FWT Homepage Translator

Επικοινωνία

Βοήθεια-FAQ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

 

Ευκλείδης, ο Έλληνας δάσκαλος όλων των πολιτισμών

 

Ο Ευκλείδης ήταν ένας σημαντικός μαθηματικός της αρχαιότητας, ίσως ο διασημότερος μαθηματικός όλων των εποχών. Έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της σημερινής Αιγύπτου που ήταν εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου.

Η πιο σημαντική δημιουργία του είναι τα «Στοιχεία», ένα μαθηματικό έργο δεκατριών τόμων που συγκέντρωνε όλη τη μαθηματική γνώση της εποχής του και εισήγαγε ένα πρότυπο επιστημονικής σκέψης, αξεπέραστο για περίπου 2000 χρόνια. Στα «Στοιχεία» του Ευκλείδη στηρίζεται η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το μάθημα που διδάσκεται στην Πρώτη και στη Δευτέρα τάξη του Λυκείου.

Τα «Στοιχεία» του Ευκλείδη μεταφράστηκαν σε πάρα πολλές γλώσσες και γνώρισαν πλήθος εκδοσεων σε πολλές χώρες του πλανήτη. Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Νίκου Καστάνη (Μαθηματικό Τμήμα, Σχολή Θετικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με τίτλο «Ευκλείδης, ο Έλληνας δάσκαλος όλων των πολιτισμών».


Θαλής ο Μηλίσιος, ο θεμελιωτής της ελληνικής Γεωμετρίας

 

Ο Θαλής έζησε στη Μίλητο της Ιωνίας (σημερινή Μικρά Ασία), στα τέλη του 7ου και αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., κατά τις αρχές της μεγάλης ιστορικής περιόδου της Θαλάσσης που τα κέντρα πολιτισμού μεταφέρθηκαν στις ακτές της Μεσογείου.

Στην Ιστορία των Μαθηματικών των Carl Boyer και Uta Merzbach αναφέρεται ως ο πατέρας της επαγωγικής οργάνωσης της Γεωμετρίας. Ο σημαντικός σύγχρονος ιστορικός των μαθηματικών Dimitri Panchenko υποστηρίζει ότι ο Θαλής ήταν τόσο φιλόσοφος όσο και επιστήμονας και μπορεί να θεωρηθεί ως ο άνθρωπος που θεμελίωσε έναν νέο τρόπο να μιλάμε για τα πράγματα που είναι αδύνατο να παρατηρηθούν.

Η παράδοση αναφέρει ως επιτεύγματα με τα οποία ο Θαλής κέρδισε τον θαυμασμό των συγχρόνων του, τη μέτρηση του ύψους της πυραμίδας του Χέοπα και την πρόβλεψη της ολικής έκλειψης ηλίου το 585 π.Χ. Δείτε στην παρουσίαση «Θαλής ο Μηλίσιος» πως μέτρησε ο Θαλής το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα.

Πειραματιστείτε με ένα διαδραστικό γραφικό πάνω στη μέτρηση του ύψους της πυραμίδας με τη μέθοδο του Θαλή, στο ιστολόγιο "ΜαθηματιΚά" του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.


Ερατοσθένης ο Κυρηναίος

 

Ο Ερατοσθένης έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. Ήταν σύγχρονος του Αρχιμήδη, ο οποίος του έστελνε συχνά τις εργασίες του και του αφιέρωσε τη «Μέθοδό» του. Γεννήθηκε στην Κυρήνη της Βορείου Αφρικής (στη σημερινή Λυβίη), ελληνική αποικία που ιδρύθηκε από τους Θηβαίους τον 6ο αιώνα π.Χ. Έζησε στην Αθήνα και στην Αλεξάνδρεια όπου εργάστηκε στην περίφημη Βιβλιοθήκη της. Εργάστηκε σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδιών εκφράζοντας τον εγκυκλοπαιδικό και διεπιστημονικό χαρακτήρα της επιστήμης των Ελληνιστικών χρόνων.

Δείτε στην παρουσίαση «Ερατοσθένης ο Κυρηναίος», τον ευφυή τρόπο με τον οποίο ο Ερατοσθένης μέτρησε τον μεσημβρινό της Γης.

Διαβάστε στο κείμενο του Ευάγγελου Σταμάτη για τον Ερατοσθένη για τη λύση του Δήλιου προβλήματος που πέτυχε ο Ερατοσθένης με τη χρήση του μεσολάβου.


Leonardo di Pisa  

 

Ο Leonardo Pisano ή Fibonacci (1170 – 1250 μ.Χ.) ήταν Ιταλός μαθηματικός που θεωρείται ο πιο ταλαντούχος δυτικός μαθηματικός του Μεσαίωνα. Είναι γνωστός για τη διάδοση του Ινδο-Αραβικού συστήματος αρίθμησης στη Δύση, κυρίως μέσω της έκδοσης του περίφημου βιβλίου του Liber Abaci το 1202. Επίσης είναι γνωστός για την ακολουθία Fibonacci (μία ακολουθία αριθμών στην οποία κάθε όρος είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων: 1, 1, 2, 3, 5, 8, … στην οποία ο λόγος δύο διαδοχικών όρων της συγκλίνει στο λόγο της χρυσής τομής). Την ακολουθία αυτή δεν ανακάλυψε ο ίδιος, αφού γνωρίζουμε ότι ήταν γνωστή τους Ινδούς μαθηματικούς από τον 6ο αιώνα αλλά τη χρησιμοποίησε ως παράδειγμα στο βιβλίο του Liber Abaci.

Δείτε στην παρουσίαση «Fibonacci» ένα ενδιαφέρον ιστορικό πρόβλημα γεωμετρίας από το Liber Abaci και προσπαθήστε να το λύσετε.


Escher - Η δομή του χώρου

 

Ο Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) ήταν Ολλανδός εικαστικός καλλιτέχνης που οπτικοποίησε με πολύ εύστοχο τρόπο πολλές από τις προχωρημένες μαθηματικές ιδέες της εποχής του, οι οποίες είναι απρόσιτες στον μη ειδικό λόγω της αυξημένης δυσκολίας τους. Στοιχεία της τέχνης του Escher είναι η απεικόνιση αδύνατων παραστάσεων που δίνουν την ψευδαίσθηση του απείρου και οι αδύνατες παραδοξολογικές κατασκευές. Η ιδιαιτερότητα των σχεδίων του οφείλεται στις επιρροές που δέχθηκε από τα μαθηματικά και ιδιαίτερα από τις αρχές της προβολικής γεωμετρίας και από των μη ευκλείδειων γεωμετριών.

Σε αυτή την παρουσίαση επιχειρείται μία προσέγγιση των σύγχρονων ιδεών για τη φύση και τη δομή του χώρου μέσα από τα έργα του Escher. Κάνετε κλικ εδώ για να κατεβάσετε τον συμπιεσμένο φάκελο με την παρουσίαση, που περιέχει το αρχείο της παρουσίασης και 3 video που περιέχονται στην παρουσίαση.