ΦΛΩΡΙΝΑ ΓΑΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

                        

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Ο επισκέπτης της Φλώρινας θα αποζημιωθεί για τον μοναχικό κι ανηφορικό δρόμο που διένυσε για να φτάσει στην εσχατιά της Ελλάδας όπου για αιώνες παρέμεινε Ελληνική κι αντιστέκεται σε κάθε επιβουλή των εχθρών της. Η ιστορία, οι παραδόσεις , το έντονο χριστιανικό συναίσθημα και η φιλοξενία των ανθρώπων της, οι ορεινοί τόποι , οι λίμνες , οι οικισμοί της και αμέτρητα - μοναδικά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες θα αποζημιώσουν όποιον την γνωρίσει και τελικά θα αγαπήσει. Αρχίζοντας από την πρωτεύουσα πόλη της Φλώρινας γνωρίζεις έναν τόπο στο βαθμό που δεν το περιμένεις..Ο περίπατος στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα , με τα πολυάριθμα εργαστήρια ντόπιων καλλιτεχνών,ανάμεσα στα Μακεδονίτικα και νεοκλασικά σπίτια , και η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα προσφέρουν μια πρώτη γεύση από την Φλώρινα του περασμένου και τρέχοντος αιώνα. Η παραποτάμια περιοχή της πόλης (παλαιά Φλώρινα ) ήταν το ιστορικό , εμπορικό και κοινωνικό κέντρο για πολλά έτη πριν.

  Η φύση κάθε εποχή προσφέρει απλόχερα κάτι ξεχωριστό και κρατά τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και χρώματα. Το χειμώνα , τα κατάλευκα χιονισμένα τοπία .Την Άνοιξη και το καλοκαίρι τα καταπράσινα δάση , τα πολύχρωμα λουλουδάκια μα κυρίως το δροσερό κλίμα. Το φθινόπωρο μέσα σε μία πανδαισία χρωμάτων μπορεί κανείς να απολαύσει τους ποικίλους χρωματισμούς των δένδρων που από πράσινα σταδιακά γίνονται καφέ κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα έως να φυλλοβολήσουν και με γυμνά κλαδιά να υποδεχθούν το πρώτο χειμωνιάτικο χιόνι……

  Στις Πρέσπες η παράδοση του τόπου και το φυσικό περιβάλλον ευνόησαν την δημιουργία ενός μοναστικού κέντρου ,που φαίνεται να έχει δεχθεί την επιρροή δύο άλλων σημαντικών Βυζαντινών κέντρων, της Καστοριάς και της Αχρίδας.Ένα φυσικό φρούριο όπου το πνέυμα του Βυζαντίου και της χριστιανοσύνης αναπτύχθηκαν στο μέγιστο βαθμό μέχρι σήμερα … Το σημαντικότερο μνημείο είναι ο ναός που ιδρύθηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ (980 – 1014 μ.Χ. ) , μια τρίκλινη Βασιλική εκκλησία , αφιερωμένη στον Άγιο Αχίλλειο (τα οστά Του Αγίου μεταφέρθηκαν από την κατακτημένη τότε Λάρισα εδώ από τον τσάρο Βούλγαρο Σαμουήλ, στο ομώνυμο νησάκι της Μικρής Πρέσπας ( 10ος αιώνας).Στο ίδιο νησάκι διασώζονται 1. Ερείπια του ναού των Αγίων Αποστόλων (11ος – 12ος αιώνας), στις παρυφές της δυτικής όχθης του νησιού. 2. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου ( 14ος αιώνας ) 3. Ο μονόχωρος ξυλόστεγος ναός του Αγίου Γεωργίου , που χρησιμοποιείται έως σήμερα για κοιμητηριακός ναός και διασώζονται τοιχογραφίες του 15ου αιώνα μ.Χ. 4. Το μοναστήρι της Παναγίας Πορφύρας που χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα στο νότιο άκρο του νησιού. 5. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερμανού , στην ομώνυμη κοινότητα, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γερμανό , Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης , που σύμφωνα με την τοπική παράδοση απεβίωσε κι ενταφιάσθη στο ναό.Είναι εγγεγραμένος σταυροειδής ναός (κλασικός βυζαντινός τύπος ) με τρούλο, που ανιδρυθεί προ του 1006μ.Χ. .Διασώζονται τμήματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται στον 11ο – 12ο αιώνα μ.Χ., ενώ το σύνολο του σημερινού ορατού διακόσμου χρονολογείται στο 1743 μ.Χ 6. Ο ναός Αγίου Νικολάου ( 13ο – 14ο αιώνα μ.Χ. )στην κοινότητα Πύλη , μοναδικό μνημείο στις Πρέσπες. 7. Ο μονόχωρος δρομικός ναός Αγίου Νικολάου ( 1591 μ.Χ. ) στην κοινότητα Πλατύ κατάγραφος με τοιχογραφίες. Εκτός από βυζαντινούς ναούς υπάρχουν Ασκηταριά και βραχογραφίες .

  Εκτός από την περιοχή των Πρεσπών βυζαντινά μνημεία και τοιχογραφίες εντοπίζονται και σε άλλα μέρη της Φλώρινας όπως ο ναός της Αγίας Τριάδας ( 1050 μ.Χ. )του Πισοδερίου κ.α. Στο ιστορικό χωριό Πισοδέρι ιδιαίτερο ιστορικό – θρησκευτικό ενδιαφέρον έχει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής ( 1848 μ.Χ. ) όπου το 1904 μ.Χ. ενταφιάσθηκε η κεφαλήν του φονευμένου εκ Βούλγαρων κομιτατζήδων και Τούρκων στις 13 – 10-1904 πρωτεργάτη ήρωα Μακεδονομάχο ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ στα Κορέστεια ( σημ. κοινότητα Μελά).Επίσης η Μοδέστειος Σχολή (1903 ) όπου σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας , τα αρχοντικά και οι ταβερνούλες απαραίτητοι σταθμοί του επισκέπτη .Τέλος αξιομνημόνευτος στο Νυμφαίο ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου ( 1867 ) όπου πρόσφατα ανακαινίστηκε με έξοδα ιδιώτη ( κ. Σωσσίδη ομογενή εξωτερικού ) κι επαναεγκαινιάσθηκε παρουσία Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο ( 15 Αυγ. 2002 ).

 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ Οι ιστορικές συνθήκες της μεταπολεμικής πορείας της Φλώρινας επέτρεψαν τη διατήρηση πολλών οικιστικών συνόλων στην περιοχή , που πρόσφατα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα .

 Τέτοια σύνολα οικισμών με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος , όπως της περιοχής Πρεσπών στις κοινότητες Ψαράδες, Αγίου Γερμανού,Μηλιώνα, Καλλιθέας, Οξυάς κ.α. Μεμονωμένα οικιστικά παραδείγματα με ιδιαίτερο χαρακτήρα αποτελούν το Πισοδέρι  το Νυμφαίο, η Δροσοπηγή.

ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Το βασικό χαρακτηριστικό του νομού Φλώρινας, που δεν συναντάμε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, είναι ο μεγάλος αριθμός λιμνών αγκαλιά με τους ορεινούς όγκους τις οποίες περιβάλλουν.. Ο νομός έχει ΕΞΙ λίμνες , τη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και τις λίμνες της περιοχής Αμυνταίου (Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Βεγορίτιδα και Πετρών ). ΠΡΕΣΠΕΣ Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα βρίσκονται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας και του νομού Φλώρινας σε υψόμετρο 853,50μ και 850μ με επιφάνεια 47,35χλμ2 κι 272χλμ2 μέγιστου βάθους 8,4μ κι 50μ αντίστοιχα και στα ύδατα της Μεγάλης Πρέσπας συναντιέται τα τριεθνές σύνορα Ελλάδας –Αλβανίας - f.y.r.o.m Κοντά η μία με την άλλη και χωρίζονται από μια στενή λωρίδα γής με μήκος 4 χλμ. Και πλάτος 200 – 1000 μέτρα. Στην θέση «Κούλα» μέσω ενός διαύλου τα ύδατα της Μικρής , λόγω υψομετρικής διαφοράς , χύνονται στην Μεγάλη .Σύμφωνα με τις παραδόσεις των κατοίκων τα ύδατα στη συνέχεια από την Μεγάλη Πρέσπα με υπόγειες καταβόθρες οδεύουν προς την λίμνη Αχρίδα (f.y.r.o.m.) η οποία μέσω του ποταμού μαύρου Δρίνου εκβάλουν στην Αδριατική θάλασσα.Οι λίμνες , αποτέλεσμα λιωσίματος παγετώνων και σεισμικών φαινομένων, σήμερα αποτελούν απομεινάρια της μεγαλύτερης Δασσαρίτιδας λίμνης που καταλάμβανε την ευρύτερη περιοχή πρίν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Ο θρύλος της περιοχής μας λέει ότι η αλλαγή της στάθμης των λιμνών εκφράζει τις διαθέσεις των λιμνών. Έτσι κάθε φορά που φουσκώνουν πλημμυρίζοντας τα χωράφια με ανυπολόγιστες ζημιές «τυχαίνει» η διεθνείς κατάσταση ή τοπική να είναι εξημμένη η γίνεται πόλεμος.Ο επισκέπτης θα διακρίνει καθαρά τις στάθμες των υδάτων στα παραλίμνια βράχια της Μεγάλης Πρέσπας κατά την διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίων πολέμων. Κατά την διάρκεια του χειμώνα η Μικρή Πρέσπα παγώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα από παχύ στρώμα πάγου Νεραϊδότοπος η Πρέσπα , είναι γεμάτη θρύλους, παραδόσεις και πλούσια λαογραφία.Από τους Απώτατους βασιλείς της Μακεδονίας , ακολουθεί την ιστορία της Φλώρινας (αρχαία Λυγκιστίδα).Υπάρχουν κάστρα (Μικρολίμνη, Πυξός)της Ιουστινιανείου αμυντικής γραμμής , ενώ ο Βασίλειος ο Β΄έκτισε το 1018 μ.Χ άλλα δύο («Βασίλειον» προς τιμήν του)στο ψηλότερο σημείο του νησιού Άγιου Αχιλλείου 1020μ και το «Κωνστάντειον» στη θέση «Καλές» πρίν τον Λευκώνα Υπάρχουν 30 περίπου βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί του 10ου – 19ου αιώνα Η επίσκεψη στις λίμνες προκαλεί δέος για όποιον τις αντικρίσει πρώτη φορά όπου οι παραστάσεις και τα τοπία που θα συναντήσει , με την απαραίτητη βαρκάδα με αφετηρία την κοινότητα Ψαράδες.

Τα ψάρια κάθε λίμνης διαφέρουν , έτσι στην Μεγάλη Πρέσπα υπάρχουν πέστροφες , πεταλούδες , κέφαλοι, τσιρόνια εν αντιθέσει με την Μικρή Πρέσπα γριβάδια ,σκουμπούζια, γουλιανοί, πέστροφες, τσιρόνια, χέλια. Πρεσπών κι υπάρχουν 17 είδη ψαριών 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών ,45 είδη θηλαστικών. . Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών (έτος ίδρυσης 1974 διεθνής συνθήκη RAMSAR ) ένας από τους δέκα στην Ελλάδα ιδρύθηκε για να προστατευθούν τα σπάνια είδη πτηνών κι αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της Ελλάδας και της Ευρώπης 250 χλμ2 , από τα ελάχιστα φυσικά καταφύγια για πουλιά και ζώα ( >250 είδη) πολλά υπό εξαφάνιση όπως κορμοράνοι, ροδοπελεκάνοι, ερωδιοί ,λαγγόνες ,σταχτόχηνα, πετροπέρδικα, βαλτόπαπια, μουστακογλάρανο, αετοί, χρυσαετοί, φιδαετοί, αρπακτικά που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα τοπίο ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς καθώς και μια συστάδα – μοναδική στην Ευρώπη-από αιωνόβια κυπαρισσόδενδρα κέδρα..Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να συναντήσει κανείς τα σπάνια υδρόβια πουλιά κατά τις αναπαραγωγικές διαδικασίες τους. Η αίσθηση της γαλήνης που νιώθει κανείς φτάνοντας στις Πρέσπες είναι απόλυτη και καθηλωτική. Καμία περιγραφή , όσο λεπτομερής και αν είναι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εικόνες των Πρεσπών Εκτός από τις υπέροχες πανοραμικές όψεις της λίμνης από ψηλά σημεία όλα τα αξιοθέατα χαρακτηρίζονται από μικρή, διακριτική κλίμακα κι για να τα απολαύσει κανείς πρέπει να τα πλησιάσει να τα αναγνωρίσει να σκύψει πάνω τους και να τα αισθανθεί από κοντά. Το τοπίο ένα φυσικό έργο τέχνης , μια «ζωγραφιά», με ακίνητες εκτάσεις νερού πλαισιωμένα από καταπράσινα χωράφια, νησάκια, και χωριουδάκια πνιγμένα στο πλουσιοπάροχο φυσικό πράσινο κάτω από την επιβλητική παρουσία των τριγύρω ψηλών βουνών και οροσειρών όπου μια απέραντη ησυχία βασιλεύει και ο νόμος εδώ που επιβάλει στον καθένα τη ψυχική και περιβαλλοντική ηρεμία κι εναρμόνιση. Είναι σίγουρο ότι αυτός ο παραδεισένιος , ακόμη (!) , τόπος δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο κι αποχώρηση από αυτόν αφήνει μια γλυκιά πικρία και γαλήνη με την επιθυμία να ξαναεπιστρέψουμε ξανά στο μέλλον.

Στην κοινότητα Πέτρες 3 χλμ. από το Αμύνταιο βρίσκεται η κοινότητα Πέτρες υπάρχουν ερείπια ελληνιστικής πόλης ( Αιγές?) που είχε καταστραφεί από φωτιά. Ανάμεσα μέσα στα ερείπια βρέθηκαν αποθήκες με τα πιθάρια που χρησίμευαν για την αποθήκευση νερού και καρπών καθώς και πέτρινους χειρόμυλους. Στην περιοχή Αμυνταίου λειτουργεί το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας , το οποίο αποτελείται από τον κτηνιατρικό σταθμό στην κοινότητα Αετός και τον δασικό σταθμό στο Νυμφαίο. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Το κέντρο προστασίας αρκούδας ιδρύθηκε από τον «Αρκτούρο» τον Ιανουάριο 1993 με στόχο την επίλυση του προβλήματος της αρκούδας «χορεύτριας» και γενικότερα της αιχμάλωτης , υπό εξαφάνιση , αρκούδας.

. Το καταφύγιο Λύκου στην Αγραπιδιά Φλώρινας με στόχο την εξάλειψη της παράνομης κατοχής λύκων σε κατάσταση αιχμαλωσίας από ιδιώτες. Τα ζώα που κατάσχονται ,στειρώνονται και φιλοξενούνται εκεί το υπόλοιπο της ζωής τους , εφόσον η αιχμαλωσία των αποκλείει την επανένταξη κι ελεύθερη διαβίωσή στο φυσικό τους περιβάλλον.

                                                    

 Ακριτική ομορφια

Η μοναδικότητα των χρωμάτων και των εικόνων που αναδύονται μετατρέπει την περιοχή σε ένα ξεχωριστό αξιοθέατο, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας. Και μάλιστα για όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης θα δυσκολευτεί να διαλέξει πότε και πού να πάει. Ο χειμώνας είναι καταπληκτικός στα χιονισμένα βουνά. Όρος Βαρνούντας, Τρικλάριο, Βίτσι, Βόρας. Όλα τα βουνά της Φλώρινας είναι ιδανικά για πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο, ενώ στη Βίγλα Πισοδερίου λειτουργεί το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο για να σας προσφέρει τις απολαύσεις τού σκι και του παιχνιδιού στο χιόνι. Η βλάστηση, υπέροχη και σπάνια, αναδεικνύει την ορεινή Φλώρινα σε ένα από τα ωραιότερα ορεινά τοπία της Ευρώπης. Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των βουνών βρίσκονται τα μοναδικής ομορφιάς χωριά, όπως το Νυμφαίο, το Λέχοβο, η Δροσοπηγή το Αμύνταιο και πολλά ακόμα. Όλα αξίζουν μια επίσκεψη την καταπράσινη άνοιξη, με τα πολλά χρώματα των λουλουδιών ανάμεσα στα πυκνά δάση. Από την άλλη, ο νομός Φλώρινας κατέχει το ρεκόρ του νομού των 6 λιμνών. Φυσικά, βασίλισσες των λιμνών είναι οι πανέμορφες Πρέσπες. Απολαύστε τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, με την πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων και το ξεχωριστό κλίμα. Καλοκαιρινή δροσιά και ταξίδι ψυχής. Εκεί, στο υγρό σύνορο της Ελλάδας, στη γειτονιά των Βαλκανίων, θα βρείτε τη φύση, τον πολιτισμό, μέσα από πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, αλλά και μέσα από τα σπορ κάθε είδους. Τελευταία αφήσαμε την πόλη. Πόλη των καλλιτεχνών, ρομαντική και ιδιαίτερη. Τη Φλώρινα διάλεξε ο Αγγελόπουλος για να στολίσει τις ταινίες του. Το «Τοπίο στην ομίχλη» (τόσο όμορφο στη φθινοπωρινή πόλη) αλλάζει γρήγορα με το αισιόδοξο και περιηγητικό «Βλέμμα του Οδυσσέα». Περπατήστε στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, μέσα στην πόλη της Φλώρινας, πλάι από τα γραφικά και σπάνιας τεχνικής Μακεδονίτικα παραδοσιακά και νεοκλασικά σπίτια. Σεργιανίστε στα στενά σοκάκια και ανασάνετε το Βαλκανικό άρωμα, τον παλμό της πόλης. Η Φλώρινα έχει για όλους και για όλα. Οικοτουρισμό πολλών εναλλακτικών δυνατοτήτων, διασκέδαση, φαγητό, εκδηλώσεις και φεστιβάλ, ηρεμία και ζωντάνια. Προορισμός για 4 εποχές...
 

                                            ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

 

                                                                                   ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

                                                                                           ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

                         Η πόλη της Φλώρινας                   Η πόλη του Αμυνταίου                    Νυμφαίο                    Πρέσπες

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ                                                                     

Νομαρχία 46090
Δήμος Φλώρινας 22620
Δήμος Αμυνταίου 22225
Δ/νση Τουρισμού 46050
Τροχαία 22202
Αμεση Δράση 22100
Τμήμα Α. Γερμανού 51202
Πυροσβεστική 22199
Νοσοκομείο Φλωρ. 22555
Πολυιατρείο Πρεσπών 51372
Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας 29939
Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών 23377
Φυσιολατρικός Ορειβατικός Ομιλος 26567
Συνοδοί Βουνού 23318/24970
Ιππικός Ομιλος Τόττη 45800
Ιππικός Ομιλος Νυμφαίου (03860) 31117 - 31388
ΚΤΕΛ υπεραστικών 22.430
ΟΣΕ Φλώρινας 22404
Ταξί Φλώρινας 22800-23100 22700

 

                                     ΧΩΡΙΑ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ - ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 

Ονομασία

Υψόμετρο

Πρώιν Ονομασία

Θέση από την Φλώρινα

Πληθυσμός 2001

Αγία Παρασκευή,η

618μ

 

13 χμ Β

209

 

Άγιος Αθανάσιος,ο

645μ

 

11χμ ΒΑ

51

 

Άγιος Αχίλλειος,ο

960μ

 

60χμ Δ

28

 

Άγιος Βαρθολομαίος,ο

670μ

Βαρθαλώμ

14χμ ΝΑ

437

 

Άγιος Γερμανός,ο

1040μ

Γέρμαν

53χμ ΒΔ

231

 

Άγιος Παντελεήμων,ο

550μ

 

43χμ ΝΑ

1.110

 

Αγραπιδέαι,αι

660μ

 

50χμ ΝΑ

250

 

Αετός,ο

640μ

 

45χμ ΝΑ

857

 

Ακρίτας,ο

1030μ

Μπούφι

17χμ ΒΔ

134

 

Άλωνα,τα

1000μ

Αρμένσκο

11χμ Δ

237

 

Αμμοχώριον,το

635μ

Πεσόσνιτσα

9χμ Α

1.294

 

Αμύνταιον,το

590μ

Σόροβιτς

36χμ ΝΑ

3.636

 

Ανάργυροι,οι

610μ

Ρούδνικ

52χμ ΝΑ

498

 

Ανταρτικόν,το

1060μ

Ζέλοβο

30χμ Δ

135

 

Αντίγονος,ο

570μ

Κιοσελέρ

50χμ ΝΑ

372

 

Άνω Αχλάδα,η

740μ

 

ΒΑ

118

 

Άνω Καλλινίκη,η

605μ

 

11χμ Β

325

 

Άνω Κλειναί,αι

635μ

Άνω Κλέστινα

9χμ Β

222

 

Άνω Υδρούσσα,η

860μ

Άνω Κόττορι

12χμ Ν

402

 

Αρμενοχώριον,το

620μ

 

6χμ ΒΔ

1.063

 

Ασπρόγεια,τα

870μ

Στρέμπενο

58χμ Ν

375

 

Ατραπός,η

880μ

Κραπέστινα

12χμ Ν

174

 

Αχλάδα,η

720μ

Κρουσουράτη

22χμ ΒΑ

301

 

Βαλτόνερα,τα

600μ

Κάτω Νεβόλιανη

48χμ ΝΑ

312

 

Βαρικόν,το

770μ

Μόκρενα

71χμ Ν

698

 

Βατοχώριον,το

880μ

Μπρένιτσα

42χμ ΝΔ

34

 

Βέγορα,τα

550μ

Νέοδραδ

41χμ ΝΑ

479

 

Βεύη,η

740μ

Μπάνιτσα

22χμ ΝΔ

688

 

Βροντερόν,το

1100μ

Γράσδεν

72χμ Δ

183

 

Γιουρούκι,το

720μ

 

ΒΑ

49

 

Δροσοπηγή,η

900μ

 Μπελκαμένη

13χμ Ν

355

 

Εθνικόν,το

680μ

Οψιρίνα

13χμ Β

71

 

Ιτέα,η

615μ

Βύρμπενη

15χμ ΒΑ

650

 

Καλλιθέα,η

1070μ

 

46χμ ΒΔ

160

 

Καλογερίτσα,η

1100μ

 

5χμ ΝΔ

5

 

Καρυαί,αι

940μ

Όροβνικ

39χμ Δ

64

 

Κάτω Καλλινίκη,η

600μ

 

13χμ ΒΑ

145

 

Κάτω Κλειναί,αι

620μ

Κάτω Κλέστινα

9χμ Β

455

 

Κέλλα,η

980μ

Γκορνίτσοβο

29 Α

805

 

Κλαδορράχη,η

660μ

Κλαδοράπη

6χμ ΒΔ

76

 

Κλειδίον,το

820μ

Τσέροβο

28χμ ΝΑ

139

 

Κολχική,η

690μ

Πλησεβίτσα

11χμ ΝΑ

256

 

Κορυφή,η

1350μ

Τούρια

21χμ ΝΔ

5

 

Κρατερόν,το

950μ

Ράκοβο

20χμ ΒΔ

151

 

Κρυσταλλοπηγή,η

1130μ

Σμάρδενι

50χμ ΝΔ

573

 

Κώτας,ο

 890μ

Κώττα & Ρούλια

39χμ ΝΔ

53

 

Λαιμός,ο

940μ

Ράμπη

50χμ ΒΔ

299

 

Λεβαία,η (τ.Λακκιά,η)

630μ

Έλεβη

43χμ ΝΑ

826

 

Λεπτοκαρυαί,αι

695μ

Λεσκοβίτσι

14χμ ΝΑ

116

 

Λευκών,ο

930μ

Πόπλη

44χμ ΒΑ

155

 

Λέχοβον,το

900μ

 

62χμ Ν

1.227

 

Λιμνοχώριον,το

610μ

Τσεκέρζκιοϊ

53χμ ΝΑ

323

 

Λόφοι,οι

720μ

Ζαμπύρδανη

23χμ Α

445

 

Μανιάκιον,το

550μ

Κολάρτσα

56χμ ΝΑ

526

 

Μαρίνα,η

600μ

Σακούλεβο

19χμ ΒΑ

200

 

Μελίτη,η

680μ

Βοστάρανη

18χμ ΒΑ

1.535

 

Μεσόκαμπος,ο

600μ

Ορτά Ομπά

23χμ ΒΑ

133

 

Μεσονήσιον,το

620μ

Λάζενι

7χμ Α

227

 

Μεσοχώριον,το

610μ

Χασάνοβο

22χμ ΒΑ

514

 

Μηλεών,ο

900μ

Μηλιώνα

49χμ ΒΔ

1

 

Μικρολίμνη,η

850μ

Λάγκα

42χμ ΝΔ

71

 

Νέος Καύκασος,ο

605μ

 

15χμ ΒΑ

412

 

Νεοχωράκιον,το

620μ

Νεοκάζη

15χμ ΒΑ

542

 

Νίκη,η

592μ

Νεγοτσάνη

18χμ ΒΑ

489

 

Νυμφαίον,το

1350μ

Νέβεσκα

57χμ Ν

413

 

Ξινόν Νερόν,το

650μ

Εξή Σου

36χμ ΝΑ

1.229

 

Οξυά,η

880μ

 

40χμ ΝΔ

30

 

Παλαίστρα,η

620μ

Μπορέσνιτσα

10χμ ΒΑ

336

 

Παππαγιάννης,ο

615μ

Παπάζανη

17χμ ΒΑ

1.016

 

Παρόρειον,το

670μ

Μπίτουσα

11χμ Β

38

 

Πεδινόν,το

620μ

Λιουμπέτινο

41χμ ΝΔ

462

 

Πελαργός,ο

590μ

Μουραλάρ

ΝΑ

345

 

Πέρασμα,το

660μ

Κουτσκοβαίνη

9χμ ΝΑ

499

 

Περικοπή,η

1420μ

Πρεκοπάνα

65χμ Ν

41

 

Πέτραι,αι

590μ

Πέτρεσκο

38χμ ΝΑ

444

 

Πισοδέριον,το

1420μ

 

23χμ Δ

68

 

Πλατύ,το

900μ

Στέρκοβο

46χμ ΒΔ

108

 

Πολυπλάτανον,το

608μ

Κλαμπουσίστα

13χμ Β

389

 

Πολυπόταμον,το

990μ

Νερέτη

15χμ ΝΔ

482

 

Πράσινον,το

980μ

Τίρνοβο

34χμ ΝΔ

14

 

Πρώτη,η

680μ

Καμπάσνιτσα

6χμ Β

103

 

Πύλη,η

860μ

 

63χμ ΒΔ

116

 

Ροδών,ο

610μ

Γκιουλέντζα

43χμ ΝΑ

107

 

Σίμος Ιωαννίδης,ο

820μ

Μοτεσνίτσα

7χμ Δ

276

 

Σιταριά,η

640μ

Ρόσνα

16χμ Α

812

 

Σκλήθρον,το

680μ

Ζελενίτσι

55χμ ΝΑ

609

 

Σκοπιά,η

700μ

Άνω Νεβόλιανη

2χμ Ν

571

 

Σκοπός,ο

760μ

Σέτινα

25χμ ΒΑ

139

 

Σταθμός Βεύης,ο

660μ

 

19χμ ΝΑ

118

 

Σωτήρ,ο

595μ

Σώτερ

37χμ ΝΑ

142

 

Τριανταφυλλέα,η

1140μ

Λάγενη

14χμ Ν

83

 

Τρίβουνον,το

1260μ

Τύρσια

17χμ ΝΔ

5

 

Τρίγωνον,το

980μ

Όστιμα

32χμ ΝΔ

30

 

Τριπόταμος,ο

680μ

Πετοράκ

11χμ ΒΑ

356

 

Τροπαιούχος,ο

700μ

Μαχαλάς

6χμ ΝΑ

371

 

Υδρούσσα,η

720μ

Κάτω Κόττορι

9χμ Ν

364

 

Φανός,ο

650μ

Σπάντσα

46χμ ΝΑ

137

 

Φαράγγιον,το

560μ

Οκελεμέζ

ΝΑ

163

 

Φιλώτας,ο

570μ

Τσαλτζιλάρ

45χμ ΝΑ

1.821

 

Φλάμπουρον,το

800μ

Νεγοβάνη

20χμ ΝΑ

559

 

Φλώρινα,η

660μ

 

14.279

 

Ψαράδες,οι

850μ

Νίβιτσι

64χμ ΒΔ

158

 

 

 

54.768