ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΜΟΥΡΗ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

   

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΓΑΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


ΟΡΣΙΠΠΟΣ : Ο ΜΕΓΑΡΕΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ

Μεγαρέας Ολυμπιονίκης, ο οποίος εικάζεται ότι πήρε μέρος στην 15η (720 π. Χ) ή στην 32η (652 π.Χ) Ολυμπιάδα. Βασική πηγή από όπου αντλούμε πληροφορίες για τον Όρσιππο αποτελούν τα κείμενα του Παυσανία [ Α' 44,1]. Αυτός αναφέρει ότι ο Όρσιππος ο Μεγαρεύς συμμετείχε στο αγώνισμα του δρόμου. Τερμάτισε πρώτος ,αφού έτρεξε απόσταση ενός σταδίου. Η απόσταση αυτή υπολογίζεται σε 184,9 μ.

Μέχρι την εποχή του Όρσιππου οι αθλητές έτρεχαν φορώντας το περίζωμα, ένα ιμάτιο δεμένο γύρω από τη μέση τους . Ο Όρσιππος όμως , συνειδητοποίησε ότι ιμάτιο αυτό περιόριζε την ορμή και την ταχύτητα του, γι' αυτό στα τελευταία μέτρα το έλυσε και τερμάτισε γυμνός.

Το αρχαίο στάδιο στην Ολυμπία

Ο Ι. Μουρατίδης αναφέρει ότι η γυμνή παρουσία του αθλητή είχε τις ρίζες της στην προϊστορική εποχή και συνδέεται με το πρότυπο του πολεμιστή- αθλητή , του οποίου η άσκηση και ο ανταγωνισμός στους αγώνες αποτελούσε την ίδια στιγμή την προετοιμασία του για τον πόλεμο.

Έπειτα, το αγώνισμα του δρόμου ήταν πολύ δημοφιλές κατά την αρχαιότητα και επομένως η νίκη σε αυτό ήταν σημαντική. Γενικότερα όμως , η νίκη σε οποιοδήποτε ολυμπιακό άθλημα θεωρείτο μεγάλη τιμή για την γενέτειρα πόλη του αθλητή, η οποία δοξαζόταν σε όλη την Ελλάδα. Το βραβείο του νικητή μικρό σε υλική αξία, αλλά ανεκτίμητο σε συμβολική. Μετά την νίκη του ο αθλητής στεφόταν με τον κότινο . Έτσι λεγόταν το στεφάνι από αγριελιά , το έπαθλο του νικητή . Όταν ο ολυμπιονίκης επέστρεφε στην πόλη του , γινόταν δεκτός με μεγάλες τιμές . Η πιο γνωστή όμως ήταν το γκρέμισμα μέρους του τείχους στην είσοδο της πόλης.

Μελανόμορφο αγγείο με παράσταση δρομέων

Ωστόσο, ο Ολυμπιονίκης , στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Όρσιππος , απολάμβανε τον σεβασμό και την εκτίμηση των συμπολιτών του εφόρου ζωής . Έτσι, και ο Μεγαρέας Ολυμπιονίκης τιμήθηκε αργότερα με το αξίωμα του στρατηγού. Ως στρατηγός ο Όρσιππος κατάφερε να νικήσει σε μια τοπική μάχη και να προσαρτήσει μια γειτονική περιοχή στην επικράτεια της πόλης - κράτους των Μεγάρων. Πιθανόν πρόκειται για την περιοχή της Περαχώρας την οποία διεκδικούσαν από κοινού τα Μέγαρα και η Κόρινθος.

Όταν πέθανε οι συμπολίτες του για να τον τιμήσουν τον έθαψαν στην αγορά της πόλης και επάνω στο μνημείο τοποθέτησαν επιγραφή στην οποία περιέγραφαν την προσφορά του ως ολυμπιονίκη και στρατηγό . Σήμερα, σε κεντρικό σημείο της πόλης βρίσκεται άγαλμα αφιερωμένο στον ένδοξο Μεγαρέα πρόγονο, τον Όρσιππο.