Είναι η δεύτερη φορά που ασχολούμαι με εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την Κύπρο και το κάνω με τον ίδιο ενθουσιασμό. Σε κάθε αναφορά της Κύπρου νιώθω λύπη? Το χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος εξακολουθεί να είναι διχοτομημένο από κάποιους που εισέβαλαν στρατιωτικά πριν 40 χρόνια έχοντας παράλληλα και πολιτικά ερείσματα. Μια εισβολή, για την οποία ο ΟΗΕ έχει εκδώσει δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις, που δεν εκτελέστηκαν ποτέ.

Στο πέρασμα των αιώνων το νησί αποτέλεσε τον ευσεβή πόθο των κατακτητών του. Άλλοι προσπάθησαν να χάσει την ελληνικότητα και την ορθοδοξία του, άλλοι να το κάνουν απλώς μια ακόμα αποικία τους και οι τελευταίοι ?. οι τελευταίοι άραγε γιατί; Μήπως για να έχουν παραθεριστικά θέρετρα; Μήπως γιατί η γεωπολιτική του θέση παραμένει ακόμα σημαντική; Ή μήπως για να προστατεύσουν «τάχα» τους ομοεθνείς τους από τους εκδικητικούς Ελληνοκύπριους; Καμιά απάντηση και πολλές απαντήσεις είναι η αλήθεια. Όλες τους όμως παράλογες? όπως παράλογη είναι και η στρατιωτική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος.

Πέρασαν 40 χρόνια και το κυπριακό παραμένει άλυτο πρόβλημα. Ίσως γιατί δεν υπάρχει η παγκόσμια πολιτική βούληση, ώστε να δοθεί μια ενωτική λύση. Ίσως γιατί πολλοί εξωγενείς παράγοντες βολεύονται με αυτή την κατάσταση. Η λύση είναι μία : μια Κύπρος αδιαίρετη προεξάρχοντος του ελληνοκυπριακού ανθρώπινου δυναμικού λόγω ιστορίας και αριθμητικής υπεροχής.

Το σημαντικότερο όμως απ? όλα είναι να μη ξεχάσουμε και να μην αποδεχτούμε την κατάσταση αυτή. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της απελευθερωτικής κίνησης των Κυπρίων τη δεκαετία του ?60 εναντίον των Άγγλων, να διδαχτούμε από αυτήν και να αισθανόμαστε περήφανοι για την αυτοθυσία τους.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους μαθητές και τις μαθήτριες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα ? διαγωνισμό για τον ενθουσιασμό τους, τις ιδέες τους και τη δημιουργικότητα τους καθώς και όλους τους μαθητές του σχολείου μας, που βοήθησαν με τη συμμετοχή τους είτε απαντώντας σε ερωτηματολόγιο, είτε ανταποκρινόμενοι στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το κυπριακό πρόβλημα.

Οι μαθητές της Β΄ Τάξης που πήραν μέρος :

Αλκμήνη Ανδρουτσοπούλου, Αλέξης Αξαρλής, Ευτυχία Βεκάκη, Νίκη Γερασίμου, Αγγελική Ζάβρα, Μαριάννα Ζερβογιώργη, Γιάννης Ιονέσκου, Ρόμπερτ Καλέσι,Κατερίνα Κατσέα, Κατερίνα Κατσορίδη,Στεφανία Μανωλοπούλου, Ελένη Μπουρέλου, Καρολίνα Νταλαμάγκα, Κων/να Πελεκανάκη, Μαρία Σαροπούλου, Ελένη Τσαμπά, Τίνα Τρίμπου, Κων/νος Κοντομίχαλος και ο Θωμάς Κοσμάς.

 

ΑΝΝΑ ΜΑΤΖΑΚΟΥ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

 

We can keep the peace in our home  (Greece+Cyprus)
                               BUT
  We can't stop the war in  your world