Ημέρα 1η

Δευτέρα 19/11/2018

Το πρόγραμμα της 1ης ημέρας μαθημάτων ήταν απογευματινό, γεγονός που μας επέτρεψε μια πρωινή βόλτα στην προκυμαία της Βαρκελώνης και το εμπορικό κέντρο Maremagnum.

Εντυπωσιασμένοι από την πρώτη ματιά στην πόλη επιστρέψαμε στην γειτονιά μας για τη γνωριμία με τους επιμορφωτές μας. Με την άφιξή μας στη σχολή Upgrade Formacio και πριν ακόμη μπούμε στην τάξη γνωρίσαμε τον Simon, τον Γερμανό συμμαθητή μας που κατάφερε να σπάσει κάθε στερεότυπο σχετικά με τους Γερμανούς και να ταιριάξει άψογα με την παρέα των 5 Ελλήνων από το Γυμνάσιο Βεύης.

Στην παρέα λίγο αργότερα προστέθηκε και η Κατερίνα από την Τσεχία και ξεκίνησαν οι συστάσεις και μια πρώτη εικονική ξενάγηση στην πόλη που θα μας φιλοξενήσει για μια εβδομάδα. Η πρώτη μας δασκάλα, η Μίλα από τη Βουλγαρία, φιλότιμα μας πρότεινε αξιοθέατα, εστιατόρια και τοπικές νοστιμιές value for money. Η Mila μας παρουσίασε και το εργαλείο SWOT, που βρίσκει εφαρμογή στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάλυση αναγκών μιας σχολικής μονάδας όταν πρόκειται να ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των σχολείων τα οποία εκπροσωπούν οι συμμετέχοντες-φυσικά ως πλειοψηφία αποσπάσαμε το θερμότερο χειροκρότημα. Οι συνάδερφοι από Τσεχία και Γερμανία ακόμη αναρωτιούνται πως γίνεται να έχουμε μαζευτεί τόσες εξέχουσες προσωπικότητες σε ένα μικρό σχολείο της Βορειοδυτικής Μακεδονίας [φυσικά ακολούθησαν συζητήσεις με γεωγραφικο-πολιτικές προεκτάσεις].