Αρχική > Πολυμεσικό Υλικό

 
 

Πολυμεσικό Υλικό

Η Μάχη της Αράχωβας, Σεπτέμβριος 1943
Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ της ΕΤ1. Πρόκειται για το επεισόδιο με τίτλο Η ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Μιλούν πρωταγωνιστές της μάχης.
Από το αρχείο της ΕΡΤ: http://www.ert-archives.gr
 
Πανηγυράκι γίνεται... 
Το Πανηγυράκι εκτελεσμένο από Αραχωβίτες το 2006
 
Επιτάφιος, Ανάσταση, Πανηγυράκι στην Αράχωβα το 1977
Ένα σπάνιο υλικό, απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Γερμανικού καναλιού ZDF στην Αράχωβα το 1977, σύμφωνα με μαρτυρίες Αραχωβιτών που εμφανίζονται σε αυτό. Το υλικό είναι από το αρχείο του Τάκη Παπαστάθη. Η ψηφιοποίηση έγινε από την ontime.
Το video πρωτοπαρουσιάσθηκε στον ιστότοπο www.panigiraki.gr
 
Πανηγυράκι της Αράχωβας 2 Μαΐου 1993
Πανηγυράκι της Αράχωβας 2 Μαΐου 1993. Video του Κώστα Πετράκου (http://www.kostasphotography.com/) αφιέρωμα στο φίλο του "Γέρο-Μήταλα".
 
Πανηγυράκι της Αράχωβας 2 Μαΐου 1993
Πανηγυράκι της Αράχωβας 2 Μαΐου 1993. Video του Κώστα Πετράκου (http://www.kostasphotography.com/) με τον φίλο του "Γέρο-Μήταλα" και την μητέρα του.
 
Μουσικό οδοιπορικό, Αράχωβα 1999
Απόσπασμα από εκπομπή της σειράς «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» του 1999.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στα κλέφτικα τραγούδια του Παρνασσού. Στην εκπομπή αναφέρονται λεπτομερώς ιστορικά, λαογραφικά αλλά και μουσικά στοιχεία της περιοχής ενώ παράλληλα παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της. Ο φακός της εκπομπής επισκέπτεται χωριά του Παρνασσού και συναντάει παλιούς οργανοπαίχτες.
Από το αρχείο της ΕΡΤ: http://www.ert-archives.gr
 
Χιονοπτώσεις και χιονοπόλεμος 1975
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων της 27-11-1975
Χιονισμένο τοπίο στην Αράχωβα και άνθρωποι που παίζουν χιονοπόλεμο.
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: http://mam.avarchive.gr
 
Εορτασμός 150ής επετείου της μάχης της Αράχωβας
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων της 21-11-1976.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών Κωνσταντίνος Τρυπάνης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου, οι τοπικές αρχές και άλλοι επίσημοι μετέχουν στον εορτασμό της 150ής επετείου της μάχης της Αράχωβας. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Κ. Τρυπάνης παρακολουθεί την αναπαράσταση της μάχης και παραδοσιακούς χορούς, καταθέτει στεφάνι στην προτομή του Γεώργιου Καραϊσκάκη και παρακολουθεί παρέλαση των κατοίκων της Αράχωβας, οι οποίοι φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες.
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: http://mam.avarchive.gr
 
Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου 1974
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων της 23-4-1974.
Άποψη της Αράχωβας. Γυναίκες και άνδρες, κάποιοι εξ αυτών με παραδοσιακές ενδυμασίες, σουβλίζουν αρνιά σε πλατεία του χωριού όπου εορτάζεται ο προστάτης του Άγιος Γεώργιος και η μνήμη του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ηλικιωμένοι άνδρες με παραδοσιακές ενδυμασίες, τηρώντας το έθιμο του «δρόμου των γερόντων», αγωνίζονται σε ανηφορικό δρόμο του Παρνασσού. Τοπικός παράγοντας συγχαίρει τους νικητές του αγώνα και τους βραβεύει, κατά το έθιμο, δωρίζοντάς τους ένα αρνί. Άνδρες ενδεδυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου μουσικό συγκρότημα παίζει μουσική, ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθεί.
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: http://mam.avarchive.gr
 
Εορτασμός του Πάσχα στην Αράχοβα 1961
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων της 9-4-1961.
Οι κάτοικοι της Αράχοβας γιορτάζουν το Πάσχα ψήνοντας τον παραδοσιακό οβελία.
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: http://mam.avarchive.gr
 
Εορτασμός του Πάσχα στην Αράχοβα 1965
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων της 23-4-1965.
Κάτοικοι της Αράχωβας ανάβουν φωτιές πάνω στις οποίες ψήνουν τον παραδοσιακό οβελία. Στο πλαίσιο του εορτασμού του Πάσχα διεξάγεται ο αγώνας ανηφορικού δρόμου των γερόντων, στον οποίο οι συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες. Το σήμα της εκκίνησης του αγώνα δίνεται με τη ρίψη κανονιοβολισμού, ενώ ο νικητής λαμβάνει ως έπαθλο ένα αρνί.
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: http://mam.avarchive.gr
 
Υποδοχή του Βασιλικού Ζεύγους στην Αράχωβα 1966
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων της 28-3-1966
Καθ' οδόν προς τους Δελφούς και διερχόμενοι από την Αράχοβα, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ και η Βασίλισσα Άννα-Μαρία, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτριο Παπασπύρου, τον Υπουργό παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως Ευάγγελο Σαββόπουλο, τον Υφυπουργό παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως Δημήτριο Γεωργίου και τον Θ. Παπαθανασιάδη, τυγχάνουν θερμής υποδοχής από τις τοπικές Αρχές και το συγκεντρωμένο πλήθος.
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: http://mam.avarchive.gr
 
Πρωτοχρονιάτικη γιορτή του Συλλόγου Αραχωβιτών 1976
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων του 1976.
Πρωτοχρονιάτικη γιορτή του Συλλόγου Αραχωβιτών. Η φοιτητική ομάδα του Συλλόγου χορεύει παραδοσιακούς χορούς.
Από το αρχείο της ΕΡΤ: http://www.ert-archives.gr
 
Χιονοδρομίες στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού 1978
Απόσπασμα από τη σειρά Ελληνικό Χρονικό Φεβρουαρίου 1978
Γενική άποψη του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού. Εκδρομείς κάθε ηλικίας επισκέπτονται το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού όπου κάνουν σκι. Οι χιονοδρόμοι χρησιμοποιούν τους μηχανοκίνητους αναβατήρες προκειμένου να προωθηθούν προς τις πίστες.
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: http://mam.avarchive.gr
 
Εορτασμός της 150ής επετείου της μάχης της Αράχωβας
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων του Νοεμβρίου 1976.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΥΠΑΝΗΣ παρίσταται σε εορταστικές εκδηλώσεις στην ΑΡΑΧΟΒΑ για τα 150 χρόνια από την ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων-Τούρκων (18-24 Νοεμβρίου 1826): αναπαράσταση της μάχης της ΑΡΑΧΟΒΑΣ, παρέλαση γυναικών με τοπικές ενδυμασίες, χοροί και τραγούδια. Διακρίνονται ο Γ Αντιπρόεδρος της Βουλής ΙΣΑΑΚ ΛΑΥΡΕΝΤΙΔΗΣ και ο Βουλευτής Βοιωτίας της Ν. Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ.
Από το αρχείο της ΕΡΤ: http://www.ert-archives.gr
 
Εγκαίνια του Χ. Κ. Γεροντόβραχου από τον Κ. Καραμανλή
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων της 22/2/1976
Άνοδος στο χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου στον Παρνασσό. Άνδρες και γυναίκες επιδίδονται σε χιονοδρομίες. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Ράλλης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Τζαννής Τζαννετάκης και πλήθος κόσμου παρευρίσκεται στη δεξίωση που έπεται των εγκαινίων. Στη συνέχεια, ο Κ. Καραμανλής περιηγείται στους υπαίθριους χώρους του χιονοδρομικού κέντρου και συνομιλεί με τους επισκέπτες.
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: http://mam.avarchive.gr
 
Αγώνες χιονοδρομίας για παιδιά στον Παρνασσό
Απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων της 25/3/1980
Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας συρρέει στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, το οποίο βρίσκεται στη θέση Φτερόλακκα, προκειμένου να επιδοθεί σε διάφορα χειμερινά σπορ. Αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 έως 10 ετών λαμβάνουν μέρος στους αγώνες χιονοδρομίας που διοργανώνει στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών.
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: http://mam.avarchive.gr
 
  
 

 

Η Αράχωβα στον Παγκόσμιο Ιστό