Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

Αρχική σελίδα
ΟΝΟΜΑ
Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
VIDEO
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ
TI LENE OI TOYRKOI.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΙΛΑΡΙΩΝΑ
ΤΟ ΤΖΑΜΙ
ΝΑΟΣ
ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΘΙΜΑ
Η παρασκευή του ψωμιού
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ-ΧΑΝΙΑ
Η ΒΡΑΚΑ
ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ
ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΚΑΦΕΝΕΙΑ
Καφενείο Καραβδά
ΤΑ ΑΡΤΕΣΙΑΝΑ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΚΛΙΜΑ
ΠΙΤΕΣ-ΦΑΓΗΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ
ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΕΘΙΜΑ
ΜΝΗΝΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
2007 ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ 2007
 

Τα λαγούμια.

 

Ένα δίκτυο λαγουμιών έφερνε νερό από την Ορούντα σε διάφορα μέρη της περιοχής της Περιστερώνας.¨ Όταν κατασκευάζονταν το γήπεδο του σχολείου στην άκρη βρέθηκε ένα λαγούμι στο οποίο έμπαιναν τα παιδιά για να ξεδιψάσουν από την κούραση του παιχνιδιού.     

Το νερό του χότζια βρίσκονταν στην ανατολική όχθη του ποταμού. Έτρεχε όλο το χρόνο και εκεί πότιζαν  τα κοπάδια και τα ζώα. Όταν το καλοκαίρι το νερό λιγόστευε βδέλλες έκαναν την εμφάνιση τους στο βυθό και ήταν ένας κίνδυνος για τα ζώα. Στην πηγή αυτή, όταν το ποτάμι δεν κατέβαζε νερό, τα Φώτα γινόταν ο αγιασμός των υδάτων και έριχνε ο παπάς το σταυρό.  

Το Σαραντατεσσάρικο. Βρίσκονταν στην Κάτζιλο και έτρεχε και αυτό όλο το χρόνο.

Το νερό της Σησαμιάς. Αυτό στέρευε το καλοκαίρι και βρίσκονταν στη Σησαμιά. Επειδή το νερό όταν λιγοστεύει δεν μπορεί να ποτίσει τον κάμπο μια δεξαμενή το συγκέντρωνε για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Στο μυλο. Η πρόσβαση στο λαγούμι ήταν εύκολη και μπορούσε κάποιος να πάρει νερό.

Στο λαούμι του ναού . Για να πάρει κάποιος νερό έπρεπε να κατεβεί αρκετά σκαλοπάτια  και έμοιαζε με ένα πηγάδι με φαρδύ στόμιο. 

 

  Το «δήμμα του Ναού».

 

Ο Ρήγας της Περιστερώνας, γράφει ο Νέαρχος Κληρίδης, άνοιξε με δικούς του εργάτες  σε μια νύκτα ένα αυλάκι που ξεκινούσε από την Περιστερώνα και έφτανε ως τη Μόρφου, μήκους περίπου 11 χιλιόμετρα και χωρούσε τόσο νερό  που μπορούσε να παρασύρει «μιαν  γομαρκάν παλλούρες»(ένα φόρτωμα γαϊδάρου παλλούρια). Ο Ρήγας άνοιξε το αυλάκι, γιατί το ζήτησε η Ρήγαινα της Μόρφου για να δεχτεί την πρόταση γάμου που της έκανε.

¨Ένα ανάχωμα (δήμμα) στον ποταμό της Περιστερώνας (Σερράχης) δίνει νερό στο αυλάκι, που υπάρχει ακόμα και ποτίζει τα χωράφια της Πάνω και Κάτω Ζώδιας, της Μόρφου και του Αργακιού