10 Κανόνες για την Άθληση και την Υγεία

O αθλητισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής του.

Διατηρεί τα οστά σε καλή κατάσταση, αυξάνει την ευελιξία και τη δύναμη των μυών, καταπολεμάει το άγχος και μας προστατεύει από πολλές ασθένειες.

Τα οφέλη που έχει η άθληση στην υγεία μας είναι παρά πολλά.

Ας δούμε λοιπόν, δέκα κανόνες που ισχύουν για την γυμναστική και πρέπει να γνωρίζουμε για να έχουμε όσο περισσότερα οφέλη γίνεται για την υγεία μας.

running

1. Ποιά στιγμή της ημέρας είναι κατάλληλη για να γυμναζόμαστε;

Η κατάλληλες ώρες για να γυμναζόμαστε είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καλό θα ήταν βέβαια, να αποφεύγουμε τις αθλητικές δραστηριότητες το βράδυ γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στον ύπνο.

Αντιθέτως, αν αθλούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχουμε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο.

2. Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε;

Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

Ρυθμίστε το πρόγραμμά σας, έτσι ώστε σε περίπτωση που ο ελεύθερος χρόνος σας είναι περιορισμένος να γυμνάζεστε έστω και μια φορά την εβδομάδα.

3. Τι γίνεται όταν είμαστε κουρασμένοι;

Ένας λόγος επιπλέον για να γυμναστείτε.

Ο αθλητισμός είναι εξαιρετικό «φάρμακο» κατά της κούρασης.

Έτσι, όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, η γυμναστική θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να ξεκουραστείτε και να έχετε έναν καλύτερο ύπνο.

Μπορείτε να κάνετε μια ήπια δραστηριότητα, όπως να περπατήσετε, ή ασκήσεις μυϊκής δύναμης.

Πχ, 45 λεπτά αργό περπάτημα ισοδυναμούν με 20 λεπτά τρέξιμο.

Αν νιώθετε πολύ κουρασμένοι, περπατήστε αντί να τρέξετε λοιπόν.

4. Σε ποια ηλικία είναι απαραίτητο να κάνω εξετάσεις πριν ξεκινήσω γυμναστική;

Εξαρτάται! Αν το άθλημα είναι αρκετά έντονο, είναι καλύτερα να δείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήστε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που γυμναστήκατε.

Μια γενική εξέταση είναι απαραίτητη, για τους άνδρες που είναι πάνω από 35 χρονών, για γυναίκες πάνω από 45 χρονών και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους.

Αν έχετε ξεκινήσει ήδη την γυμναστική και νιώσετε πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή γενική δυσφορία είναι απαραίτητο να κάνετε μια ιατρική εξέταση για να δείτε για ποιο λόγο σας συμβαίνει αυτό.

5. Μπορώ να πίνω ενεργειακά ποτά για περισσότερη ενέργεια;

Τα ενεργειακά ποτά προτείνονται μόνο στους επαγγελματίες αθλητές.

Αν αθλείστε από μια ώρα, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ο οργανισμός σας δεν σπαταλά τόση ενέργεια ώστε να έχει ανάγκη την εξωτερική πρόσληψη ενέργειας.

Τα ενεργειακά ποτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και δεν βοηθάνε στην καύση λίπους.

running 2

6. Ποια είναι τα καλύτερα αθλήματα για την υγεία;

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας και το αν γυμνάζεστε συστηματικά ή όχι, τα καλύτερα αθλήματα για την υγείας σας είναι τα αθλήματα αντοχής.

Η αερόβια άσκηση, σε αντίθεση με τις ασκήσεις μυϊκής δύναμης, βελτιώνει τη συνολική καρδιαγγειακή αντοχή και τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος

7. Ποιός είναι ο κατάλληλος ρυθμός που πρέπει να έχω όταν τρέχω;

Όταν τρέχετε, όταν κάνετε αερόβια άσκηση πρέπει να είστε σε θέση να μιλήσετε, να έχετε μόνο ένα ελαφρύ λαχάνιασμα.

Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε και να μιλήσετε, πρέπει να μειώσετε αμέσως την ένταση και να ακολουθήσετε έναν ρυθμό πιο αργό.

8. Τα άτομα με χρόνιες ασθένειες (άσθμα, διαβήτης, καρκίνος) μπορούν να αθληθούν;

Φυσικά και οι αθλητικές δραστηριότητες προτείνονται σε άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Ίσως χρειάζεται να ακολουθούν συγκεκριμένες προφυλάξεις και συμβουλές, αλλά η σωματική άσκηση μόνο οφέλη μπορεί να έχει στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Όταν γυμναζόμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει την ορμόνη ντοπαμίνη, την ορμόνη της ευχαρίστησης η οποία έχει πολλά θετικά για την σωματική και ψυχολογική μας υγεία.

9. Η άθληση μπορεί να αντισταθμίσει τα αρνητικά του καπνίσματος;

Όχι. Όσο εντατικά και να γυμνάζεστε, δεν θα αντισταθμίσετε τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και οι κίνδυνοι για την καρδιά σας θα εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι.

Το ιδανικό είναι να ελαττώσετε, αν όχι να κόψετε τελείως το κάπνισμα.

Αν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε συστηματικά, σίγουρα θα σας είναι πιο εύκολο.

10. Θα αδυνατίσω αν αθλούμαι;

Η γυμναστική από μόνη της δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Για απώλεια βάρους, χρειάζεται άσκηση σε συνδυασμό με διατροφή.

Μόνο η γυμναστική όμως, μπορεί να σταθεροποιήσει το βάρος σας και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε για ένα σμιλευμένο και γυμνασμένο σώμα.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση θα σας βοηθήσουν να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε, ότι ο μυς ζυγίζει περισσότερο από το λίπος, οπότε αν έχετε ξεκινήσει γυμναστική και ο δείκτης της ζυγαριάς δεν κατεβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό.

Μπορείς να γίνεις fit μέσα στο σπίτι σου;

Για πολλούς η λέξη γυμναστική συνεπάγεται μεγάλο κόπο και τρομερή κούραση. Σίγουρα με τέτοιο σκεπτικό δεν κατάφερε ποτέ και κανείς να σηκωθεί από την καρέκλα του.

Η ζωή που μπορεί να έχεις και κυρίως το επάγγελμα, καθορίζουν την διάθεση σου απέναντι στην γυμναστική γυμναστηρίου. Την συστηματική δηλαδή και ολιστική εξάσκηση του σώματος. Αν για παράδειγμα έχεις ένα σταθερό ωράριο, τότε μπορείς να προσαρμόσεις τις αντοχές του οργανισμού σου και το σημείο που θα έχει ανάγκη την ξεκούραση.

Αν οι ώρες δουλειάς σου αλλάζουν καθημερινά, τότε γίνεται δύσκολο να φτιάξεις ένα πρόγραμμα ή να έχεις διάθεση να αφήσεις το σπίτι σου και να πας στο γυμναστήριο. Μπορείς όμως κάλλιστα να επιτύχεις μια καλή ροή γυμναστικής μέσα στο σπίτι σου. Σίγουρα δεν θα γίνεις «τούμπανο», αλλά η γράμμωση δεν είναι άπιαστο όνειρο.

Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου αρχικά είναι μερικοί βασικοί κανόνες, που θα σου φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Αφού τσεκάρεις μεθόδους στο διαδίκτυο και συγκεκριμένες ασκήσεις που χωράνε στις αντοχές σου, τότε πρέπει να σημειώσεις τα εξής κουτάκια:

•     Ζέσταμα

•     Αεροβική

•     Ασκήσεις αντοχής-δύναμης (βάρη, tabata κτλ)

•     Ασκήσεις ελαστικότητας

•     Χαλάρωμα

Όταν καταλήξεις σε ασκήσεις που καλύπτουν τα παραπάνω, είναι η ώρα για να ορίσεις χρόνο και σετ σε κάθε μία. Υπάρχει μια βάση για το καθένα, αλλά από ένα σημείο και μετά όλα ορίζονται από εσένα. Τα 3 ή 4 σετ των 12 επαναλήψεων είναι ένας μέσος όρος.

Αν εσύ μπορείς να πας στα 5 σετ ή στις 15 επαναλήψεις εναπόκειται πάνω σου. Μετά βάζεις τις ενδιάμεσες ανάσες. Αν το κάθε σετ διαρκεί 45 δεύτερα, οι ανάσες κυμαίνονται στα 10 με 15.

Για το τέλος, η βασικότερη συμβουλή που μπορεί να σου δώσει κάποιος είναι να κάνεις τη γυμναστική που θες σε σημείο της ημέρας που ξέρεις ότι δεν έχεις κουραστεί.

Για παράδειγμα το μισάωρο πριν τη δουλειά δεν είναι τυχαία η καλύτερη στιγμή. Ή το μεσημέρι. Το βράδυ συνήθως είναι το πιο δύσκολο όταν μιλάμε για οικιακή γυμναστική. Όλα βέβαια καταλήγουν στο είδος της ζωής που κάνεις και στα ωράρια δουλειάς-ύπνου-φαγητού.

Βραβεύτηκαν η Άννα Κορακάκη και ο Τάσος Κορακάκης

Mε ιδιαίτερη λάμψη έγινε η Τελετή Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκοπίου Παυλοπούλου, πολλών Ολυμπιονικών και πρωταθλητών αλλά και προσωπικοτήτων της αθλητικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν μαζί με τους προπονητές τους, όσοι πήραν χρυσά μετάλλια στα Ευρωπαϊκά και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2018 και ήταν οι Λευτέρης Πετρούνιας, Άννα Κορακάκη, Ελένη Χατζηλιάδου, Κατερίνα Στεφανίδη, Μίλτος Τεντόγλου, Βούλα Παπαχρήστου.

KARAKAKH

Επίσης, βραβεύτηκαν όσοι κατέκτησαν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Buenos Aires 2018, που ήταν οι Ελίνα Τζένγκο, Μαρία Μπούρμπου και Χριστίνα Κυρίδου, ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης, ο Σάββας Θώμογλου, η Φανή Τζέλη, η Όλγα Φιάσκα και η Αντωνία Σακελλαρίδου.

Τιμήθηκαν και οι Άννα Κορακάκη, Βύρωνας Κοκκαλάνης, Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου και Βασιλεία Καραχάλιου που έξασφάλισαν προκρίσεις για την Ελλάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Tokyo 2020.

  • περιεχόμενο
  • δομή


Τελετή Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,