Νόμοι της τριβής

Ερωτήσεις τύπου Σωστού -Λάθους
Δημιουργία : Περιβολάρης Ανδρέας ΠΕ04

  
Επέλεξε από το πτυσσόμενο μενού που είναι δίπλα σε κάθε ερώτηση ,εάν η πρόταση που δίνεται είναι Σωστή ή Λάθος.
Μπορείς να ελέγξεις κάθε απάντησή σου πατώντας το ΄΄Έλεγχος απαντήσεων΄΄ .
Αν θέλεις όμως μπορείς να κάνεις τον έλεγχο μετά το τέλος όλων των ερωτήσεων
και αφού επιλέξεις ΄΄Έλεγχος απαντήσεων΄΄ .
Σου δίνεται το ποσοστό επιτυχίας και σε όποιες ερωτήσεις δεν έχεις απαντήσει σωστά παραμένει το πτυσόμενο μενού για να δείς τα λάθη σου.
Κάθε φορά που θα ξεκινάς από την αρχή τις ερωτήσεις θα γίνεται ανακατανομή αυτών.
Ο συντελεστής τριβής ολίσθησης είναι μονόμετρο μέγεθος.
Η στατική τριβή είναι δύναμη σταθερού μέτρου.
Η τριβή ολίσθησης δεν εξαρτάται από τη φύση των επιφανειών που βρίσκονται σε επαφή.
Η στατική τριβή είναι ανάλογη προς το εμβαδόν των επιφανειών που έρχονται σε επαφή.
Ο συντελεστής τριβής ολίσθησης είναι γενικά μικρότερος από το συντελεστή στατικής τριβής για δύο συγκεκριμένες επιφάνειες επαφής.
Η τριβή ολίσθησης είναι αντιστρόφως ανάλογη προς το εμβαδόν των επιφανειών που βρίσκονται σε επαφή
Ο συντελεστής της στατικής τριβής μσ έχει σταθερή τιμή για ένα υλικό.
Ένα σώμα κατεβαίνει το κεκλιμένο επίπεδο με σταθερή ταχύτητα. Το σώμα δέχεται δύναμη τριβής, που είναι αντίθετη της συνιστώσας του βάρους του Βημφ.
Ένα σώμα κατεβαίνει το κεκλιμένο επίπεδο με σταθερή ταχύτητα.Τότς δεν υπάρχει δύναμη τριβής.
Ένα σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Ασκούμε στο σώμα οριζόντια δύναμη F, αλλά το σώμα παραμένει ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότιτο μέτρο της στατικής τριβής είναι ίσο με το μέτρο της δύναμης F.
Ένα σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Ασκούμε στο σώμα οριζόντια δύναμη F, αλλά το σώμα παραμένει ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο της δύναμης F είναι μικρότερο από τη στατική τριβή.
0 συντελεστής της τριβής ολίσθησης είναι ίσος με το λόγο δύο δυνάμεων.
Ένα σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Ασκούμε στο σώμα οριζόντια δύναμη F αλλά το σώμα παραμένει ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι η τριβή είναι ίση σε μέτρο με το μέτρο της δύναμης.
Για να αρχίσει να ολισθαίνει ένα ομογενές σώμα που βρίσκεται πάνω σε οριζόντιο τραπέζι πρέπει να ασκήσουμε πάνω του οριζόντια δύναμη 10Ν. Τότε αν κόψουμε το σώμα σε δύο ίσα μέρη τότε το κάθε κομμάτι χρειάζεται για να κινηθεί δύναμη 10Ν.
Για να αρχίσει να ολισθαίνει ένα ομογενές σώμα που βρίσκεται πάνω σε οριζόντιο τραπέζι πρέπει να ασκήσουμε πάνω του οριζόντια δύναμη 10Ν.Αν τοποθετούσαμε ένα ίδιο σώμα πάνω στο πρώτο τότε θα έπρεπε να ασκήσουμε δύναμη 20Ν.
Για να αρχίσει να ολισθαίνει ένα ομογενές σώμα που βρίσκεται πάνω σε οριζόντιο τραπέζι πρέπει να ασκήσουμε πάνω του οριζόντια δύναμη 10Ν.Αν όπως προηγουμένως κόψουμε το σώμα σε τέσσερα ίσα μέρη και τα τοποθετήσουμε το ένα πάνω στο άλλο ,τότε πρέπει να ασκήσουμε δύναμη 10Ν.
Η τριβή ολίσθησης εξαρτάται από τα εμβαδά των επιφανειών που τρίβονται.
Η τριβή ολίσθησης εξαρτάται από τις ταχύτητες των επιφανειών που τρίβονται.
Η τριβή ολίσθησης εξαρτάται από την φύση των τριβόμενων επιφανειών.
Ένα σώμα κινείται σε οριζόντιο δάπεδο που δεν είναι λείο, με επιτάχυνση α. Στο σώμα ασκείται σταθερή δύναμη F προς τα εμπρός.Η σχέση περιγράφει το φαινόμενο είναι F = m α.
Ένας άνθρωπος περπατά σε οριζόντιο δρόμο. H δύναμη που τον κινεί είναι η δύναμη της τριβής που ασκείται στα πέλματα των ποδιών του.
Ένας άνθρωπος περπατά σε οριζόντιο δρόμο. H δύναμη που τον κινεί είναι η δύναμη των ποδιών του.
Ένα σώμα κινείται σε οριζόντιο επίπεδο. Η μοναδική δύναμη που δρα στο σώμα κατά τη διεύθυνση της κίνησής του είναι η τριβή ολίσθησης. Τότε το σώμα θα κινείται με ευθύγραμμη ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση.
Δύο σώματα Κ και Λ κινούνται στο ίδιο δάπεδο με το οποίο παρουσιάζουν τον ίδιο συντελεστή τριβής και έχουν το ίδιο βάρος. Αν το σώμα Κ κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από το Λ, τότε για την τριβή ολίσθησης που δέχεται κάθε σώμα θα ισχύει TK >TΛ
Δύο σώματα Κ και Λ κινούνται στο ίδιο δάπεδο με το οποίο παρουσιάζουν τον ίδιο συντελεστή τριβής και έχουν το ίδιο βάρος. Αν το σώμα Κ κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από το Λ, τότε για την τριβή ολίσθησης που δέχεται κάθε σώμα θα ισχύει TK =TΛ