24 Μαρτίου, 2001
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Το τέλος του ΜΙΡ Στην περιοχή «Τάφος» του νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού έπεσαν χθες το πρωί τα θραύσματα του διαστημικού σταθμού ΜΙΡ, χωρίς να προκληθούν καταστροφές. Περίπου 1.500 κομμάτια, συνολικού βάρους 20 τόνων, έπεσαν στη θάλασσα σε μια ακτίνα 1.500 χιλιομέτρων, γύρω από το σημείο που είχε καθοριστεί ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή.

18 Ιουλίου, 1997
ΤΑ ΝΕΑ

Χωρίς φώτα έμεινε ο Μιρ Και περιμένει εναγωνίως τη βοήθεια της ΝΑΣΑ... Νέο ατύχημα σημειώθηκε χθες στον πολύπαθο  ρωσικό διαστημικό σταθμό Μιρ όταν  ένας  κοσμοναύτης αποσύνδεσε   κατά λάθος ένα καλώδιο, με αποτέλεσμα ο σταθμός να χάσει όλη σχεδόν την ενέργειά του.

Η ιστορία του Μιρ μέσα από τον Ελληνικό τύπο

Ο Τροχιακός Σταθμός MIP (ειρήνη) τέθηκε σε τροχιά το Φεβρουάριο του 1986. Το ύψος της τροχιάς του ήταν περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Η διακίνηση πληρωμάτων γινόταν με Επανδρωμένα Διαστημόπλοια ΣΟΓΙΟΥΖ, και καυσίμων και εφοδίων με αυτόματα οχήματα τύπου ΠΡΟΓΚΡΕΣ. Ο Μιρ πήρε την τελική του μορφή το 1996.

Οι υπομονάδες του ΜιρΤο ρωσικό Κέντρο Ελέγχου της αποστολής του Μιρ ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ότι ο διαστημικός σταθμός ολοκλήρωσε την "θριαμβευτική αποστολή του" στην ιστορία του διαστήματος. Ο Μιρ, ύστερα από 15 χρόνια σε τροχιά, συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

 

Το Video της καταστροφής του

(mpeg  1.3 Mb)ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΒΝΤΕΓΙΕΦ
Εξωτερικά, αντιδρώ ως μηχανικός. Ξέρω ότι κάθε κομμάτι της τεχνολογίας έχει ημερομηνία λήξης, ξέρω πως όλα τελειώνουν κάποτε. Μερικά από τα προσωπικά μου είδη ήταν ακόμη στον Μιρ. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε όλα τα πράγματά μας στην επιστροφή, έτσι μερικά βιβλία μου και κάποια γραπτά μου έμειναν στο σταθμό. Ήξερα κάθε γωνιά αυτού του σταθμού, το μέρος που κοιμόμουν, το παράθυρο απ' όπου κοίταζα το σύμπαν. Είναι λυπηρό ...περισσότερα
  Πληρώματα
  Τα ρεκόρ
  Πειράματα
  Διαβίωση
       

       

Επικοινωνία

Επιμέλεια: Αθανασιάδης Αθανάσιος