|
||||
Αρχική σελίδα |
Η παρασκευή του ψωμιού <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--> Η νοικοκυρά ετοίμαζε το προζύμι από το βράδυ και το πρωί της επομένης ξυπνούσε με το χάραμα του φου και άρχιζε το ζύμωμα για τα ψωμιά, τα κουλούρια και τις δακτυλιές που είχε ανάγκη η οικογένεια. <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--> .
1 κιλό αλεύρι (φαρίνα + χωριάτικο) 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι προζύμι (στο μέγεθος δύο αυγών) χλιαρό νερό γλυκάνισο σησάμι (για τα κουλούρια, δακτυλιές)
Τρόπος παρασκευής: Ανακατεύουμε στη ειδική βούρνα (σκάφη) το αλεύρι με προζύμι, αλάτι, χλιαρό νερό και φτιάχνουμε μια ζύμη κανονική. Την αφήνουμε να μείνει για 1-2 ώρες και μετά πλάθουμε ένα-ένα τα ψωμιά, τα χαράσσουμε ελαφρά γύρω-γύρω με το μαχαίρι και τα τοποθετούμε στη ψωμοθήκη σε ζεστό μέρος, σκεπασμένα μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Φτιάχνουμε στη συνέχεια τα κουλούρια και τις δακτυλιές.
Για τις δακτυλιές παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και φτιάχνουμε ένα στενόμακρο ρολό. Το πατάμε και χαράσσουμε ελαφρά κάθε 3-4 εκατοστά. Πασπαλίζουμε με γλυκάνισο και σησάμι και τ' αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο. Ο φούρνος έχει ήδη ανάψει 1-2 ώρες τον έχει σύρει και με το φουρνέφκιο φουρνίζει τα ψωμιά και τον κλείνει. τα ψωμιά, τα κουλούρια και τις δακτυλιές που είχε ανάγκη η οικογένεια <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--> <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--> <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--> <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--> |
|||