Η αρπαγή της Περσεφόνης

Είναι γνωστό ότι οι Αρχαίοι Έλληνες προσπαθώντας να εξηγήσουν διάφορα φυσικά (και όχι μόνο) φαινόμενα, έφτιαχναν διάφορους μύθους, ιστορίες δηλαδή βασισμένες στην παράδοση και το θρύλο, οι οποίες σώζονται μέχρι και σήμερα. Όπως ο μύθος της Αλκυόνης που για χάρη της ο Δίας άλλαξε τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα ή ο μύθος των Ωρών, οι οποίες ήταν υπεύθυνες των καιρών και στο να κάνουν το χρόνο να κυλά. Ένας ακόμα τέτοιος μύθος είναι και ο μύθος της Περσεφόνης.

Ο μύθος της Περσεφόνης και συγκεκριμένα η αρπαγή της από τον Πλούτωνα που έκανε την θεά Δήμητρα να θρηνεί, εξηγεί ουσιαστικά τον υπέροχο κύκλο της φύσης.

Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας, θεάς της καρποφορίας και της γονιμότητας, υπεύθυνη για την καλή σοδειά και του Δία. Μία μέρα, η Περσεφόνη παρέα με τη θεά Αθηνά, την Άρτεμη και τις Ωκεανίδες νύμφες, μάζευαν λουλούδια στο Νύσιον πεδίον. Ανέμελη η Περσεφόνη, απομακρύνθηκε από τη συντροφιά της, αναζητώντας το πιο όμορφο λουλούδι. Τη στιγμή που έσκυψε να πιάσει έναν νάρκισσο, η γη χωρίστηκε στη μέση και από τα έγκατα εμφανίσθηκε ένα άρμα με τον Πλούτωνα αρπάζοντας την Περσεφόνη. Δυστυχώς κανείς δεν πρόλαβε να τη σώσει αφού τις κραυγές της δεν τις άκουσε κανείς, παρά μόνο η Εκάτη και ο Ήλιος.

Θλιμμένη η θεά Δήμητρα, έψαχνε μάταια την κόρη της, μέρα και νύχτα. Από τη λύπη της, μάρανε την πλάση, οι σοδειές δεν καρποφορούσαν πια και τα λουλούδια δεν άνθιζαν. Μετά από καιρό, ο Ήλιος που έβλεπε τα πάντα απ’ τον ουρανό, λυπήθηκε τη θεά και της είπε που βρισκόταν η κόρη της. Η θέα Δήμητρα απαίτησε από τον Πλούτωνα να επιστραφεί η Περσεφόνη, αλλιώς δεν θα άφηνε τη γη να ξανανθίσει. Ο Δίας, παρακινημένος απ’ τις ικεσίες των ανθρώπων που πεινούσαν, διέταξε τον Πλούτωνα να ελευθερώσει την Περσεφόνη. Όμως ούτε και ο Πλούτωνας ήθελε να χάσει την αγαπημένη του, κι έτσι κατέληξαν σε έναν διακανονισμό, η Περσεφόνη να είναι στη Γη 8 μήνες με την μητέρα της και 4 στον Κάτω Κόσμο μαζί του και μάλιστα για να το εξασφαλίσει αυτό, της έδωσε να φάει καρπό ροδιού για να ξαναγυρίσει.

Η Δήμητρα αποδέχτηκε την απόφαση, αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ το χαμό της κόρη της. Έκτοτε τους έξι μήνες που η Περσεφόνη βρισκόταν στον Άδη, η Δήμητρα πενθούσε και μαζί της πενθούσε και η φύση. Τα δέντρα έχαναν το φύλλωμά τους, οι καλλιέργειες ασθενούσαν και βαρύς χειμώνας έπεφτε στη γη. Όμως όταν η Περσεφόνη επέστρεφε στη μητέρα της, η χαρά της Δήμητρας πρασίνιζε τη γη και άνθιζε τα φυτά. 

Οι τέσσερις εποχές…

  • Πόσες εποχές έχει ο χρόνος?
  • Πως ονομάζονται?

Προκειμένου τα παιδιά να μάθουν τις εποχές και να τις ονομάζουν μπορούμε να γράψουμε σε καρτέλες τα ονόματα των εποχών και αφού τις τοποθετήσουμε στο πάτωμα σε απόσταση να προτείνουμε στα παιδιά να ταξινομήσουν αντίστοιχες φωτογραφίες αντιπροσωπευτικές για κάθε εποχή.

Στη συνέχεια να ζωγραφίσουμε σε χαρτονάκια εικόνες που αντιπροσωπεύουν κάθε εποχή ( π.χ ήλιο για το καλοκαίρι, νιφάδα για το χειμώνα, λουλούδι για την άνοιξη και ομπρέλα για το φθινόπωρο ) και να παίξουμε με αυτές διάφορα παιχνίδια ώστε να μάθουν τα παιδιά τις εποχές αλλά και να τις τοποθετούν με τη σωστή σειρά( διαδοχή)

Του χρόνου συνέχεια…..

Καλωσόρισες καινούργιε χρόνε!

Του Γενάρη το φεγγάρι μοιάζει με μαργαριτάρι….

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο με πολλές εμπειρίες και ιστορίες.Ο χρόνος άλλαξε!Τι σημαίνει όμως αυτό?Ποιος είναι ο νέος χρόνος που μπήκε και ποιος ο πρώτος μήνας του καινούργιου χρόνου?Πως οργανώνεται ο χρόνος μας?Ώρες, μέρες, μήνες, χρόνος …Τι μπέρδεμα!

Μήπως μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τον χρόνο των μεγάλων?

Ιστορίες και παραμύθια για τους μήνες:

  • “Οι δώδεκα μήνες του Χρόνου”
  • “Οι χορευτές του δάσους” Μωραΐτη Τζ.
  • “Οι μήνες συναντήθηκαν” Ντάμιαν Μ.

Συνεχίζεται….

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήλθατε στο WordPress! Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε να γράφετε!