Online Users

None

Login

Banner
Κρέας στη σούβλα και στα κάρβουνα και πώς να το κάνουμε πιο υγιεινό! PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 02 September 2011 18:10

Η μυρωδιά του ψημένου κρέατος στα κάρβουνα είναι πολύ ελκυστική στους περισσότερους ανθρώπους, ενώ είναι ταυτόχρονα και μια από τις καλύτερες γευστικές απολαύσεις. Δυστυχώς, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, για κάθε καλό να υπάρχουν και κάποια πράγματα που προκαλούν ανησυχίες.

 

 

Πρόσφατα, όμως, νέες επιστημονικές μελέτες μας έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ψητά, μεζέδες της σχάρας ή της σούβλας, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία μας.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι αυτοί; Πριν μερικά χρόνια είχε ανακαλυφθεί ότι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, όταν ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούνται χημικές ουσίες που σχετίζονται με διάφορες μορφές καρκίνου. Οι ουσίες αυτές είναι οι ετεροκυκλικές αμίνες. Όταν αμινοξέα των πρωτεϊνών και η κρεατίνητου κρέατος θερμαίνονται στους 190 εως 220 βαθμούς κελσίου δημιουργούνται ετεροκυκλικές αμίνες. Αυτές θεωρούνται ύποπτες για πρόκληση καρκίνου σε διάφορα όργανα, όπως το στομάχι, το έντερο, το συκώτι, το στόμα, το δέρμα και το μαστό. Δεν έχει αποδειχθεί ακόμα αιτιολογική σχέση, αλλά οι υποψίες βασίζονται σε επιδημιολογικές έρευνες. Σε πληθυσμούς που καταναλώνουν κρέατα ψημένα στα κάρβουνα ή στη σχάρα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολής από καρκίνο, ενώ ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος όταν τα κρέατα είναι πολύ ψημένα ή καβουρδισμένα.

 

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη δενδρολίβανου ή άλλων χόρτων ή μπαχαρικών όπως ο βασιλικός, το θυμάρι και η ρίγανη μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τις ποσότητες των ετεροκυκλικών αμινών κατά τη διάρκεια του ψησίματος σε υψηλές θερμοκρασίες. Όλα αυτά τα χόρτα έχουν μερικές κοινές χημικές ουσίες, όπως το δενδρολιβανικό οξύ ή άλλες ουσίες που που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται όταν τα κρέατα ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

 

Μπορούμε, λοιπόν, να απολαμβάνουμε τα νόστιμα φαγητά της σούβλας και της σχάρας με μέτρο αλλά και λαμβάνοντας κάποια βασικά μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση μαρινάδας, αρωματικών χόρτων, χαμηλή θερμοκρασία ψησίματος και χρήση ξύλων αντί για κάρβουνα.

 

Πηγή: medlook.net

 
 

Search

Statistics

Members : 1130
Content : 270
Web Links : 16
Content View Hits : 32842

Poll

Should we use nuclear energy?