Διατροφικά οφέλη της νηστείας

 

Η τήρηση της νηστείας συνδεέται με 1) αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών

Still life of variety of Healthy Foods

2) μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους (επιβλαβές για την υγεία) λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών 3)αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ευεργετικά για την υγεία) λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κυρίως ελαιολάδου, ξηρών καρπών και σπόρων όπως το ταχίνι.

Οι διατροφικές αυτές προτιμήσεις και η στροφή ουσιαστικά σε ένα πιο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής κατά την περίοδο της νηστείας, φαίνεται να επιφέρει πλήθος ωφελειών τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια. Και αυτό διότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του αίματος, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτιστοποίηση του γλυκαιμικού ελέγχου, την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα, την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, την αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι γνωστές για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελευθέρων ριζών καθώς και την υποσυνείδητη υιοθέτηση ισορροπημένων

Τα οφέλη του βασιλικού στην υγεία και η διατροφική του αξία

Τα βότανα είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι προάγουν την υγεία ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (βεβαίως, όχι άδικα), για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, και όχι μόνο, αφού εκτός από το σώμα τονώνουν το νου και την ψυχή.

  • Όπως τα περισσότερα βότανα, έτσι και ο βασιλικός έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και δεν περιέχει χοληστερόλη. Παρόλα αυτά είναι μια από τις καλύτερες πηγές απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και βιταμινών για τον οργανισμό. Ουσίες που απαιτούνται για βέλτιστη υγεία.
  • Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, β-καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ουσίες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατά των ελεύθερων ριζών και παίζουν σημαντικό αντιγηραντικό ρόλο. Επίσης βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

 

Διατροφή και άσκηση

Οδηγός διατροφής στο γυμναστήριο

 

Η συστηματική άσκηση μπορεί να προάγει την υγεία, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία του ατόμου. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όταν συνδυάζεται σωστά με κάποιο πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της προπόνησης και άρα τα οφέλη της άσκησης για την υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες, σωστές διατροφικές επιλογές είναι απαραίτητες πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της άσκησης καθώς μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη, την αντοχή και να βοηθήσουν στην καλύτερη αποκατάσταση μετά το τέλος της προπόνησης.

Πώς πρέπει να είναι το γεύμα μου πριν το γυμναστήριο

Βασικός στόχος του γεύματος, πριν από το γυμναστήριο, είναι να εφοδιάσει το σώμα με την απαραίτητη ενέργεια για την εκτέλεση του προπονητικού προγράμματος. Το γεύμα πριν από την άσκηση πρέπει να μειώνει το αίσθημα την πείνας, αλλά και να αποτρέπει το ενδεχόμενο δυσφορίας (‘φουσκώματος’) που μπορεί να επηρεάσει την εκτέλεση της άσκησης.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων

  • το μέγεθος του γεύματος
  • η χρονική διάρκεια κατανάλωσής του
  • η σύσταση του

είναι βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη

Συγκεκριμένα, πριν την άσκηση είναι προτιμότερο να επιλέγονται τροφές που πέπτονται εύκολα και παρέχουν άμεσα ενέργεια στους μυς. Γι αυτό το λόγο συστήνεται στο γεύμα να επιλέγονται τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που βοηθούν στη διατήρηση επιπέδων γλυκόζης του αίματος και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που είναι πιο δύσπεπτες.

Τροφές πλούσιες σε λίπος και φυτικές ίνες θα πρέπει να αποφεύγονται ώστε να μειώνεται η πιθανότητα γαστρικής δυσφορίας.

Η μεγάλη ποσότητα τροφής πριν το γυμναστήριο μπορεί να δυσκολέψει την διαδικασία πέψης και να κάνει πιο δυσάρεστη την προπόνησή σου. Σαν γενικό κανόνα επέλεξε να καταναλώσεις ένα μεγαλύτερο γεύμα 3-4 ώρες πριν την προπόνηση.

Αν δεν υπάρχει χρόνος κατανάλωσης γεύματος πριν την άσκηση απόφυγε να κάνεις νηστικός άσκηση και επέλεξε ένα πιο ελαφρύ γεύμα ή σνακ

συστηματική άσκηση μπορεί να προάγει την υγεία, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία του ατόμου. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όταν συνδυάζεται σωστά με κάποιο πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της προπόνησης και άρα τα οφέλη της άσκησης για την υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες, σωστές διατροφικές επιλογές είναι απαραίτητες πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της άσκησης καθώς μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη, την αντοχή και να βοηθήσουν στην καλύτερη αποκατάσταση μετά το τέλος της προπόνησης.

Πώς πρέπει να είναι το γεύμα μου πριν το γυμναστήριο

Βασικός στόχος του γεύματος, πριν από το γυμναστήριο, είναι να εφοδιάσει το σώμα με την απαραίτητη ενέργεια για την εκτέλεση του προπονητικού προγράμματος. Το γεύμα πριν από την άσκηση πρέπει να μειώνει το αίσθημα την πείνας, αλλά και να αποτρέπει το ενδεχόμενο δυσφορίας (‘φουσκώματος’) που μπορεί να επηρεάσει την εκτέλεση της άσκησης.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων

  • το μέγεθος του γεύματος
  • η χρονική διάρκεια κατανάλωσής του
  • η σύσταση του

είναι βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη

Συγκεκριμένα, πριν την άσκηση είναι προτιμότερο να επιλέγονται τροφές που πέπτονται εύκολα και παρέχουν άμεσα ενέργεια στους μυς. Γι αυτό το λόγο συστήνεται στο γεύμα να επιλέγονται τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που βοηθούν στη διατήρηση επιπέδων γλυκόζης του αίματος και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που είναι πιο δύσπεπτες.

Τροφές πλούσιες σε λίπος και φυτικές ίνες θα πρέπει να αποφεύγονται ώστε να μειώνεται η πιθανότητα γαστρικής δυσφορίας.

Η μεγάλη ποσότητα τροφής πριν το γυμναστήριο μπορεί να δυσκολέψει την διαδικασία πέψης και να κάνει πιο δυσάρεστη την προπόνησή σου. Σαν γενικό κανόνα επέλεξε να καταναλώσεις ένα μεγαλύτερο γεύμα 3-4 ώρες πριν την προπόνηση.

Αν δεν υπάρχει χρόνος κατανάλωσης γεύματος πριν την άσκηση απόφυγε να κάνεις νηστικός άσκηση και επέλεξε ένα πιο ελαφρύ γεύμα ή σνακ

Dinner time!

 

Μέχρι τις 7 μ.μ.», «Όχι μετά τις 5 μ.μ», ακόμη και το πολύ… σκληρό «Ως τις 2 μ.μ.»! Πρόκειται για τις ώρες που σύμφωνα με τις έρευνες που βλέπουν τον τελευταίο καιρό τα φώτα της δημοσιότητας είναι ιδανικές για να καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Βέβαια, τα συμπεράσματα των ερευνών ποικίλλουν, μια και δεν καταλήγουν όλες στην ίδια «ιδανική ώρα» για το δείπνο. Ωστόσο, η διαφαινόμενη λογική, την οποία φαίνεται ότι υποστηρίζουν, είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα πιο… μαζεμένο ωράριο γευμάτων που να οδηγεί σε μια συνακόλουθη αύξηση των ωρών της βραδινής νηστείας, δηλαδή των ωρών που δεν τροφοδοτούμε το σώμα μας με φαγητό.

Μέχρι τις 2 μ.μ.;
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση για την Παχυσαρκία της Εταιρείας Παχυσαρκίας στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα παρατηρήθηκε ότι η διατροφή από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. είναι πιο φιλική για τη διατήρηση του βάρους συγκριτικά με ένα πιο διευρυμένο ωράριο κατανάλωσης γευμάτων από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν οι καύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρώτη περίπτωση (του πιο αυστηρού ωραρίου). Επίσης, παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι λιγούρες που ένιωθαν οι συμμετέχοντες, ως εκ τούτου και το επικίνδυνο τσιμπολόγημα. Σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο κατά πόσον αυτή η μέθοδος -του πιο αυστηρού ωραρίου όσον αφορά το δείπνο- μπορεί να εφαρμοστεί για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους.

Πιο παχείς όσοι τρώνε πιο αργά;
Παρότι το ζήτημα του ιδανικού ωραρίου των γευμάτων και της σχέσης του με τη διατήρηση ή την αύξηση του βάρους δεν είναι ξεκάθαρο, εντούτοις πρόσφατη έρευνα σε άνδρες και γυναίκες στη Χιλή έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν συχνά το δείπνο τους αργά το βράδυ έχουν κατά 5 εκ. πιο φαρδιά περίμετρο μέσης σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε το δείπνο τους σχετικά νωρίς, για παράδειγμα μέχρι τις 7-8 μ.μ.. Μια θεωρία που φιλοδοξεί να εξηγήσει γιατί είναι πιο ωφέλιμο για τη γραμμή μας να τρώμε νωρίς το δείπνο μας βασίζεται στην εξελικτική βιολογία. Με άλλα λόγια, έχουμε εξελιχθεί έτσι ώστε να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε ο μεταβολικός ρυθμός του σώματός μας επιβραδύνεται καθώς πέφτει το φως και το σώμα ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Συνεπώς, μειώνεται και ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία της πέψης και καίει θερμίδες. Μάλιστα, η επικεφαλής ερευνήτρια Patricia Lopez-Legarrea από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Χιλής δήλωσε μάλλον ξεκάθαρα ότι «…τα μεγάλα γεύματα το βράδυ οδηγούν σε αύξηση του βάρους». Στην έρευνά της ανέλυσε τα στοιχεία από 5.500 άνδρες και γυναίκες στη Χιλή και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν συστηματικά μετά τις 8 το βράδυ είχαν και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος -κατά περίπου μισό βαθμό- σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το δείπνο τους νωρίτερα. Η ερευνήτρια ανακοίνωσε τα ευρήματά της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Παχυσαρκία στο Γκέτεμπουργκ.

Μέχρι τις 7 μ.μ.», «Όχι μετά τις 5 μ.μ», ακόμη και το πολύ… σκληρό «Ως τις 2 μ.μ.»! Πρόκειται για τις ώρες που σύμφωνα με τις έρευνες που βλέπουν τον τελευταίο καιρό τα φώτα της δημοσιότητας είναι ιδανικές για να καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Βέβαια, τα συμπεράσματα των ερευνών ποικίλλουν, μια και δεν καταλήγουν όλες στην ίδια «ιδανική ώρα» για το δείπνο. Ωστόσο, η διαφαινόμενη λογική, την οποία φαίνεται ότι υποστηρίζουν, είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα πιο… μαζεμένο ωράριο γευμάτων που να οδηγεί σε μια συνακόλουθη αύξηση των ωρών της βραδινής νηστείας, δηλαδή των ωρών που δεν τροφοδοτούμε το σώμα μας με φαγητό.

Μέχρι τις 2 μ.μ.;
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση για την Παχυσαρκία της Εταιρείας Παχυσαρκίας στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα παρατηρήθηκε ότι η διατροφή από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. είναι πιο φιλική για τη διατήρηση του βάρους συγκριτικά με ένα πιο διευρυμένο ωράριο κατανάλωσης γευμάτων από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν οι καύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρώτη περίπτωση (του πιο αυστηρού ωραρίου). Επίσης, παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι λιγούρες που ένιωθαν οι συμμετέχοντες, ως εκ τούτου και το επικίνδυνο τσιμπολόγημα. Σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο κατά πόσον αυτή η μέθοδος -του πιο αυστηρού ωραρίου όσον αφορά το δείπνο- μπορεί να εφαρμοστεί για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους.

Πιο παχείς όσοι τρώνε πιο αργά;
Παρότι το ζήτημα του ιδανικού ωραρίου των γευμάτων και της σχέσης του με τη διατήρηση ή την αύξηση του βάρους δεν είναι ξεκάθαρο, εντούτοις πρόσφατη έρευνα σε άνδρες και γυναίκες στη Χιλή έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν συχνά το δείπνο τους αργά το βράδυ έχουν κατά 5 εκ. πιο φαρδιά περίμετρο μέσης σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε το δείπνο τους σχετικά νωρίς, για παράδειγμα μέχρι τις 7-8 μ.μ.. Μια θεωρία που φιλοδοξεί να εξηγήσει γιατί είναι πιο ωφέλιμο για τη γραμμή μας να τρώμε νωρίς το δείπνο μας βασίζεται στην εξελικτική βιολογία. Με άλλα λόγια, έχουμε εξελιχθεί έτσι ώστε να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε ο μεταβολικός ρυθμός του σώματός μας επιβραδύνεται καθώς πέφτει το φως και το σώμα ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Συνεπώς, μειώνεται και ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία της πέψης και καίει θερμίδες. Μάλιστα, η επικεφαλής ερευνήτρια Patricia Lopez-Legarrea από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Χιλής δήλωσε μάλλον ξεκάθαρα ότι «…τα μεγάλα γεύματα το βράδυ οδηγούν σε αύξηση του βάρους». Στην έρευνά της ανέλυσε τα στοιχεία από 5.500 άνδρες και γυναίκες στη Χιλή και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν συστηματικά μετά τις 8 το βράδυ είχαν και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος -κατά περίπου μισό βαθμό- σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το δείπνο τους νωρίτερα. Η ερευνήτρια ανακοίνωσε τα ευρήματά της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Παχυσαρκία στο Γκέτεμπουργκ.

Μέχρι τις 7 μ.μ.», «Όχι μετά τις 5 μ.μ», ακόμη και το πολύ… σκληρό «Ως τις 2 μ.μ.»! Πρόκειται για τις ώρες που σύμφωνα με τις έρευνες που βλέπουν τον τελευταίο καιρό τα φώτα της δημοσιότητας είναι ιδανικές για να καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Βέβαια, τα συμπεράσματα των ερευνών ποικίλλουν, μια και δεν καταλήγουν όλες στην ίδια «ιδανική ώρα» για το δείπνο. Ωστόσο, η διαφαινόμενη λογική, την οποία φαίνεται ότι υποστηρίζουν, είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα πιο… μαζεμένο ωράριο γευμάτων που να οδηγεί σε μια συνακόλουθη αύξηση των ωρών της βραδινής νηστείας, δηλαδή των ωρών που δεν τροφοδοτούμε το σώμα μας με φαγητό.

Μέχρι τις 2 μ.μ.;
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση για την Παχυσαρκία της Εταιρείας Παχυσαρκίας στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα παρατηρήθηκε ότι η διατροφή από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. είναι πιο φιλική για τη διατήρηση του βάρους συγκριτικά με ένα πιο διευρυμένο ωράριο κατανάλωσης γευμάτων από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν οι καύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρώτη περίπτωση (του πιο αυστηρού ωραρίου). Επίσης, παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι λιγούρες που ένιωθαν οι συμμετέχοντες, ως εκ τούτου και το επικίνδυνο τσιμπολόγημα. Σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο κατά πόσον αυτή η μέθοδος -του πιο αυστηρού ωραρίου όσον αφορά το δείπνο- μπορεί να εφαρμοστεί για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους.

Πιο παχείς όσοι τρώνε πιο αργά;
Παρότι το ζήτημα του ιδανικού ωραρίου των γευμάτων και της σχέσης του με τη διατήρηση ή την αύξηση του βάρους δεν είναι ξεκάθαρο, εντούτοις πρόσφατη έρευνα σε άνδρες και γυναίκες στη Χιλή έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν συχνά το δείπνο τους αργά το βράδυ έχουν κατά 5 εκ. πιο φαρδιά περίμετρο μέσης σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε το δείπνο τους σχετικά νωρίς, για παράδειγμα μέχρι τις 7-8 μ.μ.. Μια θεωρία που φιλοδοξεί να εξηγήσει γιατί είναι πιο ωφέλιμο για τη γραμμή μας να τρώμε νωρίς το δείπνο μας βασίζεται στην εξελικτική βιολογία. Με άλλα λόγια, έχουμε εξελιχθεί έτσι ώστε να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε ο μεταβολικός ρυθμός του σώματός μας επιβραδύνεται καθώς πέφτει το φως και το σώμα ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Συνεπώς, μειώνεται και ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία της πέψης και καίει θερμίδες. Μάλιστα, η επικεφαλής ερευνήτρια Patricia Lopez-Legarrea από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Χιλής δήλωσε μάλλον ξεκάθαρα ότι «…τα μεγάλα γεύματα το βράδυ οδηγούν σε αύξηση του βάρους». Στην έρευνά της ανέλυσε τα στοιχεία από 5.500 άνδρες και γυναίκες στη Χιλή και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν συστηματικά μετά τις 8 το βράδυ είχαν και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος -κατά περίπου μισό βαθμό- σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το δείπνο τους νωρίτερα. Η ερευνήτρια ανακοίνωσε τα ευρήματά της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Παχυσαρκία στο Γκέτεμπουργκ.

Πυρίτιο: το μέταλλο της υγείας & της ομορφιάς

 

Φθαρμένα, θαμπά νύχια, αδύναμα και άτονα μαλλιά που δύσκολα μακραίνουν και γεμίζουν σε κάθε μας χτένισμα με τούφες τη βούρτσα μας, μικρές και ενίοτε όχι και τόσο μικρές ρυτίδες που εμφανίζονται πρόωρα.  Όταν μάλιστα η φθορά των οστών και των αρθρώσεων γίνεται πλέον ορατή είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι ο χρόνος αρχίζει και μας δείχνει τα σημάδια του. Στη πραγματικότητα, το πρόβλημα θα μπορούσε να αποδίδεται σε μια απλή έλλειψη πυριτίου, η οποία πολύ εύκολα διορθώνεται. Το πυρίτιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την αναγέννηση του ενδογενούς κολλαγόνου.

Πυρίτιο: η πολύτιμη δράση του
Τι ακριβώς όμως κάνει αυτό το φυσικό μέταλλο;

* Έχει σημαντική αντιγηραντική δράση

– Διατηρεί την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας
– Βοηθά στην ανάπτυξη πυκνών, δυνατών και λαμπερών μαλλιών
– Υποστηρίζει τη διατήρηση δυνατών και εύκαμπτων νυχιών

* Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, των αρθρώσεων και των συνδέσμων

– Συμβάλλει στην ταχεία επούλωση καταγμάτων, θλάσεων και τραυματισμένων τενόντων και συνδέσμων
– Επιβραδύνει τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των χόνδρων
– Ενισχύει τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών
– Βοηθά σε οστεοπόρωση και οστεοπενία, επειδή χωρίς την παρουσία του δεν μπορεί να απορροφηθεί το ασβέστιο από τα οστά.
– Βοηθά στη διατήρηση της αδαμαντίνης των δοντιών

Τροφές πλούσιες σε πυρίτιο

* Οι σπόροι δημητριακών, όπως η βρώμη, το κριθάρι, το σιτάρι

* Τα φρούτα
* Τα φασόλια
* Τα αγγούρια (με τη φλούδα)
* Τα παντζάρια
* Οι πιπεριές
* Οι πατάτες
* Ο αρακάς
* Το alfalfa (τριφύλλι)
* Το καστανό ρύζι
* Η μπύρα

Φθαρμένα, θαμπά νύχια, αδύναμα και άτονα μαλλιά που δύσκολα μακραίνουν και γεμίζουν σε κάθε μας χτένισμα με τούφες τη βούρτσα μας, μικρές και ενίοτε όχι και τόσο μικρές ρυτίδες που εμφανίζονται πρόωρα.  Όταν μάλιστα η φθορά των οστών και των αρθρώσεων γίνεται πλέον ορατή είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι ο χρόνος αρχίζει και μας δείχνει τα σημάδια του. Στη πραγματικότητα, το πρόβλημα θα μπορούσε να αποδίδεται σε μια απλή έλλειψη πυριτίου, η οποία πολύ εύκολα διορθώνεται. Το πυρίτιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την αναγέννηση του ενδογενούς κολλαγόνου.

Πυρίτιο: η πολύτιμη δράση του
Τι ακριβώς όμως κάνει αυτό το φυσικό μέταλλο;

* Έχει σημαντική αντιγηραντική δράση

– Διατηρεί την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας
– Βοηθά στην ανάπτυξη πυκνών, δυνατών και λαμπερών μαλλιών
– Υποστηρίζει τη διατήρηση δυνατών και εύκαμπτων νυχιών

* Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, των αρθρώσεων και των συνδέσμων

– Συμβάλλει στην ταχεία επούλωση καταγμάτων, θλάσεων και τραυματισμένων τενόντων και συνδέσμων
– Επιβραδύνει τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των χόνδρων
– Ενισχύει τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών
– Βοηθά σε οστεοπόρωση και οστεοπενία, επειδή χωρίς την παρουσία του δεν μπορεί να απορροφηθεί το ασβέστιο από τα οστά.
– Βοηθά στη διατήρηση της αδαμαντίνης των δοντιών

Τροφές πλούσιες σε πυρίτιο

* Οι σπόροι δημητριακών, όπως η βρώμη, το κριθάρι, το σιτάρι

* Τα φρούτα
* Τα φασόλια
* Τα αγγούρια (με τη φλούδα)
* Τα παντζάρια
* Οι πιπεριές
* Οι πατάτες
* Ο αρακάς
* Το alfalfa (τριφύλλι)
* Το καστανό ρύζι
* Η μπύρα

Φθαρμένα, θαμπά νύχια, αδύναμα και άτονα μαλλιά που δύσκολα μακραίνουν και γεμίζουν σε κάθε μας χτένισμα με τούφες τη βούρτσα μας, μικρές και ενίοτε όχι και τόσο μικρές ρυτίδες που εμφανίζονται πρόωρα.  Όταν μάλιστα η φθορά των οστών και των αρθρώσεων γίνεται πλέον ορατή είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι ο χρόνος αρχίζει και μας δείχνει τα σημάδια του. Στη πραγματικότητα, το πρόβλημα θα μπορούσε να αποδίδεται σε μια απλή έλλειψη πυριτίου, η οποία πολύ εύκολα διορθώνεται. Το πυρίτιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την αναγέννηση του ενδογενούς κολλαγόνου.

Πυρίτιο: η πολύτιμη δράση του
Τι ακριβώς όμως κάνει αυτό το φυσικό μέταλλο;

* Έχει σημαντική αντιγηραντική δράση

– Διατηρεί την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας
– Βοηθά στην ανάπτυξη πυκνών, δυνατών και λαμπερών μαλλιών
– Υποστηρίζει τη διατήρηση δυνατών και εύκαμπτων νυχιών

* Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, των αρθρώσεων και των συνδέσμων

– Συμβάλλει στην ταχεία επούλωση καταγμάτων, θλάσεων και τραυματισμένων τενόντων και συνδέσμων
– Επιβραδύνει τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των χόνδρων
– Ενισχύει τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών
– Βοηθά σε οστεοπόρωση και οστεοπενία, επειδή χωρίς την παρουσία του δεν μπορεί να απορροφηθεί το ασβέστιο από τα οστά.
– Βοηθά στη διατήρηση της αδαμαντίνης των δοντιών

Τροφές πλούσιες σε πυρίτιο

* Οι σπόροι δημητριακών, όπως η βρώμη, το κριθάρι, το σιτάρι

* Τα φρούτα
* Τα φασόλια
* Τα αγγούρια (με τη φλούδα)
* Τα παντζάρια
* Οι πιπεριές
* Οι πατάτες
* Ο αρακάς
* Το alfalfa (τριφύλλι)
* Το καστανό ρύζι
* Η μπύρα

Tα φύτρα της ενέργειας

Tα φύτρα είναι βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Eίναι από τα πλέον ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας. Άλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Tα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά.

Tα φύτρα περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά τώρα το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Xάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Bοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.

Tα φύτρα είναι βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Eίναι από τα πλέον ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας. Άλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Tα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά.

Tα φύτρα περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά τώρα το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Xάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Bοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.

Φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά;

 

Το πόσο πολύτιμα είναι τα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή του μέσου ανθρώπου είναι κάτι που πολύ καλά έχει θεμελιωθεί από όλη την επιστημονική βιβλιογραφία. Τα πολύτιμα συστατικά τους σε κάθε μελέτη επιβεβαιώνουν την σημαντική τους προστατευτική τους δράση σε μια σειρά από σοβαρές εκφυλιστικές παθήσεις που μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόροι. Οι φυτικές ίνες, τα μέταλλα, οι βιταμίνες αλλά και τα φυτοχημικά κυριολεκτικά θωρακίζουν την υγεία μας και μας παρέχουν μια εξαιρετική προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά κλπ.

Πρακτικά πλέον είναι πού σπάνια κάποιος να δει κάποιο μανάβικό ή κατάστημα χωρίς μια τεράστια ποικιλία φρούτων και λαχανικών όλο το χρόνο, ακόμα και με φρούτα που είναι εκτός εποχής, προερχόμενα από διάφορα μέρη του πλανήτη. Τι γίνεται όμως όταν οι επιλογές είναι πραγματικά περιορισμένες; Όταν τα ράφια δεν καλύπτουν όλες μας τις επιλογές και επιθυμίες; Μπορούμε να στραφούμε άνετα και άφοβα προς το ψυγείο όπου μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις;

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης τροφίμων γνωστή και εφαρμοσμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την βιομηχανία τροφίμων. Επιτρέπει την συντήρηση τροφών φυτικής και ζωικής προέλευσης και παρατείνει τον χρόνο διατήρησης και αποθήκευσής τους πέρα από τον κανονικό. Ακόμα και πολλές νοικοκυρές σε αγροτικές περιοχές (αλλά και σε αστικές) την περίσσεια των λαχανικών που παράγουν στον κήπο τους ή εποχιακά προμηθεύονται από την αγορά την συντηρούν για μελλοντική χρήση. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας ή τις μητέρες μας να ζεματίζουν τα αμπελόφυλλα ή τα φασολάκια για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα.

Έχουν όμως την ίδια διατροφική αξία με τα φρέσκα; Κρατούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά; Πολλές και εκτεταμένες μελέτες έχουν γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση. Από το 1998 το FDA έχει επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουν εμπειρικά όλοι. Ότι το ζεμάτισμα φρεσκοκομμένων και φρέσκων συλλεγμένων λαχανικών αναστέλλει την ενζυμική δραστηριότητα και επιτρέπει την κατάψυξή τους χωρίς καμία διαφοροποίηση ή θρεπτική υποβάθμιση.

Το ζήτημα λοιπόν μετατοπίζεται από το αν έχουν ποιοτικές διαφοροποιήσεις στο πόσα από αυτά μπορούμε και πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που οι επιστημονικές και επιδημιολογικές μελέτες άρχισαν να αναδεικνύουν την ωφελιμότητα της κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το 5 την ημέρα, εννοώντας την ελάχιστη κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ανά μέρα από ένα άτομο. Πλέον όμως με τα νέα δεδομένα και με την ανάγκη για καλύτερη ποιότητα διατροφής, για να μπορέσει ένας μέσος άνθρωπος να προσλάβει όλη την θετική δράση των συστατικών των φρούτων και λαχανικών, το σύνθημα πρέπει να διαφοροποιηθεί στο «φρούτα και λαχανικά»: όσα πιο πολλά – τόσο πιο καλά.

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πού καλύτερη από την μη κατανάλωση. Σε μια εποχή με πολλές έτοιμες καταναλωτικές επιλογές όλο και μειώνεται το ποσοστό της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στην διατροφή μας. Όλο και πιο πολλά παιδιά δείχνουν απροθυμία να φάνε κάποιο φρούτο σαν σνακ και στρέφονται σε λιγότερες υγιεινές (στην καλύτερη περίπτωση) ή και ανθυγιεινές επιλογές.

Το πόσο πολύτιμα είναι τα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή του μέσου ανθρώπου είναι κάτι που πολύ καλά έχει θεμελιωθεί από όλη την επιστημονική βιβλιογραφία. Τα πολύτιμα συστατικά τους σε κάθε μελέτη επιβεβαιώνουν την σημαντική τους προστατευτική τους δράση σε μια σειρά από σοβαρές εκφυλιστικές παθήσεις που μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόροι. Οι φυτικές ίνες, τα μέταλλα, οι βιταμίνες αλλά και τα φυτοχημικά κυριολεκτικά θωρακίζουν την υγεία μας και μας παρέχουν μια εξαιρετική προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά κλπ.

Πρακτικά πλέον είναι πού σπάνια κάποιος να δει κάποιο μανάβικό ή κατάστημα χωρίς μια τεράστια ποικιλία φρούτων και λαχανικών όλο το χρόνο, ακόμα και με φρούτα που είναι εκτός εποχής, προερχόμενα από διάφορα μέρη του πλανήτη. Τι γίνεται όμως όταν οι επιλογές είναι πραγματικά περιορισμένες; Όταν τα ράφια δεν καλύπτουν όλες μας τις επιλογές και επιθυμίες; Μπορούμε να στραφούμε άνετα και άφοβα προς το ψυγείο όπου μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις;

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης τροφίμων γνωστή και εφαρμοσμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την βιομηχανία τροφίμων. Επιτρέπει την συντήρηση τροφών φυτικής και ζωικής προέλευσης και παρατείνει τον χρόνο διατήρησης και αποθήκευσής τους πέρα από τον κανονικό. Ακόμα και πολλές νοικοκυρές σε αγροτικές περιοχές (αλλά και σε αστικές) την περίσσεια των λαχανικών που παράγουν στον κήπο τους ή εποχιακά προμηθεύονται από την αγορά την συντηρούν για μελλοντική χρήση. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας ή τις μητέρες μας να ζεματίζουν τα αμπελόφυλλα ή τα φασολάκια για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα.

Έχουν όμως την ίδια διατροφική αξία με τα φρέσκα; Κρατούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά; Πολλές και εκτεταμένες μελέτες έχουν γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση. Από το 1998 το FDA έχει επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουν εμπειρικά όλοι. Ότι το ζεμάτισμα φρεσκοκομμένων και φρέσκων συλλεγμένων λαχανικών αναστέλλει την ενζυμική δραστηριότητα και επιτρέπει την κατάψυξή τους χωρίς καμία διαφοροποίηση ή θρεπτική υποβάθμιση.

Το ζήτημα λοιπόν μετατοπίζεται από το αν έχουν ποιοτικές διαφοροποιήσεις στο πόσα από αυτά μπορούμε και πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που οι επιστημονικές και επιδημιολογικές μελέτες άρχισαν να αναδεικνύουν την ωφελιμότητα της κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το 5 την ημέρα, εννοώντας την ελάχιστη κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ανά μέρα από ένα άτομο. Πλέον όμως με τα νέα δεδομένα και με την ανάγκη για καλύτερη ποιότητα διατροφής, για να μπορέσει ένας μέσος άνθρωπος να προσλάβει όλη την θετική δράση των συστατικών των φρούτων και λαχανικών, το σύνθημα πρέπει να διαφοροποιηθεί στο «φρούτα και λαχανικά»: όσα πιο πολλά – τόσο πιο καλά.

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πού καλύτερη από την μη κατανάλωση. Σε μια εποχή με πολλές έτοιμες καταναλωτικές επιλογές όλο και μειώνεται το ποσοστό της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στην διατροφή μας. Όλο και πιο πολλά παιδιά δείχνουν απροθυμία να φάνε κάποιο φρούτο σαν σνακ και στρέφονται σε λιγότερες υγιεινές (στην καλύτερη περίπτωση) ή και ανθυγιεινές επιλογές.

Το πόσο πολύτιμα είναι τα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή του μέσου ανθρώπου είναι κάτι που πολύ καλά έχει θεμελιωθεί από όλη την επιστημονική βιβλιογραφία. Τα πολύτιμα συστατικά τους σε κάθε μελέτη επιβεβαιώνουν την σημαντική τους προστατευτική τους δράση σε μια σειρά από σοβαρές εκφυλιστικές παθήσεις που μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόροι. Οι φυτικές ίνες, τα μέταλλα, οι βιταμίνες αλλά και τα φυτοχημικά κυριολεκτικά θωρακίζουν την υγεία μας και μας παρέχουν μια εξαιρετική προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά κλπ.

Πρακτικά πλέον είναι πού σπάνια κάποιος να δει κάποιο μανάβικό ή κατάστημα χωρίς μια τεράστια ποικιλία φρούτων και λαχανικών όλο το χρόνο, ακόμα και με φρούτα που είναι εκτός εποχής, προερχόμενα από διάφορα μέρη του πλανήτη. Τι γίνεται όμως όταν οι επιλογές είναι πραγματικά περιορισμένες; Όταν τα ράφια δεν καλύπτουν όλες μας τις επιλογές και επιθυμίες; Μπορούμε να στραφούμε άνετα και άφοβα προς το ψυγείο όπου μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις;

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης τροφίμων γνωστή και εφαρμοσμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την βιομηχανία τροφίμων. Επιτρέπει την συντήρηση τροφών φυτικής και ζωικής προέλευσης και παρατείνει τον χρόνο διατήρησης και αποθήκευσής τους πέρα από τον κανονικό. Ακόμα και πολλές νοικοκυρές σε αγροτικές περιοχές (αλλά και σε αστικές) την περίσσεια των λαχανικών που παράγουν στον κήπο τους ή εποχιακά προμηθεύονται από την αγορά την συντηρούν για μελλοντική χρήση. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας ή τις μητέρες μας να ζεματίζουν τα αμπελόφυλλα ή τα φασολάκια για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα.

Έχουν όμως την ίδια διατροφική αξία με τα φρέσκα; Κρατούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά; Πολλές και εκτεταμένες μελέτες έχουν γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση. Από το 1998 το FDA έχει επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουν εμπειρικά όλοι. Ότι το ζεμάτισμα φρεσκοκομμένων και φρέσκων συλλεγμένων λαχανικών αναστέλλει την ενζυμική δραστηριότητα και επιτρέπει την κατάψυξή τους χωρίς καμία διαφοροποίηση ή θρεπτική υποβάθμιση.

Το ζήτημα λοιπόν μετατοπίζεται από το αν έχουν ποιοτικές διαφοροποιήσεις στο πόσα από αυτά μπορούμε και πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που οι επιστημονικές και επιδημιολογικές μελέτες άρχισαν να αναδεικνύουν την ωφελιμότητα της κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το 5 την ημέρα, εννοώντας την ελάχιστη κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ανά μέρα από ένα άτομο. Πλέον όμως με τα νέα δεδομένα και με την ανάγκη για καλύτερη ποιότητα διατροφής, για να μπορέσει ένας μέσος άνθρωπος να προσλάβει όλη την θετική δράση των συστατικών των φρούτων και λαχανικών, το σύνθημα πρέπει να διαφοροποιηθεί στο «φρούτα και λαχανικά»: όσα πιο πολλά – τόσο πιο καλά.

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πού καλύτερη από την μη κατανάλωση. Σε μια εποχή με πολλές έτοιμες καταναλωτικές επιλογές όλο και μειώνεται το ποσοστό της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στην διατροφή μας. Όλο και πιο πολλά παιδιά δείχνουν απροθυμία να φάνε κάποιο φρούτο σαν σνακ και στρέφονται σε λιγότερες υγιεινές (στην καλύτερη περίπτωση) ή και ανθυγιεινές επιλογές.

Το πόσο πολύτιμα είναι τα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή του μέσου ανθρώπου είναι κάτι που πολύ καλά έχει θεμελιωθεί από όλη την επιστημονική βιβλιογραφία. Τα πολύτιμα συστατικά τους σε κάθε μελέτη επιβεβαιώνουν την σημαντική τους προστατευτική τους δράση σε μια σειρά από σοβαρές εκφυλιστικές παθήσεις που μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόροι. Οι φυτικές ίνες, τα μέταλλα, οι βιταμίνες αλλά και τα φυτοχημικά κυριολεκτικά θωρακίζουν την υγεία μας και μας παρέχουν μια εξαιρετική προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά κλπ.

Πρακτικά πλέον είναι πού σπάνια κάποιος να δει κάποιο μανάβικό ή κατάστημα χωρίς μια τεράστια ποικιλία φρούτων και λαχανικών όλο το χρόνο, ακόμα και με φρούτα που είναι εκτός εποχής, προερχόμενα από διάφορα μέρη του πλανήτη. Τι γίνεται όμως όταν οι επιλογές είναι πραγματικά περιορισμένες; Όταν τα ράφια δεν καλύπτουν όλες μας τις επιλογές και επιθυμίες; Μπορούμε να στραφούμε άνετα και άφοβα προς το ψυγείο όπου μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις;

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης τροφίμων γνωστή και εφαρμοσμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την βιομηχανία τροφίμων. Επιτρέπει την συντήρηση τροφών φυτικής και ζωικής προέλευσης και παρατείνει τον χρόνο διατήρησης και αποθήκευσής τους πέρα από τον κανονικό. Ακόμα και πολλές νοικοκυρές σε αγροτικές περιοχές (αλλά και σε αστικές) την περίσσεια των λαχανικών που παράγουν στον κήπο τους ή εποχιακά προμηθεύονται από την αγορά την συντηρούν για μελλοντική χρήση. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας ή τις μητέρες μας να ζεματίζουν τα αμπελόφυλλα ή τα φασολάκια για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα.

Έχουν όμως την ίδια διατροφική αξία με τα φρέσκα; Κρατούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά; Πολλές και εκτεταμένες μελέτες έχουν γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση. Από το 1998 το FDA έχει επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουν εμπειρικά όλοι. Ότι το ζεμάτισμα φρεσκοκομμένων και φρέσκων συλλεγμένων λαχανικών αναστέλλει την ενζυμική δραστηριότητα και επιτρέπει την κατάψυξή τους χωρίς καμία διαφοροποίηση ή θρεπτική υποβάθμιση.

Το ζήτημα λοιπόν μετατοπίζεται από το αν έχουν ποιοτικές διαφοροποιήσεις στο πόσα από αυτά μπορούμε και πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που οι επιστημονικές και επιδημιολογικές μελέτες άρχισαν να αναδεικνύουν την ωφελιμότητα της κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το 5 την ημέρα, εννοώντας την ελάχιστη κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ανά μέρα από ένα άτομο. Πλέον όμως με τα νέα δεδομένα και με την ανάγκη για καλύτερη ποιότητα διατροφής, για να μπορέσει ένας μέσος άνθρωπος να προσλάβει όλη την θετική δράση των συστατικών των φρούτων και λαχανικών, το σύνθημα πρέπει να διαφοροποιηθεί στο «φρούτα και λαχανικά»: όσα πιο πολλά – τόσο πιο καλά.

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πού καλύτερη από την μη κατανάλωση. Σε μια εποχή με πολλές έτοιμες καταναλωτικές επιλογές όλο και μειώνεται το ποσοστό της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στην διατροφή μας. Όλο και πιο πολλά παιδιά δείχνουν απροθυμία να φάνε κάποιο φρούτο σαν σνακ και στρέφονται σε λιγότερες υγιεινές (στην καλύτερη περίπτωση) ή και ανθυγιεινές επιλογές.