Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

Αρχική σελίδα
ΟΝΟΜΑ
Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
VIDEO
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ
TI LENE OI TOYRKOI.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΙΛΑΡΙΩΝΑ
ΤΟ ΤΖΑΜΙ
ΝΑΟΣ
ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΘΙΜΑ
Η παρασκευή του ψωμιού
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ-ΧΑΝΙΑ
Η ΒΡΑΚΑ
ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ
ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΚΑΦΕΝΕΙΑ
Καφενείο Καραβδά
ΤΑ ΑΡΤΕΣΙΑΝΑ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΚΛΙΜΑ
ΠΙΤΕΣ-ΦΑΓΗΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ
ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΕΘΙΜΑ
ΜΝΗΝΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
2007 ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ 2007
 

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 1960

 

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

690

476

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ: 1166

Από το 1964 οι Τουρκοκύπριοι πιεζόμενοι από την ηγεσία τους εγκαταλείπουν το χωριό και πηγαίνουν για να ενισχύσουν τους θύλακες που δημιουργούν.Παρέμειναν ωστόσο στο χωριό μέχρι το θάνατο τους  ένα ηλικιωμένο ζευγάρι (Τζιάρτζιαπας) και ο Ζάβαλος.

Από το 1974, με την εκτόπιση 200.000 χιλάδων ελληνοκυπρίων από τις πατρογονικές εστίες, το χωριό φιλοξενεί εκατοντάδες πρόσφυγες. 

<><><><><><><>

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ  ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2001

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΗΘΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

ΚΕΝΕΣ Ή ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

762

703

59

703

2173

Μέχρι το 1963 Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούσαν ειρηνικά, χωρίς αντιπαλότητες και συνεργάζονταν μεταξύ τους. Αυτή η πολύχρονη  συμβίωση απεικονίζεται σε  κυπριακό γραμματόσημο των 2 γροσιών και σε άλλο των 3/4 του γροσιού, της περιόδου της αγγλοκρατίας και τα δύο (επί βασιλέως Γεωργίου). Σήμερα η εκκλησία με το μιναρέ εικονίζεται στο χαρτονόμισμα των πέντε λιρών. Οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι ζούσαν φυσικά στο ίδιο χωριό αλλά οι κατοικίες τους ήταν χωρισμένες και συγκεντρωμένες στα ίδια στενά(δρόμοι με κατοικίες τούρκων και δρόμοι κατοικιών Ελλήνων). Το 1963-64 οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν από τους ομοεθνείς τους (της Τουρκίας) να εγκαταλείψουν το χωριό και να εγκατασταθούν σε μέρη που ο πληθυσμός τους ήταν αμιγώς Τουρκοκυπριακός και σχηματίστηκαν έτσι οι θύλακες . Σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους του χωριού οι Τουρκοκύπριοι το 1963-64 ήταν προετοιμασμένοι για συγκρούσεις. Είχαν διανοίξει κρυφά περάσματα στις μεσοτοιχίες των ιδιοκτησιών(συνήθως τρυπούσαν το παλιό αχρησιμοποίητο τζάκι) και μπορούσαν να επικοινωνούν μυστικά όλα τα σπίτια του Τουρκομαχαλά και σε ορισμένα τα οποία είχαν συντηρηθεί τότε και ξεχώριζαν από τα υπόλοιπα σπίτια όλου του χωριού τα μετέτρεψαν σε πραγματικά κάστρα. Αυτά εξωτερικά ενώ δεν κινούσαν καμιά υποψία είχαν στα παράθυρα τους σακιά γεμάτα άμμο και θέσεις μάχης.