Η γάστρα ήταν μεταλλική, διαμέτρου 80 εκ. περίπου ,σαν ένα μεγάλο καπάκι κατσαρόλας, με χερούλι στο πάνω μέρος και στεφάνι γύρω-γύρω. Το πάνω μέρος το κάλυπταν με στάκτη 1-2εκ. Τη ζέσταιναν στο τζάκι και μετά έτσι καυτή όπως ήταν, σκέπαζαν με αυτή το ταψί που το τοποθετούσαν στα κάρβουνα σε πυροστιά και έψηναν τα φαγητά τους. Τα φαγητά γίνονταν πεντανόστιμα. ΠΙΤΕΣ Πλαστό Σε μια λεκάνη αναμιγνύονται 6 ποτήρια καλαμποκάλευρο , 4 ποτήρια ξυσμένο κολοκύθι (κίτρινο ή πράσινο), 1 κιλό τριμμένη φέτα σκληρή, ½ κιλό λάδι , νερό για τη ζύμη, μέχρι να δέσουν και να γίνουν ένας ομοιόμορφος χυλός Απλώνετε το μίγμα στο καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 180ο C για 45’. |