Γενικά
Η Κέρκυρα είναι ένα από τα νησιά που ανήκει στα επτάνησα. Βρίσκεται πολύ κοντά με τα σύνορα της Αλβανίας. Μαζί με τα νησιά Παξοί, Αντίπαξοι και τα διαπόντια νησιά αποτελούν τον Νομό Κέρκυρας. Ο νομός αποτελείται από 12 δήμους και 3 κοινότητες. Ο πληθυσμός του νησιού σύμφωνα με την απογραφή του 1991 ανέρχεται στα 107.592 άτομα ως μόνιμοι κάτοικοι καθώς και από τους παραπάνω οι 62.833 κάτοικοι αποτελούν τον αγροτικό πληθυσμό και τον αστικό μόνο οι 40.502. Στην επόμενη απογραφή του 2001 παρατηρήθηκε αύξηση του μόνιμου πληθυσμού κατά 4.1% όμως οι μαθητές μειώθηκαν κατά περίπου 1000.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυριώς με τον τουρισμό μιας και αυτό το νησί εχει τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά, την γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία. Η Κέρυρα έχει την πιο ανεπτυγμένη κτηνοτροφία σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των επτανησίων και φημίζεται κυρίως για την αγελαδοτροφία της.
Η μεγαλύτερη έκταση του νησιού είναι πεδινή καθώς καταλαμβάνει το 63% του νησιου ενώ 35% το ημιορεινό και μόλις 2% το ορεινό. Το νησί έχει τρεις λοφοσειρές καθώς το έδαφος του είναι σαν μια συνεχή πεδιάδα. Ανάμεσά της σχηματίζονται εύφορες κοιλάδες όπως αυτή του Ρόπα και της Λευκίμμης. Γενικά στο νησί δεν υπάρχουν μεγάλα ποτάμια, μόνο χείμαρροι κυρίως το χειμώνα και μικρα ποταμάκια. Όπως ο Μεγαλοπόταμος, ο Τυφλοπόντικας, ο ποταμός των Νυμφών και το ποτάμι του Γαστουρίου.
Το κλίμα της Κέρκυρας είναι μεσογειακό, με σχετικά ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Είναι ιδιαίτερα υγρό και χαρακτηρίζεται από αρκετές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπόρου μεγάλης διάρκειας.