Πώς ξεκίνησαν όλα

Το σχολείο μας.

Το Γυμνάσιο Βεύης είναι ένα περιφερειακό σχολείο στα ανατολικά του νομού Φλώρινας το οποίο υποδέχεται μαθητές από τέσσερα χωριά της περιοχής, την Κέλλη, τη Βεύη, τους Λόφους και τη Σιταριά. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες η προσέλευσή τους γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες. Ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής βιοπορίζεται κυρίως από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Λόγω της στρατηγικής της θέσης ανέκαθεν η Βεύη αποτελούσε  σταυροδρόμι της περιοχής και κωμόπολη με σημαντικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές ωστόσο ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων της περιοχής φθίνει, με αρνητικό αντίκτυπο και στον μαθητικό πληθυσμό του Γυμνασίου. Επιπλέον,αρκετοί μαθητές της περιοχής επιλέγουν να μετεγγραφούν στα Γυμνάσια της Φλώρινας. Οι δυο αυτοί παράγοντες σε συνδυασμό με τις αλλαγές των τελευταίων ετών στην εκπαίδευση οδηγούν στη συρρίκνωση του Γυμνασίου Βεύης. Οι ώρες διδασκαλίας ακόμη και των οργανικά τοποθετημένων εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί δραματικά – οι περισσότεροι συμπληρώνουν ώρες σε άλλα σχολεία και έχουν υιοθετήσει το προφίλ του “διερχόμενου" εκπαιδευτικού- με αποτέλεσμα το Γυμνάσιο Βεύης να θεωρείται σήμερα ένα “μικρό" σχολείο.

Η Ευρωπαϊκή πρόκληση.

Η ιδέα για την υποβολή αίτησης σχεδίου Βασικής Δράσης 1 Erasmus+ με τίτλο “Peer mediation in schools: the benefits of peaceful conflict resolution for students and teachers" ήρθε με σκοπό την ανανέωση του προγράμματος σπουδών και την ενίσχυση του βασικού πυρήνα των εκπαιδευτικών του σχολείου με επιμόρφωση πάνω στον πρωτοποριακό και καινοτόμο θεσμό της Σχολικής Διαμεσολάβησης. Το σχέδιό μας συνδέεται με το προϋπάρχον Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας “Ανακαλύπτω τη Δύναμή μου" που πραγματοποιείται στο σχολείο τα 3 τελευταία χρόνια και έχει ως άξονα την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και τα οφέλη της για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *