Αρχείο κατηγορίας Χωρίς κατηγορία

Πρεπει να “μπουκωσουμε” τα σχολεια με gadgets;

ipad-605420_640    Διαβάσα ένα άρθρο στο BBC που αντιπαραθέτει επιχειρήματα υπέρ και κατά των tablets ή του διαδραστικού πίνακα στα σχολεία. Τι θα διαλέγατε, για παράδειγμα: 8.000 νέους εκπαιδευτικούς στα σχολεία ή να έχει κάθε μαθητής ένα ipad;

Τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τις τάξεως των δις δολαρίων ή ευρώ και η απάντηση έτσι γίνεται πολύ “περίπλοκη”, όσο μάλιστα, η παιδαγωγική και τα σχετικά ερευνητικά δεδομένα δεν  συνηγορούν, τουλάχιστον ακόμα, κατηγορηματικά υπέρ της νέας τεχνολογίας ως ενός καταλυτικού παράγοντα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε η επένδυση να μπορεί να αποσβεστεί, για να τολμήσω να μιλήσω με οικονομικούς όρους. Άλλωστε, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δύσκολα πείθονται από παιδαγωγικά επιχειρήματα.

 

Ο Κριτικος Γραμματισμος στη σχολικη πραξη

Ο Κριτικός Γραμματισμός αποτελεί την πιο σύγχρονη γλωσσοεκπαιδευτική πρόταση διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρόσφατα έχει υιοθετηθεί από τα νέα Προγράμματα Σπουδών Γλωσσικής Διδασκαλίας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

• Το Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα),

• Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), και

•Το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου σε συνεργασία με τον

ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.)

και τους τοπικούς εκπαιδευτικούς-επιστημονικούς φορείς (ΕΛΜΕ και Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευσης ανακοινώνουν τη συνδιοργάνωση του Συνεδρίου

“Ο Κριτικός Γραμματισμός στη σχολική πράξη”

το οποίο θα διεξαχθεί στη Δράμα από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2013.

Δείτε αναλυτικά την ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Καλη χρονια σε διδασκοντες και διδασκομενους…

Η Σχολή των Αθηνών

Η Σχολή των Αθηνών, Raphael (1483-1520)

 Οι φέροντες τις δάδες τις μεταλαμπαδεύουν ο ένας στον άλλον […].

[λαμπάδια ἔχοντες διαδώσουσιν ἀλλήλοις, Πλάτων, Πολιτεία (Βιβλίο 1, 328a)]

Ας φωτιστούμε πρώτα και ας φωτίσουμε έπειτα….

Εκπαιδευτικα νεα…

lap_greek

Πινακίδα γραφής, όχι tablet. από αγγείο του 460 π.Χ.

 

Περιδιαβάζοντας τα εκπαιδευτικά νέα του BBC σταχυολόγησα κάποια άρθρα που στηρίζονται σε έρευνες και όχι γνώμες και δείχνουν πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την εκπαίδευση και όχι μόνο. Τα παραθέτω:

 

  • Raising leaving age in 1970s ‘improved children’s GCSEs’πώς η διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης το ΄60 και ΄70, των σημερινών γονέων, δηλαδή,   επηρέασε θετικά τις επιδόσεις των παιδιών τους σήμερα. Όμως….
  • Downward mobility haunts US education,  η μεσαία τάξη δεν μπορεί μελλοντικά να προσδοκά καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Lowering student numbers ‘costs economy billions’  επιπρόσθετα, λιγότεροι σπουδαστές στα πανεπιστήμια σημαίνει και ένα τεράστιο κόστος για την οικονομία, έτσι η κρίση, φαντάζομαι, επιδεινώνεται…
  • Ειδικά για την εργατική τάξη και τους φτωχούς τα πράγματα χειροτερεύουν περισσότερο καθώς η τεχνολογία προσθέτει νέους φραγμούς και διαιρέσεις (“digital divide”). Ο υπολογιστής και η σύνδεση στο διαδίκτυο στο σπίτι μόνο αυτονόητα δεν είναι για κάποιες οικογένειες. A third of poorest pupils ‘without internet at home’.

Στην εκπαίδευση τα πράγμα κινούνται, νομίζω, πάντα πιο αργά από την οικονομία και το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων, τοπικά και παγκόσμια, μόλις αρχίζουμε να το οσμιζόμαστε.