Home / Πληροφορική / Επιλυση προβληματων internet.
single

Επιλυση προβληματων internet.

Μια ενοχλητικη κατασταση παρουσιαζεται οταν δεν εχουμε internet . Σε μια τετοια περιπτωση το πρωτο που κανουμε ειναι ο ελεγχος του router και οι συνδεσεις του καθως και η υπαρξη adsl απο τον παροχο. Κλεινουμε και ξανανοιγουμε το router. Αν επιμενει το προβλημα κανουμε τα εξης :

Βήματα ελεγχου

 Ελέγχω τις ρυθμίσεις της IP

Στους περισσότερους υπολογιστές, η κάρτα δικτύου είναι ρυθμισμένη από προεπιλογή να παίρνει αυτόματα μία διεύθυνση IP. Τις διευθύνσεις αποδίδει ο DHCP Server που είναι ενσωματωμένος στο router.

Εάν οι ρυθμίσεις της IP στο PC δεν είναι σωστές, τότε ενδέχεται να βρήκαμε τον λόγο που ο υπολογιστής δεν μπαίνει στο ίντερνετ.

Σε αυτή την περίπτωση, κάνουμε δεξί κλικ στο επίμαχο εικονίδιο της σύνδεσης και πατάμε διαδοχικά στο “Άνοιγμα ρυθμίσεων δικτύου και Internet > Αλλαγή επιλογών προσαρμογέα”.

Σε αυτή την καρτέλα, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του δικτύου, επιλέγουμε το Internet Protocol Version 4, και του κάνουμε διπλό κλικ ή πατάμε στις “Ιδιότητες”.

Στην καρτέλα που θα ανοίξει, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αυτόματη απόδοση διεύθυνσης IP και διεύθυνση διακομιστή DNS. Εξαίρεση είναι τα DNS αν τον έχουμε αλλάξει χειροκίνητα, για ταχύτερη πλοήγηση στο Ίντερνετ.

Ορίζω σταθερή IP

Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο αν δυσλειτουργεί η αυτόματη λειτουργία των IP, ή οι συνδέσεις δικτύου που είδαμε προηγουμένως δεν μας δείχνουν κανένα ενεργό δίκτυο.

Αυτό σημαίνει πως τα Windows αδυνατούν να αναγνωρίσουν την κάρτα δικτύου με την οποία έχουμε κάνει τη σύνδεση.

Έτσι, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του Ethernet που είναι χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε “Λεπτομέρειες”.

Σε ένα απλό οικιακό δίκτυο, οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι όπως οι παραπάνω.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το DHCP, η διεύθυνση IPv4 συνήθως θα είναι της μορφής 192.168.x.x (σπανιότερα 10.0.x.x).

Η προεπιλεγμένη πύλη, ο διακομιστής DHCP και ο διακομιστής DNS να έχουν την ίδια διεύθυνση μεταξύ τους. Σε ένα απλό δίκτυο, η προεπιλεγμένη πύλη είναι το router, και ο διακομιστής DHCP και DNS είναι ενσωματωμένοι στο router.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, εξαίρεση είναι ο DNS αν τον έχουμε αλλάξει χειροκίνητα, για να έχουμε ταχύτερη πλοήγηση στο ίντερνετ.

Σε περίπτωση που οι πληροφορίες δεν είναι όπως οι παραπάνω, σημειώνουμε κάπου τη διεύθυνση της προεπιλεγμένης πύλης, στο παράδειγμα 192.168.1.1. Κατόπιν κλείνουμε το παράθυρο με τις λεπτομέρειες και κάνουμε κλικ στις ιδιότητες της σύνδεσης στο προηγούμενο παράθυρο.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε πάλι το “Πρωτόκολλο Internet Έκδοση 4 (TCP/IPv4)” και πατάμε στις ιδιότητες.

Στη διεύθυνση IP πρέπει να βάλουμε μια διεύθυνση της μορφής 192.168.1.x, με το x να είναι από 2 έως 255. Το να βάλουμε ένα νούμερο ασυνήθιστο, όπως πχ 55 μειώνει την πιθανότητα άλλη συσκευή στο δίκτυο να έχει την ίδια IP.

Η μάσκα υποδικτύου θα συμπληρωθεί αυτόματα ως 255.255.255.0. Την αφήνουμε ως έχει, μόνο σε περίπλοκα επαγγελματικά δίκτυα μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές μάσκες δικτύου.

Στην προεπιλεγμένη πύλη βάζουμε τον αριθμό που ήδη γνωρίζουμε.

Για τους DNS, μπορούμε να επιλέξουμε δύο πράγματα. Μπορούμε είτε να βάλουμε την προεπιλεγμένη πύλη στον προτιμώμενο διακομιστή, και να αφήσουμε τον εφεδρικό κενό…

ή να βάλουμε σαν διακομιστή DNS έναν διακομιστή της Google, με την γνωστή διεύθυνση 8.8.8.8 (πατάμε space μετά από κάθε 8 για να πάει αυτόματα στο επόμενο πεδίο).

Δοκιμάζουμε και τις τρεις περιπτώσεις: αυτόματη απόδοση, χειροκίνητη IP με προεπιλεγμένη πύλη για DNS, και DNS της Google.

Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, έχουμε τα εξής σενάρια:

  • Ο υπολογιστής δεν μπαίνει στο ίντερνετ με καμία επιλογή. Προχωράμε στο επόμενο βήμα.
  • Με τη χειροκίνητη IP και την προεπιλεγμένη πύλη, έχουμε ίντερνετ. Αυτό πιθανώς να σημαίνει πως έχει πρόβλημα ο DHCP server του router.
  • Μπαίνουμε στο ίντερνετ έχοντας τον DNS της Google. Αυτό σημαίνει πως είτε ο DNS server του router έχει πρόβλημα, ή ο DNS του παρόχου, ή κάποιος κεντρικός DNS.

Να σημειώσουμε πως αν ορίσουμε σταθερή IP σε ένα laptop, και μετά επιχειρήσουμε να συνδεθούμε σε κάποιο άλλο δίκτυο με διαφορετική δομή IP – πχ 192.168.0.x – ο υπολογιστής δεν θα έχει ίντερνετ αν δεν βάλουμε την IP στο αυτόματο.

Η γραμμή εντολών μας προσφέρει ορισμένες πολύ ισχυρές δυνατότητες που αξίζουν την προσοχή μας όταν ο υπολογιστής μας επιμένει και δεν μπαίνει στο ίντερνετ.

Για να το κάνουμε αυτό, στα Windows 10 απλά κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της έναρξης και επιλέγουμε “Windows PowerShell (Διαχειριστής)”.

Για να επαναφέρουμε ορισμένα από τα αρχεία που διατηρούν τα Windows για πρόσβαση στο ίντερνετ, χρησιμοποιούμε διαδοχικά τις δύο ακόλουθες εντολές, πατώντας το “Enter” σε κάθε εντολή.

netsh winsock reset
netsh int ip reset

άν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα, δοκιμάζουμε να απελευθερώσουμε τη διεύθυνση IP του υπολογιστή μας και να αποκτήσουμε μία νέα με τις ακόλουθες δύο εντολές, πατώντας το “Enter” σε κάθε εντολή.

ipconfig /release
ipconfig /renew

Τέλος, ανανεώνουμε τις ρυθμίσεις DNS του υπολογιστή μας με την ακόλουθη εντολή:

ipconfig /flushdns

Στη συνέχεια, καλό είναι να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας.

Εφόσον έχουμε ακολουθήσει όλα τα προηγούμενα βήματα και ο υπολογιστής εξακολουθεί και δεν μπαίνει στο ίντερνετ, η τελευταία μας και πιο καθοριστική ενέργεια είναι η επαναφορά των ρυθμίσεων του δικτύου μας.

Σε αυτή την περίπτωση, κάνουμε δεξί κλικ στο επίμαχο εικονίδιο της σύνδεσης στη γραμμή εργασιών, και πατάμε διαδοχικά στο “Άνοιγμα ρυθμίσεων δικτύου και Internet > Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου”.

Αυτή η ενέργεια θα καταργήσει εντελώς όλους τους προσαρμογείς δικτύου και θα επαναφέρει όλες τις ρυθμίσεις δικτύου στις προεπιλογές.

Θα χρειαστεί να κάνουμε από την αρχή τις όποιες ρυθμίσεις είχαμε, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι τελικά η λύση που χρειαζόμασταν.

Παρότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο αλλά εύλογο σενάριο, είναι πιθανό το λογισμικό ασφαλείας που τρέχουμε στο σύστημα μας να δημιουργεί επιπλοκές και να είναι ο λόγος που ο υπολογιστής μας δεν μπαίνει στο ίντερνετ.

Σε περίπτωση που η καρτέλα των συνδέσεων δικτύου δεν μας δείχνει κανένα ενεργό δίκτυο, ενδέχεται τα Windows να αδυνατούν να αναγνωρίσουν την κάρτα δικτύου με την οποία έχουμε κάνει τη σύνδεση.

Στα Windows 10 ενδέχεται να μας έχει ήδη ενημερώσει γι’ αυτό το πρόβλημα το εργαλείο της διάγνωσης δικτύου που είδαμε στο πρώτο βήμα.

Σε κάθε περίπτωση, αν χρησιμοποιούμε μία νεότερη έκδοση των Windows σε ένα παλαιότερο μηχάνημα, τότε ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσουμε τους drivers μας.

Έτσι, μέσα από την καρτέλα της διαχείρισης συσκευών που έχουμε ήδη ανοικτή από το προηγούμενο βήμα, μπορούμε να κάνουμε μία αναζήτηση για τυχόν νέους drivers. Προφανώς τοπικά στο δίσκο, εφόσον ο υπολογιστής δεν μπαίνει στο ίντερνετ.

Αν το σύστημα μας συνεχίζει και δεν μπαίνει στο ίντερνετ, μέσα από την καρτέλα των συνδέσεων δικτύου που έχουμε ήδη ανοικτή από το προηγούμενο βήμα, δοκιμάζουμε να απενεργοποιήσουμε την κάρτα δικτύου και στη συνέχεια να την ενεργοποιήσουμε και πάλι.

Μερικές φορές αυτή η ενέργεια βοηθάει το σύστημά μας να πάρει μία διεύθυνση IP, εάν δεν την έχει ήδη πάρει. Εάν και πάλι δεν έχουμε αποτέλεσμα, μπορούμε να καταργήσουμε προσωρινά την κάρτα δικτύου από τη διαχείριση συσκευών.

Στα Windows 10 και τα Windows 8.1 θα μπούμε γρήγορα στη διαχείριση συσκευών με δεξί κλικ στο μενού έναρξης.

Την κάρτα δικτύου θα τη βρούμε στους προσαρμογείς δικτύου. Αγνοούμε τυχόν WAN Miniport ή συσκευές Bluetooth.

Αν δεν είμαστε βέβαιοι ποια ακριβώς κάρτα δικτύου είναι, ή έχουμε WiFi, την εντοπίζουμε μέσα στις σχετικές ενδείξεις στην καρτέλα των συνδέσεων δικτύου που έχουμε ανοικτή από τα προηγούμενα βήματα.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε “Κατάργηση εγκατάστασης συσκευής”.Μόλις κάνουμε αυτή την ενέργεια, πρέπει να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας και τα Windows θα εγκαταστήσουν ξανά αυτόματα την κάρτα δικτύου.

Αν έχω ίντερνετ αλλά δεν μπαίνει o browser

Πολλές φορές συμβαίνει να είμαστε κανονικά συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, εφαρμογές όπως το Skype ή ακόμα και τα torrent να δουλεύουν κανονικά, αλλά να μην μπορούμε να μπούμε σε κάποια σελίδα με όποιο browser και εάν δοκιμάσουμε.

Για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα και πάλι, πρέπει να ανοίξουμε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή.

Πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή, πατάμε “Enter”, και κάνουμε επανεκκίνηση.

netsh int ip reset resetlog.txt

Αν αυτό δεν μας φέρει αποτέλεσμα, μπορούμε να επιχειρήσουμε να ορίσουμε χειροκίνητα μια σταθερή IP και DNS server στον υπολογιστή, όπως είδαμε στην ενότητα για τον ορισμό σταθερής IP.Ο λόγος που λειτουργεί το Skype και άλλες εφαρμογές εκτός του browser είναι συνήθως κάποιο κόλλημα με τον DNS. Αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε πληκτρολογώντας στον browser http://173.194.77.104/, που είναι μία από τις διευθύνσεις IP της Google.

Εφόσον ανοίξει το Google με αυτή την IP, αλλά δεν ανοίγει πληκτρολογώντας google.com, είναι η απόδειξη πως το πρόβλημα βρίσκεται στα DNS.

Απο PCSTEPS.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *