ΚΥΠΡΟΣ
 

 

Κεντρική σελίδα
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Κύπρος στην ΕΕ    Διακοπές στην Κύπρο   Οι πόλεις  Φωτογραφίες   

Τα Καλύτερα Αξιοθέατα   Φυσικές Ομορφιές  Αρχαιολογικοί Χώροι

ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ
 

 

 

Η καίρια θέση του νησιού στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ανατολής η μυθολογική παραδοχή ως γεννήτρας της Αφροδίτης, θεάς της μορφιάς, του έρωτας και της γονιμότητας η Πάφος ήταν κέντρο λατρείας της Αφροδίτης από την ομηρική εποχή και το πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον προκαλούν το ξέχωρο ενδιαφέρον του κόσμου μας από τους πανάρχαιους χρόνους.
Στο διάβα της ιστορικής της διαδρομής η Κύπρος περνάει δύσκολα χρόνια από τις επιδρομές των Περσών και στις περιόδους της Φραγκοκρατίας, Βενετοκρατίας, Τουρκοκρατίας και Αγγλοκρατίας, μα και περιόδους πολιτιστικής άνθισης, δείγμα της ποιοτικής δομής των κατοίκων της.
Πολλοί οι ζηλωτές του νησιού του Ευαγόρα. Θα σημαδέψουν τον ιστορικό του βίο με ανείπωτες καταστροφές και ανθρώπινες τραγωδίες, χωρίς να μπορέσουν ν' αλλάξουν την ελληνική του ιθαγένεια, την οποία καταμαρτυρούν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, από τα οποία διαπιστώνονται το όμαιμο, το ομόγλωσσο, τα κοινά των θεών ιδρύματα, τα ομότροπα ήθη και έθιμα και η πάτριος γη, δηλαδή η ενότητα του πολιτισμού των κατοίκων του.
Ο πολιτισμός της Κύπρου ανάγεται σε πολύ παλιά εποχή. Οι πρωτοκάτοικοι της Κύπρου, Θεσσαλοί, Μακεδόνες και μικρός αριθμός Αρμενίων, αφομοιώνονται με τους ιθαγενείς του νησιού και δημιουργούν το ρωμαλέο πολιτισμό της νεολιθικής εποχής (5800-2500 π.Χ.) στον οικισμό της Χοιροκοιτίας, του οποίου η αρχαιότερη φάση είναι η Κεραμική, με αγγεία που φέρουν ερυθρή διακόσμηση, Στην εποχή του Χαλκού (2500-1550 π.Χ.) η αγγειοπλαστική και αρχιτεκτονική παρουσιάζουν θαυμάσια έργα, κυρίως με αχάρακτη διακόσμηση, η οποία εξελίσσεται σε νέου τύπου αγγεία με γραπτή διακόσμηση σε λευκό έδαφος.

13b.jpg (3054 bytes)
Οι δύο όψεις του κωνικού ρυτού από ζωγραφισμένη φαγεντιανή
που βρέθηκε στο Κίτιο και χρονολογείται στην Ύστερη Χαλκοκρατία.
Στις δύο ζώνες του εικκονίζεται παράσταση κυνηγιού.

Τα πλούσια κοιτάσματα του χαλκού προκαλούν το εμπόριο και φέρνουν μια οικονομική ανάπτυξη στο νησί. Όμως, από την επεξεργασία του χαλκού παρουσιάζονται τα πρώτα όπλα, σημάδι κάποιων διαφωνιών μεταξύ των κατοίκων.
Σημαντικό ορόσημο για την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού είναι η ύστερη εποχή του Χαλκού (1550-1050 π.Χ.). Τότε φτάνουν στο νησί οι Αχαιοί, οι οποίοι έφεραν μαζί τους τη γλώσσα, τη γραφή, την τέχνη, τη θρησκεία και τα έθιμα. Ο Τεύκτρος, άριστος τοξότης του Αγαμέμνονα στον Τρωικό πόλεμο (1100 π.Χ.) έρχεται στο νησί και ιδρύει τη Σαλαμίνα της Κύπρου. Η Κύπρος έχει εξελληνιστεί πλήρως πολύ πριν από το τέλος του 12ου π.Χ. αιώνα. Με τον ερχομό των Ελλήνων από την ηπειρωτική Ελλάδα πλημμυρίζεται από μυκηναϊκά αγγεία, κοσμήματα και άλλα είδη τέχνης. Μερικά από τα πολιτιστικά θέματα είναι ανθρώπινες μορφές, μορφές ζώων, κοσμήματα και μεγάλα αγάλματα του κερασφόρου θεού.
Στη Γεωμετρική εποχή (1050-700 π.Χ.) οι αλλαγές στην Ελλάδα (πτώση του μυκηναϊκού πολιτισμού και εμφάνιση των Δωριέων) δεν

επηρεάζουν τον κυπριακό πoλιτισμό.
Στην Αρχαϊκή εποχή (700-475 π.Χ.) η Κύπρος είναι πλέον προχωρημένο κέντρο του ελληνισμού. Η κεραμική, η χρυσοχοϊα, η αρχιτεκτονική, η λογοτεχνία και άλλες επιστήμες βρίσκονται σε περίοδο ακμής. Η γλυπτική εξελίσσεται σε ελληνική αρχαϊκή τέχνη. Τα έθιμα ταφής είναι ομηρικά. Όλα θυμίζουν το ζωγραφικό ρυθμό της μυκηναϊκής τέχνης. Νέα μορφή κεραμικής είναι εκείνη του "ελεύθερου εδάφους" (διακοσμητική σύνθεση χωρίς πλαίσιο). Να τονίσουμε εδώ ότι στην κυπριακή γλώσσα διατηρούνται περισσότερες λέξεις από την αρχαία ελληνική, όπως π.χ. λαλώσε, εδωχαμαί κτλ.
Η Κλασική εποχή (475-325 π.Χ.), ο "Χρυσούς αιών" για την Αθήνα, βρίσκει την Κύπρο δουλωμένη στους Πέρσες. Η Κύπρος, με τη άθλια Ανταλκίδεια Ειρήνη των Σπαρτιατών (387 π.Χ.). αισχρό και ανόσιο έργο κατά τον Πλάτωνα, είχε δοθεί στους Πέρσες. Όμως ο Ευαγόρας, βασιλιάς της Κύπρου (411-374 π.Χ.) είχε διατηρήσει τους δεσμούς του με την Αθήνα. Να θυμίσουμε εδώ την εκστρατεία του Κίμωνα (450 π.Χ.) στην Κύπρο για την απελευθέρωσή της από τους Πέρσες. (Πέθανε από κάποια ασθένεια. Ο θάνατός του κρατήθηκε μυστικός. Νίκησε τους Φοίνικες στη θάλασσα και τους Πέρσες στη ξηρά, αν και ήταν νεκρός. Ζούσε η στρατηγική του ευφυα).
Τότε πολλοί Αθηναίοι φιλόσοφοι και καλλιτέχνες εγκαθίστανται στην Κύπρο. Η γλυπτική στην Κύπρο ακολουθεί τους κορυφαίους Έλληνες γλύπτες. Σ' αυτή την εποχή τα ελληνικά ήθη και έθιμα έχουν διαδοθεί σε ολόκληρη τη μεγαλόνησο, η οποία όμως διατηρεί και τον εντυπωσιακό τοπικιστικό χαρακτήρα.
Κατά την Ελληνιστική περίοδο (325-50 π.Χ.), με το έργο του Μ. Αλεξάνδρου και των επιγόνων του, η Κύπρος γνωρίζει μεγάλη ευημερία. Η παιδεία και η τέχνη στην Κύπρο ταυτίζονται με την ελληνική.
Κατά την Ελληνορωμαϊκή περίοδο (50 π.Χ. - 395 μ.Χ.), από τα αρχαιολογικά ευρήματα διαπιστώνεται ότι η Κύπρος είναι μια άλλη Ελλάδα. Έχουν ήδη αποκαλυφθεί το Γυμνάσιο της Σαλαμίνας και ο ναός του Ολύμπιου Δία. Στο Κούριο το θέατρο, το στάδιο και ο ναός του Απόλλωνα. Σε άλλα σημεία της Κύπρου έχουν αποκαλυφθεί ερείπια του ναού της Αφροδίτης, έργα αγγειοπλαστικής, αγάλματα κ.ά. Έχει πια καθιερωθεί απόλυτα στην Κύπρο η οικουμενικότητα του ελληνιστικού και του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Σημαντικό γεγονός είναι η επίσκεψη στην Κύπρο του Αποστόλου Παύλου το 45 μ.Χ.
Βυζαντινές επιρροές. Η Κύπρος αποδέχθηκε το Χριστιανισμό από την εποχή των Αποστόλων και αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από την αρχή της συγκρότησής της.
Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια ζωής του Βυζαντίου ολόκληρο το νησί αποτελεί ένα μουσείο κατάμεστο από κτίσματα ναών και άλλα ευρήματα, που αποδεικνύουν ότι η Κύπρος παρακολουθεί με ευλάβεια και συνέπεια όλες τις πολιτιστικές εξελίξεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, χωρίς να επηρεάζεται από τις καταστροφικές διαμάχες των αυτοκρατόρων και τις θρησκευτικές έριδες, μοιραίες για ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Τα πρώτα βυζαντινά μνημεία παρουσιάζονται στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα. Είναι κυρίως λαξευτοί τάφοι και κοιμητήρια. Τον 5ο, 6ο και μέχρι τα μισά του 7ου αιώνα παρουσιάζονται νέες "Βασιλικές", με αρχαιότερη εκείνη την "πεντάκλιτη Βασιλική" του Αγίου Επιφανίου. Έχει ήδη διαμορφωθεί νέος συνδυασμός τρούλων με το υπόλοιπο οικοδόμημα των εκκλησιών.
 

13d.jpg (6248 bytes)
Η γεωγραφική της θέση έφερε την Κύπρο πάρα πολλές φορές στο προσκήνιο της ιστορίας.
Τα κάστρα της είναι κι αυτά μάρτυρες του ιστορικού της ρόλου.
Πάνω, το κάστρο της Καντάρας (στα κατεχόμενα).
Στη μέση, αριστερά, η Μονή Σταυροβουνιού.
Δεξιά, το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα (στα κατεχόμενα).
Κάτω αριστερά, το κάστρο της Πάφου.
Δεξιά, το κάστρο Κολόσσι.
(Φωτογραφίες της Εθνικής Πινακοθήκης, αρχείο Μ. Φρουσάκη).

 

Όλα ανακόπτονται το 648 από τις επιδρομές των Αράβων κατά της Κύπρου, οι οποίοι κατέστρεψαν τα περισσότερα μνημεία.
Κατά την περίοδο των εικονομαχιών η Κύπρος γίνεται καταφύγιο των μοναχών εικονολατρών, οι οποίοι φθάνουν στο νησί κυρίως από το μικρασιατικό χώρο. Τότε παρουσιάζεται η οικοδομική των μοναστικών κέντρων. Επικρατεί ένας νέος ρυθμός αρχιτεκτονικής. Είναι εκείνος της "καμαροσκέπαστης Βασιλικής" και της καλύτερης τοιχοδομίας με τετραγωνισμένους πυρόλιθους.
Το 13ο και 14ο αιώνα η Φραγκοκρατία επηρεάζει τους ρυθμούς της "Παλαιολογείου τέχνης". Το 15ο αιώνα αναπτύχθηκε στην Κύπρο μια μορφή λαϊκού χαρακτήρα στη ζωγραφική. Κύριος εκπρόσωπός της είναι ο Συμεών Αυξέντης.
Το 1571 η κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους εξαφανίζει κάθε ίχνος πολιτισμού. Με την είσοδο των Τούρκων στην Κύπρο επαναλαμβάνεται η τραγωδία της Πόλης της 29ης Μα<\#192>ου 1453. Τις άθλιες σκηνές που ακολούθησαν μετά την άλωση της Λευκωσίας περιγράφει με μελανά χρώματα ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός στη "Χρονολογική ιστορία της νήσου". Γράφει μεταξύ άλλων: "Δεν ηκούετο άλλο παρά οδυρμοί, κλαυθμοί και αναστεναγμοί ακατάπαυστοι των ευγενίδων γυναικών που εχωρίζοντο από τους άνδρας των, των βρεφών και παιδιών που αρπάζοντο από τας αγκάλας των μητέρων, αι κραυγαί των παρθένων από την βίαν των ασελγεστάτων κατακτητών. Ποίος να κλαίει τον αποχωρισμό του πατρός, του φίλου, των συγγενών, της μητρός, της αδελφής... των γερόντων και γραιών... έκοπτον τας κεφαλάς δια δοκιμήν των σπαθιών τους... Έγδυσαν τας εκκλησίας, τας ιεράς τραπέζας και κατατσάκισαν τας εικόνας...".
 

13c.jpg (2599 bytes)
Αγγεία των πρώτων κυπρογεωματρικών χρόνων,
που αντιπροσωπεύουν τη χαρακτηριστική για την εποχή αυτή πρωτο-γραπτή λευκή κεραμική.

Με την είσοδό τους στη Λευκωσία έσφαξαν τους 29.000 υπερασπιστές της και στην Αμμόχωστο αθέτησαν τη συμφωνία παράδοσης της πόλης, κατέσφαξαν χιλιάδες υπερασπιστές της και αιχμαλώτισαν όλους τους κατοίκους.
Δικαιώνεται λοιπόν ο Άγγλος πολιτικός Γουίλιαμ Γλάδστων, όταν μας λέει ότι:"Οι Τούρκοι είναι το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σε όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν".
Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες, οι κάτοικοί της, μετά την κατάληψη των Τούρκων ήταν 200.000. Κατά την παράδοση, αρχικά υποστηρίχθηκε ότι η πρώτη τουρκοκυπριακή μειονότητα δημιουργήθηκε από τις 20.000 άνδρες του οθωμανικού στρατού που κατέλαβε την Κύπρο. Γνωρίζουμε όμως από ιστορική πηγή και μαρτυρίες ότι οι Τούρκοι δεν ξεπερνούσαν τους 2.000 γενίτσαρους και 88 ιππείς.
Είναι χαρακτηριστική η πληροφορία που μας δίνει το 1738 ο περιηγητής Sandwich. Μιλάει για 100.000 κατοίκους του νησιού, από τους οποίους οι 3.000 είναι τούρκοι.
Αυτή είναι η αλήθεια για τη γένεση της τουρκικής μειονότητας στην Κύπρο. Η ιστορία, αδιάψευστη, δεν αποδέχεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτόχθονο στοιχείο της Κύπρου.

 

Η Κύπρος στην ΕΕ:Στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης  έγινε πραγματικότητα ο στόχος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας στόχος που μεθοδεύτηκε προσεκτικά τα τελευταία δέκα χρόνια από την ελληνική διπλωματία, που αρχικά με την άρση των αντιρρήσεων για την χρηματοδότηση της Τουρκίας, και στη συνέχεια με την έμμεση απειλή ότι θα εμποδίσει την ένταξη άλλων υποψηφίων χωρών, κατάφερε, στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι το 1999, να αποδεσμεύσει την ένταξη της Κύπρου από την επίλυση του Κυπριακού.
 

Διακοπές στην Κύπρο:
Κύπρος: γνωστή-άγνωστη και κοντινή, παίζει το παιχνίδι των οργανωμένων διακοπών και της διασκέδασης στα δάχτυλα, παντρεύει θαυμάσια το σύγχρονο με το παραδοσιακό, έχει υπέροχες παραλίες και ονειρικά ξενοδοχεία, είναι πρεσβευτής του καλού φαγητού... και μπορεί άνετα να είναι η «αποκάλυψη» γι' αυτούς που στις διακοπές τους τα θέλουν όλα. Είναι το ταξίδι που όλο λέτε ότι θα κάνετε, αλλά δεν σας έχει προκύψει. Θέλετε κάτι ήσυχο, κι άλλοτε κάτι κοσμοπολίτικο, κάποιες φορές παραλίες με άμμο και κάποιες άλλες με βράχια, ενώ τελευταία επιζητάτε τη δροσιά του πρασίνου όχι κάτω από τα αρμυρίκια αλλά στις πλαγιές του βουνού. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι όλα αυτά θα τα βρείτε στην Κύπρο. Αρκεί να έχετε όρεξη για χιλιόμετρα και εναλλαγές. Όσο θα ευχαριστηθεί κάποιος τις διακοπές του σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Λεμεσό, την Πάφο ή την Αγία Νάπα, απολαμβάνοντας τις υψηλές παροχές υπηρεσιών, άλλο τόσο θα ευχαριστηθεί κι αυτός που αγαπά τα χιλιόμετρα και τις πιο «χαλαρές» καταστάσεις. Οι αποστάσεις είναι σχετικά κοντινές, το οδικό δίκτυο είναι θαυμάσιο και η σήμανση στους δρόμους άψογη.
 

Οι πόλεις

Χερσόνησος Ακάμαντα

Η Λεμεσός, η Λάρνακα και η Πάφος κρατούν τα σκήπτρα των καλοκαιρινών διακοπών, κυρίως λόγω θάλασσας, με τα μπαρ, τα cafes, τα εστιατόρια, τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Πολυκοσμία και «άγριο» ξενύχτι στη Λεμεσό, φαγητό και καφές σε οικογενειακό κλίμα στη Λάρνακα, βόλτες στο λιμάνι μέχρι το φρούριο αλλά και στο εσωτερικό της πόλης στη γραφική Πάφο. Όσο για τη Λευκωσία τα στυλάτα μπαράκια και τα κλαμπ, τα καλά εστιατόρια, οι ταβέρνες αλλά και οι γωνιές στην παλιά πόλη, μας αποζημιώνουν με το παραπάνω για την έλλειψη της θάλασσας.

Φωτογραφίες:

Τα Καλύτερα Αξιοθέατα

Λευκωσία - Μοναστήρι

Περιδιάβαση στο μοναστήρι του Κύκκου

 

Την  μεγαλοπρέπεια του ναού, την συναντάς μόλις φτάσεις στο μοναστήρι. Το μοναστήρι του Κύκκου, κτίστηκε  ειδικά, για να φιλοξενήσει το Αγιο Εικόνισμα της Παναγίας. Αρχικά ήταν ξύλινος, όπως και ολόκληρο το μοναστηριακό οικοδόμημα. Σήμερα, οι μοναστηριακοί χώροι στην πλειονότητά τους έχουν ανακαινισθεί και διακοσμηθεί με διάφορες εκκλησιαστικές παραστάσεις.

 

 

 

Πάφος - Μοναστήρι

Προσκύνημα

 

Είναι ένα από τα μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείτε. Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας, είναι ένα από τα μοναστήρια της Κύπρου με μεγάλη ιστορία. Βρίσκεται στο χωριό Παναγιά στην Πάφο. Ένα χωριό με επίσης μεγάλη ιστορία, αφού εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πρώτος πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριος.

 

 

 

Φυσικές Ομορφιές

Άνοιξη στην Κύπρο

 

Η Άνοιξη είναι μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου. Τα αγριολούλουδα ανθίζουν και μας χαρίζουν μια ανεπανάληπτη ομορφιά. Ξεχωριστή, μαγική. Τα λιβάδια είναι καταπράσινα και σίγουρα θεωρείται η εποχή του έρωτα και όχι άδικα.

 

Αμμόχωστος - Διάφορα Μουσεία

Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα

 

Μια βόλτα στο βυθό της θάλασσας ίσως να ακούγεται λίγο παράξενο. Όταν όμως επισκεφθείτε το Δημοτικό Μουσείο "Θάλασσα" στην Αγία Νάπα, τότε θα αντιληφθείτε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει εύκολα μια βόλτα στο βυθό της θάλασσας. Και όχι μόνον εκεί, αλλά και μια μεγάλη βόλτα στην κυπριακή ιστορία και στη σχέση του νησιού μας με την Θάλασσα.

 

Πάφος - Αρχαιολογικοί Χώροι

Τάφοι των Βασιλέων

 

Μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει μεγαλόπρεπους υπόγειους τάφους σκαμμένους μέσα σε συμπαγείς βράχους. Χρονολογούνται τον 4 π.Χ. αιώνα και πολλοί κοσμούνται με δωρικούς κίονες.

 

Λεμεσός - Διάφορα

Κολόσσι - Μεσαιωνικό Κάστρο

 

Είναι αξιόλογο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά οχυρωματικά έργα που σώζονται στην Κύπρο. Κτίστηκε αρχικά το 13 αιώνα και στη σημερινή του μορφή στα μέσα του 15 αιώνα.

 

Λεμεσός - Αρχαιολογικοί Χώροι

Αμαθούντα Αρχαιολογικός Χώρος

 

Μια από τις αρχαίες πόλεις - βασίλεια της Κύπρου. Στην Αμαθούντα πολύ σημαντική ήταν η λατρεία της Αφροδίτης - Αστάρτης. Εχουν ανακαλυφθεί αρκετοί τάφοι, ένας από τους οποίους βρίσκεται στην μπροστινή αυλή του ξενοδοχείου Αμαθούς.

 

Λάρνακα - Αρχαιολογικοί Χώροι

Χοιροκιτία - Νεολιθικός Συνοικισμός

 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκιτίας ανήκει από το 1998 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτστικής Κληρονομίας της Ουνέσκο. Είναι οικισμός της Νεολιθικής περιόδου και διασώζεται σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι οι περισσότεροι οικισμοί της ίδιας περιόδου όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σ΄ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο...

 

Κερύνεια - Αρχαιολογικοί Χώροι

Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα

 

 Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα

 

Πάφος - Αρχαιολογικοί Χώροι

Κούριο, Αρχαιολογικός Χώρος

 

Διακοπές στην Κύπρο

Μια σημαντική αρχαία πόλη - βασίλειο και μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές περιοχές της Κύπρου, όπου οι ανασκαφές αποκαλύπτουν ακόμα νέους θησαυρούς.

 

Λάρνακα - Διαδρομές

Προς Αγία Άννα

 

Μια ευχάριστη, σύντομη κι ολοπράσινη εξόρμηση είναι η διαδρομή, από την πρωτεύουσα προς Αγία Άννα. Ένα μικρό, γραφικό, πετρόκτιστο χωριουδάκι που συνεπαίρνει με την ρομαντική του ατμόσφαιρα και την "φυσιολάτρευτή" του όψη!

 

Λάρνακα - Διαδρομές

Προς Κάτω Δρυ

Στον Κάτω Δρυ όλα μοιάζουν διαφορετικά. Τα επιβλητικά παλιά αρχοντικά που σε καλοσωρίζουν στην είσοδο του χωριού, η υποβλητική ηρεμία του μοναστηριού του Αγίου Μηνά και το κρυφτούλι που παίζει το αεράκι στα στενοσόκακα, χαρίζουν μοναδικές εικόνες, μοναδικές στιγμές...

Αρχαιολογικοί Χώροι


 

Τάφοι των Βασιλέων

26306295, Κάτω Πάφος, Πάφος

Αμαθούντα Αρχαιολογικός Χώρος

n/a, Αμαθούντα, Λεμεσός

Κούριο, Αρχαιολογικός Χώρος

25991048, Επισκοπή, Πάφος

Τα Ψηφιδωτά της Πάφου

n/a, Κοντά στο Λιμάνι, Πάφος

Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα

, Κερύνεια

Χοιροκιτία - Νεολιθικός Συνοικισμός

24322710, Χοιροκιτία, Λάρνακα

Tαμασσός Βασιλικοί Τάφοι

n/a, Πολιτικό, Λευκωσία

Αρχαίοι Τάφοι - Μακρόνησος

n/a, Αγία Νάπα, Αμμόχωστος

Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη

25991049, Επισκοπή, Πάφος

Κίτιον, Αρχαιολογικός Χώρος

n/a, Λεόντιου Μαχαιρά, Λάρνακα

Καλαβασός - Τέντα - Νεολιθικός Συνοικισμός

n/a, Καλαβασός, Λάρνακα

Μεσαιωνικό Φρούριο

n/a, Περιοχή Λιμανιού, Πάφος

Τεκκές Χαλά Σουλτάν

n/a, Κίτι, Λάρνακα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ