Στις 7 Φεβρουαρίου, στην Θεσσαλονίκη και στην αίθουσα  των Δυτικομακεδόνων, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, έκοψε την Βασιλόπιτά της. Η συμμετοχή των συλλόγων – μελών ήταν  πολύ μεγάλη συγκριτικά με άλλες χρονιές. Την  εκδήλωση χαιρέτισε ο Α! Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Νικολαίδης, λόγω ασθενείας της κ. Προέδρου, Μαρίτσας Παρασκευοπούλου, και ο Β! Αντιπρόεδρος κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος απηύθυνε ευχές στους παρευρισκομένους και συντόνισε την όλη εκδήλωση η οποία περιελάμβανε.

- Την ευλογία και κοπή της Βασιλόπιτας

- Την χορωδία του Συλλόγου "ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΘΟΔΩΡΗ" από την Νέα Βύσσα, που τραγούδησε τα παραδοσιακά κάλαντα και άλλα τραγούδια

- Την Βράβευση διαφόρων προσωπικοτήτων για την συνεισφορά τους στον Θρακικό Ελληνισμό και για την έμπρακτη αγάπη τους προς την Θράκη και την Ομοσπονδία.

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ κ. Χαράλαμπος Μπιτζίδης. Το βιογραφικό του και γενικότερα το πορτραίτο του παρουσίασε ο πρόεδρος της Εστίας κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος λέγοντας ότι, ο Χαράλαμπος Μπιτζίδης  γεννήθηκε το 1925 στην Μονοκλησιά Σερρών από πρόσφυγες Θρακιώτες γονείς που ήλθαν κι αυτοί όπως και τόσοι άλλοι διωγμένοι και κυνηγημένοι, το 1922, από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης.

Δύσκολοι καιροί και αγώνας για την επιβίωση. Μετά τα πρώτα γράμματα, ο πατέρας του τον στέλνει σε ηλικία 12 ετών για εργασία, όπως έγινε και με τα υπόλοιπα αδέλφια. Στην περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρική στέγη  και να φυγαδευτεί σε ηλικία 15 ετών στην Νιγρίτα όπου παρέμεινε 16 χρόνια εργαζόμενος εκεί, ασχολούμενος  και με το εμπόριο. Το 1950  παίρνει τα ηνία στα χέρια του μεταξύ των αδελφών του και το εμπορικό του δαιμόνιο τους οδηγεί σε πολλαπλές  επιχειρησιακές επιτυχίες.

Αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει, να δώσει, στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και να δημιουργήσει. Ασχολείται για 12 χρόνια με την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης των Σερρών, τον ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟ.

Κάποια στιγμή διαπιστώνει ότι η αγάπη και η νοσταλγία που του μεταφύτευσαν οι γονείς του Φλώρος και Παγώνα για την αλησμόνητη πατρίδα, την Πέτρα  της Ανατολικής Θράκης, τα όσα άκουσε από αυτούς και τα μεγαλύτερα αδέλφια του που γεννήθηκαν εκεί τον  έκαναν να αισθάνεται  επιτακτική την ανάγκη στο να δημιουργήσει έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.. Τρέχει, ψάχνει, βρίσκει Θρακιώτες, πρόσφυγες πρώτης γενιάς, τους μιλάει για το όνειρο που πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Τα λόγια  του πιάνουν τόπο. Αρχίζει να σπέρνει, τον ακολουθούν κι άλλοι και έτσι αρχίζει το θέρισμα. Καρπός η επανασύσταση του συλλόγου  Προσφύγων Θρακών.

Ο Σύλλογος στεγάζεται σε χώρο των επιχειρήσεων  των Αφών Μπιτζίδη. Ράβονται φορεσιές, ο σύλλογος γίνεται γνωστός, συμμετέχει σε εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος και κάποτε ξεπερνάει τα  στενά όρια του Νομού. Ο Χαράλαμπος Μπιτζίδης δεν επαναπαύεται. Συνεχίζει να τρέχει και να φροντίζει για τον  σύλλογο παραμελώντας σε μεγάλο βαθμό πολλές φορές και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Η γυναίκα του, η κ. Ευγενία πάντοτε με το χαμόγελο τον ακολουθεί ενισχύοντας τις προσπάθειες του. Και όταν ο σύλλογος έφθασε σε ένα επίπεδο, παρέδωσε τα ηνία σε νεώτερους, χωρίς όμως να απομακρυνθεί από αυτόν. Σήμερα ο Χαράλαμπος Μπιτζίδης, πρέπει να είναι ευχαριστημένος. Η ζωή του δίδαξε πολλά. Άλλοτε τον πίκρανε και άλλοτε τον έκανα χαρούμενο. Σήμερα  το επιχειρησιακό του έργο το συνεχίζουν με υπευθυνότητα και συνέπεια  τα δύο παιδιά του Ντίνος και Παγώνα, ο γαμπρός του Γιάννης Καφετζόπουλος και η νύφη του Βασιλική Κλάδου.

Ο Χαράλαμπος Μπιτζίδης, σαν επίτιμος Πρόεδρος της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ, βρίσκεται απόψε μαζί μας, κυρίες και κύριοι, επειδή η αγάπη του  για την Θράκη δεν μπορεί να μπει σε ζυγαριά. Έδωσε στην ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν.ΣΕΡΡΩΝ και στον Θρακικό Ελληνισμό πάρα πολλά, δεν πήρε τίποτε γιατί είναι  ανιδιοτελής. Συνεχίζει να δίνει ασταμάτητα και αγόγγυστα, δεν ζητάει απολύτως τίποτε παρά μόνον οι νέες γενιές να μην  ξεχάσουν τις καταβολές τους και εύχεται μέσα από τα βάθη της ψυχής του, ποτέ πια πόλεμος και άλλοι ξεριζωμοί.

Για τους λόγους αυτούς η  Π.Ο.Θ.Σ.  σεβαστέ Χαράλαμπε Μπιτζίδη, κάνει  γνωστό

Το έργο σου και την αγάπη σου για την Θράκη μας στο πανελλήνιο μέσα από αυτήν την σεμνή τελετή και σε καλεί στο βήμα για να σου παραδώσει μία αναμνηστική πλακέτα σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς το πρόσωπό σου αλλά και σαν χρέος τιμής για το έργο σου.

Οι άλλοι τιμηθέντες ήταν οι

1) Τα συνεργαζόμενα Γυναικεία Σωματεία

2) Η κ. Δέσποινα Πολίτου, τέως πρόεδρος του συλλόγου Ελληνομουσείου Αίνου

3) Η κ. Χρύσα Μανωλιά, πρώην βουλευτής Νομού Ροδόπης

4) Η κ. Δέσποινα Καραθοδωρή-Ροδοπούλου.

Στην εκδήλωση αυτή διαβάστηκε απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, με την οποία ζητείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σαν ελάχιστο δείγμα τιμής, προς τους Δόμνα και Χατζηαντώνη Βισβύζη, ένα από τα πολεμικά μας πλοία να φέρει το όνομα

"ΔΟΜΝΑ-ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗ ΒΙΖΒΥΖΗ - ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ"  Η ενέργεια αυτή του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των παρισταμένων.

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

Η Πρόεδρος

Μαρίτσα Παρασκευοπούλου

 

Και α/α ο Β! Αντιπρόεδρος

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος