Σε εννιά χρόνια, από το 2018 κι έπειτα, ένα από τα δύο εν ζωή «σκαθάρια», ο 67χρονος Paul McCartney, θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει εκ νέου τα δικαιώματα των τραγουδιών που έγραψε για τους Beatles.

Ακούγεται παράλογο; Κι όμως, ο ίδιος και ο άλλος κύριος συνθέτης του γκρουπ, ο δολοφονημένος John Lennon, άρχισαν να χάνουν τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών που είχαν γράψει για το συγκρότημα, ακόμα και πριν από τη διάλυσή του, το 1970. Τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των τραγουδιών, περίπου 250 τον αριθμό, κατέληξαν με τον καιρό στα χέρια του Michael Jackson και της Sony/ATV Music Publishing, μέσω μιας κοινής συμφωνίας του εταιρικού κολοσσού και του προσφάτως χαμένου καλλιτέχνη.

Μια νομοθετική πράξη του 1976 στις ΗΠΑ για τα πνευματικά δικαιώματα δίνει στους συνθέτες τη δυνατότητα να επαναδιεκδικήσουν το μερίδιο των δικαιωμάτων τους σε έργα που έχουν δημιουργηθεί πριν το 1978 μετά από δύο συνεχόμενες περιόδους 28 ετών ή μετά από 56 έτη συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι τα τραγούδια των Beatles που καταχωρήθηκαν το 1962 θα είναι διαθέσιμα προς διεκδίκηση ξανά το 2018.

Ωστόσο, μια παράγραφος της συγκεκριμένης πράξης αναφέρει ότι οι κληρονόμοι των συνθετών που πέθαναν κατά τη διάρκεια της πρώτης 28χρονης περιόδου, μπορούν να διακδικήσουν τα δικαιώματα στο τέλος της περιόδου αυτής, χωρίς να επέλθει ο συνολικός χρόνος των 56 ετών. Έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση του John Lennon που δολοφονήθηκε το 1980, οι συνθέσεις του από το 1962 έγιναν διεκδικήσιμες το 1990, ενώ το συνολικό του έργο μέχρι το 1970 έγινε διεκδικήσιμο το 1998.

Βέβαια, τα πνευματικά δικαιώματα των McCarntey-Lennon είχαν αρχίσει να γλιστρούν από τα χέρια τους από το 1969, όταν η εταιρεία Northern Lights που είχαν ιδρύσει 6 χρόνια νωρίτερα με μοναδικό σκοπό την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των κοινών τους συνθέσεων μαζί με τον βρετανό παραγωγό Dick James και τον μάνατζέρ τους Brian Epstein πουλήθηκε στον βρετανό μεγιστάνα Lew Grade και την εταιρεία του ATV Music. Αργότερα πέρασε στον αυστραλό δισεκατομμυριούχο Robert Holmes à Court και έπειτα, το 1985, αγοράστηκε από τον Michael Jackson έναντι 47,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1995 μπαίνει στο παιχνίδι και η Sony, κλείνοντας συμφωνία με τον Jackson για τη δημιουργία της Sony/ATV Music Publishing. Ο Jackson πήρε 110 εκατομμύρια δολάρια τότε και το 50% της συγχωνευμένης εταιρείας, που τότε άξιζε 500 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η αξία της φτάνει τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Λίστα όλων των άρθρων