Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ανακύκλωση απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει σε επιδόσεις μόλις την 22η θέση μεταξύ των 28 κρατών ? μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας «πρωταγωνιστεί» στον τομέα της ανακύκλωσης μπαταριών, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά στο πλήθος των σημείων συλλογής  ανακυκλώσιμων υλικών στην Ευρώπη.

Έτσι, το 2016 η συλλογή χρησιμοποιημένων μπαταριών ξεπέρασε τους 700 τόνους σε ποσότητα και τα 35 εκατομμύρια σε αριθμό ηλεκτρικών στηλών. Το ποσοστό συλλογής διαμορφώθηκε στο 34,2% των μπαταριών που διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία, αποτέλεσμα που θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό σε σχέση με τις επιδόσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών σύμφωνα με την εταιρεία Ανακύκλωσης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (Α.Φ.Η.Σ.).

Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες, περιορίζουμε την απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων στις χωματερές.

  1. Τα  μέταλλα που εξαερώνονται κατά την καύση των απορριμμάτων στην συνέχεια καταλήγουν με την βροχή στο νερό και στην συνέχεια στο έδαφος.
  2. Ακόμη, εκτός από βαρέα μέταλλα, οι μπαταρίες εμπεριέχουν και διαβρωτικά οξέα, τα οποία θα μπορούσαν και αυτά να ξαναχρησιμοποιηθούν.
  3. Τα οξέα αυτά είναι βλαβερά και προκαλούν προβλήματα στον  ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στα μάτια και το δέρμα.

Η απόρριψη των μπαταριών στις χωματερές διευκολύνει την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον, ενώ αντίθετα με την ανακύκλωσή τους εμποδίζονται όλες οι δυσάρεστες επιπτώσεις.

Εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 80%!

  • Παράλληλα, με την ανακύκλωση ξαναβάζουμε στο ρεύμα παραγωγής τα υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
  • Ειδικά τα μέταλλα ανήκουν στην κατηγορία των υλικών που ανακυκλώνονται σχετικά εύκολα.
  • Μπορούμε με διάφορες βιομηχανικές μεθόδους να τα διαχωρίσουμε και στην συνέχεια να τα λιώσουμε για να κατασκευάσουμε νέα προϊόντα.

Κατά την εξόρυξη των μετάλλων, σπαταλείται ενέργεια σε ηλεκτρικό, και αέριο, τόσο για την εξόρυξή τους όσο και για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων. Ένα σεβαστό ποσοστό ενέργειας καταναλώνεται για την μετατροπή αυτών των μεταλλευμάτων σε μέταλλα κατάλληλα για την παρασκευή προϊόντων. Υπολογίζεται πως για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80%. Όφελος από την ανακύκλωση μπαταριών αποτελεί και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Η ΑΦΗΣ ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών το 2005 και μέχρι σήμερα έχει τοποθετήσει τους ειδικούς κάδους σε περισσότερα  από 65.000 σημεία πανελλαδικά, υπερκαλύπτοντας ήδη τον στόχο των 10.000 κάδων που είχε τεθεί από την εταιρεία. Μάλιστα, η κάθε επιχείρηση μπορεί πολύ εύκολα να αποκτήσει τον ειδικό κάδο συλλογής μπαταριών και να τον τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις της συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που θα βρει στην ιστοσελίδα της ΑΦΗΣ (www.afis.gr).

Ανακυκλώθηκαν 35 Εκατομμύρια Μπαταρίες Το 2016 Στην Ελλάδα