Οργανώστε το EV3/NXT Home

Αρχεία για EV3 Home με νέου τύπου Stanley 1-94-745 (8 χωρίσματα)

Αρχεία για EV3 Home με παλαιού τύπου Stanley 1-94-745 (10 χωρίσματα)

Αρχεία για NXT Home με νέου τύπου Stanley 1-94-745 (8 χωρίσματα)

Αρχεία για NXT Home με παλαιού τύπου Stanley 1-94-745 (10 χωρίσματα)

Το LEGO Mindstorms EV3 έκδοση Home (ή αλλιώς λέγεται και Retail) είναι ένα πολύ καλό πακέτο εκπαιδευτικής ρομποτικής. Με τα 601 κομμάτια όμως που περιέχει είναι πρόβλημα να το διαχειριστείς αποτελεσματικά. Σε αντίθεση με το Educational πακέτο που έρχεται με ένα πολύ καλό κουτί ταξινόμησης, το Home έρχεται με τα κομμάτια του στα γνωστά σακουλάκια LEGO. Όταν τα ανοίξεις δεν έχεις που να βάλεις τόσα κομμάτια. Αυτό με απασχόλησε αρκετά, κυρίως επειδή για να βρούμε με τα παιδιά πολλές φορές ένα κομμάτι ήταν σαν να ψάχνεις ψύλλο… στα άχυρα. Χανόταν πολύτιμος χρόνος οπότε αποφάσισα να βάλω μία τάξη στο χάος. Εδώ παρουσιάζω την λύση που βρήκα με σκοπό να βοηθήσω και όλους εσάς.

Βρήκα λοιπόν πως μία εργαλειοθήκη καλύπτει πολύ καλά τις ανάγκες μου για οργάνωση. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα μία Stanley Sortmaster 1-94-745. Κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο παλαιότερος είχε 10 χωρίσματα και μπορούσες να ταξινομήσεις τα κομμάτια λίγο καλύτερα. Ο νέος τύπος έχει 8 χωρίσματα αλλά μπορείς να κουμπώσεις δύο ή περισσότερες εργαλειοθήκες μαζί για να τις μεταφέρεις ευκολότερα. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται εδώ (αριστερά η νέου τύπου 1-94-745, δεξιά η παλαιού):

Στα αρχεία περιέχεται και ευρετήριο:

Έχω επίσης σχεδιάσει ειδικά κουτάκια τα οποία έχουν πάνω τις εικόνες των κομματιών που περιέχουν και την ποσότητά τους. Αυτά τοποθετούνται μέσα σε διαθέσιμες θέσεις της εργαλειοθήκης. Έτσι διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η εύρεση κομματιών αλλά και η πρόσβαση σε αυτά.

Ο πιο εύκολος και καλός τρόπος για να φτιαχτούν τα κουτάκια είναι να τυπωθούν σε κανονικό χαρτί Α4 έγχρωμα, χωρίς προσαρμογή μεγέθους (εκτύπωση στο 100% του μεγέθους) και στην συνέχεια να πλαστικοποιηθούν (ακόμα και με λεπτό φύλλο πλαστικοποίησης) πριν κοπούν. Έτσι αποκτούν μεγάλη αντοχή και επιπλέον δεν φθείρονται τα χρώματα και τα σχήματα. Στα σημεία που πρέπει να διπλώσουν θα πρέπει πρώτα να τους κάνετε πίκμανση ώστε να διπλώσουν σωστά, δηλαδή βαθούλωμα (προσοχή όχι κόψιμο ή χάραγμα έντονο). Για να το κάνω αυτό εγώ, πέρασα με τον χάρακα ένα αμβλύ πιρούνι πάνω από τις γραμμές πριν κόψω τα κουτάκια. Κόβουμε και απομακρύνουμε το λευκό χαρτί που περισσεύει και με την βοήθεια ενός χάρακα διπλώνουμε στις ακμές όπου πρέπει. Στη συνέχεια με συρραπτικό ενώνουμε τις πλευρές ώστε να σχηματιστεί το κουτάκι. Για όλα σχεδόν τα κουτάκια δεν χρειάζεται καν κόλλα, μόνο συρραπτικό. Κόλλα θέλει μόνο στα μεγάλα οκτάγωνα γωνιακά κουτάκια, στα τριγωνάκια τους που κολλιούνται εξωτερικά. Ακολουθούν εικόνες από την δημιουργία ενός από τα κουτάκια:

Για τις υποδοχές που δεν μπαίνουν κουτάκια έχω φτιάξει stickers που μπορείτε να κολλήσετε με ταινία διπλής όψης στα τοιχώματα.

Όλα τα αρχεία είναι SVG και μπορείτε να τα τροποποιήσετε χρησιμοποιώντας το Inkscape. Συγκεκριμένα με το “Εργαλείο δημιουργίας και επεξεργασίας αντικειμένων κειμένου” (F8) μπορείτε να αλλάξετε τα νούμερα ανάλογα με τα κομμάτια που έχετε: