Ψυχόδραμα

Η βασική ιδέα είναι ότι από δω είναι αφετηρία λόγω γέννησης της δραματουργίας, δηλαδή του αρχαίου ελληνικού δράματος σαν μια δυνατότητα κάθαρσης της πόλης και στο πλαίσιο αυτό συναντιόνται όλοι οι άξονες του κοινωνικού θεραπευτικού θεάτρου, όπως είναι το ανθρωπολογικό, το σωματικό και το πολιτικό θέατρο. Επιπρόσθετα, ο Jacob L. Moreno μελετώντας καταρχήν το αρχαίο ελληνικό δράμα και εν γένει την αρχαία ελληνική δραματία του επέτρεψε να συλλάβει τον πυρήνα του ψυχοδράματος.

Τα σημερινά κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα προϋποθέτουν μια νέα ψυχοθεραπευτική ? ψυχοδραματική πρόταση που να σηματοδοτούν την γνωριμία με τον εαυτό μας στα πλαίσια της ελληνικής γιορτής. Το Ι.Ε.Ψ. δεν αναιρεί τις αρχές του ψυχοδράματος όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Jacob L. Moreno αλλά προσθέτει αυτή την ιδιαίτερη πινελιά για να συναντήσει και να παράγει νέες θεραπευτικές συλλογικότητες που τόσο πολύ ανάγκη έχει η εποχή που διανύουμε.

Η πύλη διαλόγου (forum) της ιστοσελίδας θα συμβάλει στην παραγωγή ψυχοδραματικής ιδεολογίας που να ανταποκρίνεται στο ψυχωτικό «πυρήνα» του 21ου αιώνα.

βασιλιάς Λήρ

Το θέμα της τραγωδίας είναι η απόφαση του βασιλιά Λήρ, να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις θυγατέρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια. Αυτή που θα τον πείσει για το μέγεθος της αγάπης της, θα πάρει το βασίλειο.

Παρά τις συμβουλές του δούκα του Κεντ, αποκληρώνει την Κορδέλια κι εξορίζει το δούκα. Την αποκληρωμένη κόρη παντρεύεται ο βασιλιάς της Γαλλίας.

Ο Ληρ φιλοξενείται με τη σειρά κάθε μήνα από τις δυο μεγαλύτερες κόρες. Παρόλο πού έχει παραδώσει την εξουσία, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό. Ο δούκας του Κεντ, μεταμφιεσμένος, μπαίνει στην υπηρεσία του και του συμπαραστέκεται στους εξευτελισμούς που υφίσταται. Τελικά οι δυο κόρες διώχνουν τον πατέρα τους Ληρ, που ακολουθούμενος από τον πιστό του δούκα, μεταμφιεσμένο πάντα, και από το γελωτοποιό του περιπλανιέται μέσα σε μια άγρια νύχτα με καταιγίδα και καταφεύγει σ' ένα καλύβι ξεστομίζοντας βαριές κατάρες. Από κει οι πιστοί του τον φυγαδεύουν στο Ντόβερ, απέναντι από τις γαλλικές ακτές.

Στο μεταξύ ο δούκας της Κορνουάλης, σύζυγος της Ρεγάνης, σκοτώνεται σε μια συμπλοκή, ενώ ο βασιλιάς της Γαλλίας αποβιβάζεται με στρατό στο Ντόβερ. Η Κορδέλια ειδοποιείται κι έρχεται να συναντήσει τον πατέρα της που βρίσκεται πια στα πρόθυρα της τρέλας. Η συνάντηση γίνεται στο φράγκικο στρατόπεδο. Ακολουθεί σύγκρουση των φράγκικων και αγγλικών στρατευμάτων και νικούν οι Αγγλοι. Ο Ληρ και η Κορδέλια συλλαμβάνονται και φρουρούνται. Ανάμεσα στις δυο βασίλισσες αδελφές, τη Γονερίλη και τη Ρεγάνη, ξεσπάει διχόνοια. Η Γονερίλη δηλητηριάζει τη Ρεγάνη και η ίδια αυτοκτονεί.

Η Κορδέλια δολοφονείται και ο Ληρ ξεψυχάει κρατώντας στην αγκαλιά του το σώμα της.

χορός

2ος Κύκλος (επιμορφωτικό τμήμα)

                                                                             

 

gestalt

Θεραπευτική προσέγγιση Gestalt

Η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt είναι :

  • Φαινομενολογική

Επιδιώκει να προσδιορίσει και να ενισχύσει την άμεση εμπειρία, εκλεπτύνοντας ,

την επίγνωση του ατόμου και της πραγματικότητάς του, μέσω του παρενθετισμού

(bracketing) και της οριζοντιοποίησης (horizontalising)

  • Υπαρξιακή

Βασίζεται στο «εδώ και τώρα» δίνοντας έμφαση στο ότι κάθε άτομο έχει

δικαίωμα επιλογής απέναντι στα υπαρξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει και είναι

υπεύθυνο για τον προορισμό του.

  • Βιωματική

Εστιάζει στο «τί» και «πώς» ο άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και πράττει καθώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, ενσωματώνοντας το διάλογο και το πείραμα.

  • Διαλογική

Βασισμένη στην αρχή της υπαρξιακής συνάντησης (M. Buber) ενδιαφέρεται να χτίζει έναν αυθεντικό διάλογο στη θεραπευτική σχέση, θεωρώντας τον σαν έναν παράγοντα εξέλιξης και θεραπείας.

  • Σχεσιακή

Υποστηρίζει ότι τα άτομα είναι αλληλοσυνδεόμενοι και βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία αμοιβαίας επιρροής.

Βασικός στόχος στη θεραπεία Gestalt είναι να αποκτήσει το άτομο επίγνωση του τι βιώνει και πράττει.

Μέσα από τη διαδικασία της επίγνωσης, το άτομο κερδίζει την κατανόηση του εαυτού του και του περιβάλλοντός του. Γνωρίζει τη δυνατότητα για αλλαγή και την ικανότητά του να κάνει επιλογές, ούτως ώστε να ζει μια αυθεντική, με νόημα, ζωή.

Οι θεραπευτές Gestalt είναι «παρόντες» στη θεραπευτική διαδικασία όπου το Εγώ / Εσύ αποτελεί βασική αξία σε μια θεραπευτική σχέση που βασίζεται στη γνήσια επαφή και όχι σε μια ερμηνεία του θεραπευτή ή τη χρήση στείρων τεχνικών.

Additional information