Αυτοί… δεν είναι σαν Εμάς

Το έργο αποτελεί θεατρική απόδοση δυο παράλληλων ιστοριών με θέμα την προσφυγιά και τη μετανάστευση στην Ελλάδα. Πρόκειται για την τελική εκδήλωση παρουσίασης προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου κατά το σχολικό έτος 2015-2016, υπό την επιμέλεια του δασκάλου Νίκου Αρβανίτη.

Η πρώτη ιστορία είναι εμπνευσμένη από το κείμενο «Ειρήνη- Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα» και περιγράφει την περιπλάνηση ενός μικρού κοριτσιού που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της εξ αιτίας του πολέμου, σε μια διαδρομή περιπλάνησης που περνά διάφορα στάδια από την ανασφάλεια και την απόρριψη, μέχρι την αποδοχή.

Η δεύτερη ιστορία αποτυπώνει στιγμές από την πορεία της σύγχρονης μεταπολεμικής ελληνικής μετανάστευσης. Τα κείμενα έχουν δομηθεί από μελέτη σχετικού κινηματογραφικού υλικού, κυρίως από ντοκιμαντέρ όπως το «Γκασταρμπάιτερ: οι φιλοξενούμενοι εργάτες», το «Γράμμα απ’ το Σαρλερουά» και άλλα.

Η παρουσίαση των ιστοριών έγινε σε μια παράθεση αλληλοδιαδοχικών σκηνών με την υποστήριξη σημαντικού οπτικοακουστικού υλικού που πλαισίωνε ή προωθούσε τη δράση των ηρώων. Μέρος του υλικού αυτού έχει ενσωματωθεί στα συνοδευτικά αρχεία παρουσίασης (υπό μορφή αρχείων pdf) καθώς και με υπερδεσμούς[1] στο κείμενο του έργου.


Επισκόπηση του κειμένου με υπερδεσμούς

Κείμενο- διανομή ρόλων

Συνοδευτικό υλικό παρουσίασης Α ιστορίας

Συνοδευτικό υλικό παρουσίασης Β ιστορίας

[1] Σημείωση: Οι αναφορές είναι ενδεικτικές για την πηγή και το είδος του παρουσιαζόμενου υλικού, καθώς το σύνολο του υλικού που πλαισίωνε την παράσταση ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας (μοντάζ, προσθήκη ηχητικών εφέ κ.λπ.) προκειμένου να υποστηρίξει την πλοκή.