ΣΥΜΒΟΛΑ-ΣΗΜΑΙΑ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 Ημερομηνία Δημοσίευσης

 

 

galliki-simaia

 

Η ιστορία της γαλλικής σημαίας

 

Στις αρχές της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης, τα τρία χρώματα ενώθηκαν σε πρώτη φάση υπό τη μορφή μιας κονκάρδας. Τον Ιούλιο του 1789, λίγο πριν την κατάληψη της Βαστίλης, στο Παρίσι επικρατεί μεγάλη αναστάστωση. Ιδρύεται μια εθνοφρουρά με ξεχωριστό έμβλημα, μια δίχρωμη κονκάρδα με τα αρχαία χρώματα του Παρισιού, το μπλε και το κόκκινο. Στις 17 Ιουλίου, ο Λουδοβίκος ο 16ος, πηγαίνει στο Παρίσι για ν?αναγνωρίσει την νέα Εθνοφρουρά. Υψώνει την κονκάρδα με το μπλε και κόκκινο χρώμα στην οποία φαίνεται ότι ο Lafayette, διοικητής Φρουράς, προσέθεσε και το άσπρο, χρώμα των γάλλων βασιλιάδων.

Ο νόμος της 15ης Φεβρουαρίου 1794, καθιερώνει την τρίχρωμη σημαία ως εθνικό σύμβολο, διευκρινίζοντας, υπό τις παραινέσεις του ζωγράφου David, ότι η μπλε επιφάνεια έπρεπε να είναι προσκείμενη στο κοντάρι.

 

simaia


Κατά τον 19ο αιώνα, το άσπρο χρώμα, σύμβολο των υποστηρικτών του βασιλιά, συγκρούεται με τα τρία χρώματα, κληρονομιά της Επανάστασης. Η άσπρη σημαία ξαναγίνεται σύμβολο κατά την περίοδο της Παλινόρθωσης (επάνοδος στο θρόνο των έκπτωτων βασιλιάδων) αλλά ο Louis-Philippe επαναφέρει την τρίχρωμη σημαία η οποία και παίρνει τη θέση του μέχρι τότε συμβόλου ισχύος της Γαλατίας, τον Κόκορα.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1848, αν και η τρίχρωμη σημαία έχει υιοθετηθεί από την προσωρινή κυβέρνηση, η κόκκινη σημαία είναι εκείνη που προβάλλεται ως ένδειξη εξέγερσης στα οδοφράγματα από το λαό.

Κατά την Τρίτη Δημοκρατία, παρατηρείται προοδευτικά μια κοινωνική συναίνεση γύρω από τα τρία χρώματα. Από το 1880, η επίδοση της σημαίας στο στρατό κατά τη διάρκεια της εορτής της 14ης Ιουλίου αποτελεί μεγάλη στιγμή πατριωτικού ενθουσιασμού.


Η γαλλική σημαία σήμερα

Με το Σύνταγμα του 1946 και του 1958  καθιερώθηκε η τρίχρωμη σημαία ως εθνικό έμβλημα της Δημοκρατίας.

Σήμερα, η γαλλική σημαία είναι ορατή στα δημόσια κτήρια. Κατά τη διάρκεια εθνικών τελετών γίνεται έπαρση της σημαίας ενώ της αποδίδονται τιμές σύμφωνα με εθιμοτυπική τελετουργία. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζεται δημόσια, η γαλλική σημαία συχνά τοποθετείται πίσω του. Ανάλογα με τις συνθήκες, τοποθετείται επίσης η ευρωπαϊκή σημαία ή η σημαία άλλου κράτους.

 

flag-france

 

 

 

Πηγή : ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας : http://www.elysee

Tuesday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.