Skip to content

Ταξιδιωτικές προτάσεις

Η υπηρεσία αποθήκευσης σε σύννεφο της Google

google driveΤο Google Drive είναι μια υπηρεσία αποθήκευσης και συγχρονισμού αρχείων που παρέχεται από την Google, κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου του 2012, και επιτρέπει την χρήση αποθηκευτικού νέφους, τον διαμοιρασμό αρχείων και την συνεργατική επεξεργασία αρχείων. Η υπηρεσία προσφέρει 15GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο, ενώ μπορεί κάποιος να έχει στη διάθεση του περισσότερο αποθηκευτικό χώρο επί πληρωμή. Επί του παρόντος, το Google Drive είναι διαθέσιμο για τα PC, Mac, Android, iPhone και iPad (δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για Linux). Το Google Drive αναγνωρίζει περί τους 30 τύπους αρχείων. Βασικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας, επίσης, αποτελεί η εξαιρετική δυνατότητα αναζήτησης περιεχομένου βάσει λέξης-κλειδιού και φιλτράρισμα βάσει τύπου αρχείου, κατόχου κ.λπ., το οποίο προσφέρει ακόμα γρηγορότερη πρόσβαση στα αρχεία.

Η υπηρεσία on-line αποθήκευσης της Google έχει ενσωματωμένα τα Google Docs, ένα πακέτο εφαρμογών γραφείου συνεργατικής δημιουργίας και κοινής χρήσης αρχείων στο Διαδίκτυο. Μέσα από αυτά μπορεί κάποιος να δημιουργήσει νέα αρχεία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις και να τα επεξεργαστεί από κοινού με άλλους χρήστες, δουλεύοντας ο καθένας στο δικό του χώρο και χρόνο. Τέλος, διαθέτει ένα πολύ καλό client, τόσο για προσωπικό υπολογιστή, όσο και για έξυπνη συσκευή, για χρήση του τοπικά.

Αποθήκευση σε υπολογιστικό νέφος

Η αποθήκευση δεδομένων και αρχείων αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας είτε πρόκειται για τον απλό χρήστη είτε για επιχειρήσεις. Η online αποθήκευση δεδομένων (cloud storage – αποθήκευση σε σύννεφα) έχει γίνει μια δημοφιλής τάση αποθήκευσης δεδομένων κατά τα τελευταία δύο χρόνια με πολλούς οπαδούς, εξαιτίας των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει. Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται είναι απλή και λειτουργική. Ο χρήστης μπορεί να ανεβάζει (upload) τα αρχεία του στο Internet, και ακόλουθα να αποκτά πρόσβαση σε αυτά μέσα από έναν οποιοδήποτε υπολογιστή, ταμπλέτα, έξυπνο τηλέφωνο ή γενικά δικτυακή συσκευή, απλά με τη χρήση ενός λογαριασμού (όνομα χρήστη και κωδικό) ο οποίος θα είναι κοινός για όλες αυτές τις συσκευές.   Continue reading