθυρο.

Πώς βάζουμε όμως τάξη σε μία οθόνη στην οποία είναι ανοιγμένα πολλά παράθυρα; Υπάρχει η έννοια του ενεργού παραθύρου, εκείνου του παραθύρου, δηλαδή, στο οποίο είναι επικεντρωμένη κάθε φορά η προσοχή μας και το οποίο αποδέχεται ότι πληκτρολογούμε. Για να είναι ευδιάκριτο έχει συνήθως πλαίσιο και γραμμή διαφορετικά από αυτά των άλλων παραθύρων, ενώ σε περίπτωση που τα παράθυρα στην οθόνη αλληλοκαλύπτονται, το ενεργό παράθυρο είναι μπροστά από όλα τα άλλα, ώστε να φαίνεται ολόκληρο. Το παράθυρο το χειριζόμαστε είτε μέσω μενού επιλογών ή με ειδικά κουμπιά,  που υπάρχουν σχεδιασμένα σε κατάλληλο σημεία πάνω στο παράθυρο.

Τι μπορούμε να κάνουμε με ένα παράθυρο ;

Άνοιγμα και Κλείσιμο :Άνοιγμα = δημιουργία   κλείσιμο = κατάργηση + εξαφάνιση )

Μετακίνηση και αλλαγή μεγέθους :  Η λειτουργία σύρε και άφησε του ποντικιού

Μεγιστοποίηση, ελαχιστοποίηση και επαναφορά

Μπάρες κύλισης

Παράθυρα διαλόγου : Αυτά εμφανίζονται πάνω από όλα τα υπόλοιπα παράθυρα, δεν επιτρέπουν την αλλαγή του μεγέθους τους και εξαφανίζονται εφόσον επιλέξουμε κάποιο κουμπί τους, δείχνοντας έτσι ότι λάβαμε γνώση της ύπαρξης τους. Χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές όταν απαιτείται η εισαγωγή-πληκτρολόγηση κάποιας πληροφορίας ή όταν πρέπει να λάβουμε γνώση κάποιας πληροφορίας, όπως, για παράδειγμα, την ύπαρξη κάποιου σφάλματος κατά την εκτέλεση της εφαρμογής.

Μενού επιλογών :Λίστα με λειτουργίες, ομαδοποιημένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε εύκολα να επιλέξουμε με το ποντίκι αυτή που μας ενδιαφέρει.

Αναζήτηση βοήθειας : Η αναζήτηση σελίδων βοήθειας μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας το Ευρετήριο ή λέξεις-κλειδιά ή το υπερκείμενο δηλαδή μία λέξη, φράση του κειμένου αποτελεί σύνδεσμο για μια άλλη σελίδα βοήθειας - ένα είδος παραπομπής.)

Έξοδος από το ΓΠΕ  

 ΑΠΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ είναι το λογισμικό που εκτελεί ολοκληρωμένα και αυτόνομα μια συγκεκριμένη εργασία.

            Η αριθμομηχανή

            Το Ημερολόγιο

            Ζωγραφική

η εξερεύνηση των WINDOWS

Είναι ένας πολύτιμος βοηθός, ο οποίος μας βγάζει από πολλούς μπελάδες και άσκοπες περιπλανήσεις στα διάφορα παράθυρα.  Είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις γνωστές εντολές και μοιάζει αρκετά με το εικονίδιο " Ο Υπολογιστής μου ". Η εξερεύνηση των Windows επιτρέπει να διαχειριστούμε τα αποθηκευτικά μέσα και τα αρχεία καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο ή εικονίδιο. Η ευχρηστία του βρίσκεται στην δενδρική δομή παρουσίασης των δεδομένων του υπολογιστή. Η οθόνη χωρίζεται στα δύο μέρη, δημιουργώντας ένα πολύ λειτουργικό περιβάλλον. Αριστερά εμφανίζονται οι οδηγοί δισκέτας, σκληρού δίσκου κ. λ. π. , καθώς και τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας - ο κάδος ανακύκλωσης, ο υπολογιστής μου, τα έγγραφά μου και ο χαρτοφύλακας μου. Όλα τα εικονίδια βρίσκονται κάτω [ μέσα ] από την επιφάνεια εργασίας και το σύμβολο + εμφανίζεται δίπλα σε κάθε εικονίδιο. Ένα κλικ στο σύμβολο [+] θα μας εμφανίσει το περιεχόμενο του εικονιδίου, τους φακέλους δηλαδή που περιλαμβάνει. Εμφανίζει μόνο φακέλους και όχι αρχεία !  Η αριστερή  πλευρά  δίνει μια δενδρική οπτική των περιεχομένων του υπολογιστή μας. Με άλλα λόγια βλέπουμε όλη την οργάνωση των αποθηκευτικών μέσων και των εικονιδίων με ένα απλό κλικ. Αντίθετα  στην δεξιά πλευρά  του παραθύρου εμφανίζονται τόσο οι  φάκελοι όσο και τα αρχεία. Επίσης, εμφανίζονται πληροφορίες για το μέγεθος, τον τύπο και την τελευταία ημερομηνία τροποποίησης τους.  Το δεξί μέρος του παραθύρου "συμπεριφέρεται " όπως ένα κοινό παράθυρο εξερεύνησης. Με  διπλό κλικ βλέπουμε τα περιεχόμενα ενός φακέλου, με δεξί κλικ εμφανίζεται το μενού συντόμευσης κ. λ. π.  Ανάλογα με τις μετακινήσεις  μας στους διάφορους φακέλους, παράλληλα εμφανίζεται η δενδρική δομή τους αριστερά. Με τόσο μεγάλη ευκολία στις αναζητήσεις και τις εμφανίσεις των φακέλων μπορούμε γρήγορα να αντιγράψουμε, να μετακινηθούμε, να διαγράψουμε αρχεία, ακόμα και να δημιουργήσουμε συντομεύσεις ή νέους φακέλους. Δεν υπάρχει περιορισμός για να τρέξουμε ένα πρόγραμμα ή να κάνουμε διπλό κλικ σε ένα έγγραφο, το οποίο αυτόματα θα ενεργοποιήσει το κατάλληλο πρόγραμμα  για να εργαστούμε.     

 ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Είναι η αφετηρία εκκίνησης όλων των εργασιών μας, η βασική οθόνη στην οποία μας μεταφέρουν τα Windows κατά την έναρξη τους. Από αυτόν τον χώρο μπορούμε να εκτελέσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα ή εφαρμογή και γενικότερα να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή μας. Τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας αντιπροσωπεύουν προγράμματα ή λειτουργίες, ενώ η μπάρα εργασίας στο κάτω μέρος της οθόνης μάς ενημερώνει για τα " παράθυρα" που έχουμε ενεργοποιήσει ή μας πληροφορεί  και μας επιτρέπει άμεση  πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες, όπως  το ρολόι και το ημερολόγιο, η γλώσσα, η ένταση του ήχου κ. λ. π.  Επίσης έχουμε τη δυνατότητα επιλογής της εικόνας ή του χρώματος που θα απεικονίζεται  στην επιφάνεια εργασίας. Τα εικονίδια μπορούμε να τα μετακινήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας εργασίας, να τους αλλάξουμε διάταξη, όνομα ή ακόμα και να διαγράψουμε κάποια από αυτά.

Τα εικονίδια που εμφανίζονται στην επιφάνεια εργασίας είναι προγράμματα, αρχεία ή αντιπροσωπεύουν κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες. Ανάλογα με το σχέδιο που απεικονίζουν και την εμφάνιση τους, δηλώνουν και τον τύπο δεδομένων που αντιπροσωπεύουν. Τα εικονίδια εγγράφων αντιπροσωπεύουν κείμενα που έχουμε γράψει και μπορούμε να τα τροποποιήσουμε ή να τα εκτυπώσουμε με έναν επεξεργαστή κειμένου. Οι κίτρινοι φάκελοι βοηθούν στην οργάνωση των αρχείων μας και αντιπροσωπεύουν " χώρους " στους οποίους περιλαμβάνονται άλλα εικονίδια. Υπάρχουν και εικονίδια που αντιστοιχούν στον σκληρό δίσκο ή στον οδηγό δισκέτας. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των εικονιδίων  είναι ο τρόπος χειρισμού τους. Με διπλό κλικ μας δείχνουν το περιεχόμενο τους, με ένα κλικ τα επιλέγουμε.   

 Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ

Είναι το βασικότερο και χρησιμότερο ίσως εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Περιλαμβάνει τα σημαντικότερα μέρη του συστήματος μας. Έχουμε πρόσβαση στον εκτυπωτή, σε όλα τα αποθηκευτικά  μέσα (τον  σκληρό δίσκο, τον οδηγό δισκέτας  ή  CD- ROM ) και σε εξειδικευμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα μέσα από τον πίνακα ελέγχου μπορούμε να ρυθμίσουμε όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή μας : να ρυθμίσετε τις λειτουργίες του ποντικιού, να προσθέσετε ή  να αφαιρέσετε γραμματοσειρές, να αλλάξετε την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας .

Ο ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑΣ  ΜΟΥ

Με τον χαρτοφύλακα καθίσταται εύκολη η μεταφορά αρχείων από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο.

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΟΥ

Είναι ο φάκελος που περιλαμβάνει όλα τα κείμενα, τις φωτογραφίες ή οποιαδήποτε άλλα αρχεία, για τα οποία θέλουμε γρήγορη και άμεση ανάκτηση.

ΚΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Είναι ο σκουπιδότοπος των άχρηστων δεδομένων, ο χώρος στον οποίο καταλήγουν τα αρχεία που διαγράφουμε. Το εικονίδιο παίρνει δύο μορφές για να μας ενημερώνει αν έχουμε "πετάξει" ή  όχι δεδομένα : εμφανίζεται γεμάτος ή άδειος. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επανακτήσουμε τα δεδομένα μας ή να αδειάσουμε τον κάδο μας.

ΜΠΑΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Είναι η λεπτή μπάρα στο κάτω μέρος της επιφάνειας εργασίας. Εμφανίζει όλα τα παράθυρα που έχουμε ανοικτά και μπορεί να απλοποιήσει πολλές εργασίες μας στο περιβάλλον των Windows. Έχουμε  την δυνατότητα να την εξαφανίσουμε, να επιλέξουμε τις πληροφορίες που θα εμφανίζονται, να της αλλάξουμε μέγεθος και θέση. Μπορεί να τοποθετηθεί σε μία από τις τέσσερις πλευρές της επιφάνειας εργασίας. Μπορούμε να την μεγαλώσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Για να την μεταφέρουμε, κάνουμε κλικ σε ένα κενό  σημείο της και, χωρίς  να αφήσουμε το πλήκτρο, τη μετακινούμε στην επιθυμητή πλευρά.

 ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ  "ΕΝΑΡΞΗ"

Με αυτό ενεργοποιείται το βασικό μενού των Windows για την εκτέλεση προγραμμάτων, τον τερματισμό ή την επανεκκίνηση της λειτουργίας  του υπολογιστή, την αναζήτηση αρχείων ή φακέλων, καθώς  και την πραγματοποίηση πολλών άλλων λειτουργιών. Δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε όλο τον υπολογιστή και τις λειτουργίες του. Πατώντας το κουμπί "έναρξη" εμφανίζεται το αναδυόμενο μενού για όλες τις δυνατές επιλογές. Όποια επιλογή έχει βελάκι στα δεξιά της σημαίνει ότι, αν μετακινήσουμε  το δείκτη του ποντικιού πάνω της, θα εμφανιστεί ένα ακόμη αναδυόμενο μενού με τις επιπλέον λειτουργίες της συγκεκριμένης επιλογής. Έτσι, τα μενού αναπτύσσονται μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που επιθυμούμε. Από την επιλογή "Τερματισμός" μπορούμε να κλείσουμε τον υπολογιστή μας ή να τον επανεκκινήσουμε.

 ΜΠΑΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

1.  ΕΜΠΡΟΣ - ΠΙΣΩ : Τα κουμπιά εμπρός- πίσω επιτρέπουν τη μετακίνηση στον προηγούμενο ή στον επόμενο φάκελο, σε σχέση με αυτόν που βρισκόμαστε τη δεδομένη στιγμή. Μόλις ανοίξετε τα φάκελο για παράδειγμα " Τα έγγραφα μου", τα κουμπιά είναι απενεργοποιημένα , ενεργοποιούνται αν αρχίσετε να εξερευνείτε τους υποφακέλους που  υπάρχουν μέσα στον συγκεκριμένο φάκελο.

2.  ΕΠΑΝΩ: Μετακίνηση στο φάκελο ή στον " χώρο", όπου ανήκει ο φάκελος στον οποίο βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή.

3. ΑΠΟΚΟΠΗ : Με το κουμπί αυτό μετακινούμε ένα αρχείο, δηλαδή του αλλάζουμε θέση, τοποθετώντας το σε έναν άλλο φάκελο. Προσοχή : δεν δημιουργούμε αντίγραφο !!! Επιλέγουμε το αρχείο που θέλουμε, πατάμε "αποκοπή", πάμε στην καινούργια θέση που θέλουμε να τοποθετήσουμε το αρχείο μας και πατάμε  " επικόλληση ".

4. ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ :Δημιουργούμε αντίγραφο του αρχείου.

5. ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ : Εκτελεί την ενέργεια της αποκοπής ή της αντιγραφής.

6. ΑΝΑΙΡΕΣΗ :Αναιρεί την τελευταία εντολή.

7.  ΔΙΑΓΡΑΦΗ:Μεταφέρει στον Κάδο Ανακύκλωσης  τα επιλεγμένα αρχεία.

8.  ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ : Εμφανίζει το παράθυρο " Ιδιότητες " του επιλεγμένου αρχείου, το οποίο περιέχει διάφορες πληροφορίες για το αντικείμενο.

9. ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Επιλέγουμε τον τρόπο απεικόνισης των περιεχομένων του παραθύρου.

10. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Μέσω της "Διεύθυνσης" μπορείτε να μεταβείτε σε κάποια άλλη  " Διεύθυνση " (χώρο ) του υπολογιστή.

                                                                                          

Επιστροφή  "Ενδοσχολική Επιμόρφωση"