Ο παράδοξος διαφωτισμός του καθηγητή Καριτάτ

Ο Steven Lukes, διακεκριμένος πολιτικός θεωρητικός, γράφει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εγχειρίδιο πολιτικής ιστορίας μεταμφιεσμένο σε μυθιστόρημα.

Σε αυτό, ο  καθηγητής Καριτάτ φυγαδεύεται από τη στρατοκρατούμενη Μιλιτάρια επιφορτισμένος με ένα σοβαρό καθήκον: να βρει τον καλύτερο δυνατό κόσμο. Έτσι αρχίζει η οδύσσειά του σε διάφορες χώρες, η καθεμιά από τις οποίες είναι αφοσιωμένη στην επιδίωξη ενός σημαντικού σκοπού: η μία να διασφαλίζει την τάξη και την ασφάλεια, η άλλη να μεγιστοποιεί την ευημερία και την ευτυχία, η τρίτη να διασφαλίζει σταθερή ταυτότητα στους ανθρώπους ώστε να αισθάνονται άνετα με τους συνανθρώπους τους, η τέταρτη να προστατεύει τα άτομα και την περιουσία του από παρεμβάσεις στις επιλογές τους να ζήσουν όπως προτιμούν.

Αυτός όμως ο ένας μοναδικός σκοπός κάθε χώρας, που αποκλείει όλους τους υπόλοιπους, θυσιάζει αναρίθμητους ανθρώπους στο βωμό ενός αφηρημένου ιδανικού.

Στο τέλος, ο καθηγητής Καριτάτ κυνηγημένος ή διωγμένος απ’ όλες αυτές τις χώρες, επιστρέφει ξανά στο όνειρο της τελειότητας, της επιδίωξης ενός κόσμου ιδανικού.

Δείτε εδώ και ένα άλλο βιβλίο του Steven Lukes